Kultura
PONOVNO “ŽIVE SLIKE” U MUZEJU GRADA ZAGREBA

Posjetitelje vodi utemeljitelj prvog muzeja Emilij Laszowsky
Objavljeno 22. veljače, 2017.

ZAGREB

Muzej grada Zagreba već osamnaestu godinu posljednjeg vikenda poklada (25. i 26. veljače, od 11 do 14 sati) priređuje edukativni program Žive slike. To je nekomercijalni muzejski projekt, organiziran po uzoru na slični događaj priređivan krajem 19. stoljeća u Zagrebu, koji se zasniva na kostimiranju svih djelatnika Muzeja, vanjskih suradnika i prijatelja Muzeja u likove iz zagrebačke prošlosti. Likovi se posjetiteljima predstavljaju u prvom licu tumačeći osobnu povijest i povijest grada u vremenu u kojem su živjeli.

U stalnom postavu Muzeja s posjetiteljima razgovaraju i povijesne događaje tumače kralj Bela IV., prvi zagrebački biskup Duh, Crna kraljica Barbara Celjska, gradski sudac Adam Balogh, zvonoljevač Henrik Degen, barunica Ana Marija Rauch, fotografkinja Antonija Kulčar, izumitelj Slavoljub Penkala, zlatar Slavoljub Bulvan, vlasnica gostionice Katarina Matejna, subreta u kabaretu Micika Žličar i brojni drugi.

Prigodom 110. obljetnice osnutka Muzeja grada Zagreba posjetitelje će dočekivati Emilij Laszowsky, član Društva Braća hrvatskog zmaja, koje je 1907. u prostorijama kule Kamenitih vrata utemeljilo Muzej grada Zagreba. Ovogodišnje Žive slike posvećene su svima koji su došli u Zagreb i svojim djelovanjem pridonijeli napretku života grada i njegovih stanovnika. Kaptolski slastičar (sladopek) Vjekoslav Šenoa (otac Augusta Šenoe) u Zagreb je na poziv biskupa Aleksandra Alagovića stigao iz Trnave u današnjoj Slovačkoj. Marija Bolle, supruga arhitekta Hermana Bollea, govorit će o svom suprugu i njegovu radu nakon dolaska u Zagreb, 1879.

Nakon Živih slika u Muzeju grada Zagreba, u utorak, 28. veljače, nekolicina djelatnika Muzeja i suradnika posjetit će male pacijente Klinike za dječje bolesti “Klaićeva”. D.Kć.

Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

Najčitanije iz rubrike