Kultura
KONCERT U CRKVI RADOSNE VIJESTI U CVJETKOVOJ ULICI 32

Osječka glazbena srijeda ugošćuje Mađarski zbor iz Pečuha i Bonyhádaea
Objavljeno 22. veljače, 2017.

OSIJEK

U sklopu Osječke glazbene srijede večeras (22. veljače) u 19 sati, iznimno ne u atriju zgrade Glavne straže Muzeja Slavonije, nego u crkvi Radosne vijesti, bivšoj donjogradskoj sinagogi, u Cvjetkovoj ulici 32, nastupit će The Wing Singers Gospel Choir.

Taj je zbor pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja u kategoriji Duhovna zborska glazba na međunarodnom natjecanju i festivalu Croatia Cantat u Osijeku. Iako su osnovani tek u studenome 2012. godine, iza sebe imaju brojne nastupe i nagrade. Mladi kršćani iz Pečuha i Bonyháda, malog mjesta nedaleko od središnjice županije Baranja, njeguju crkvenu glazbu. Osim njegovanja kvalitetnog glazbenog izričaja cilj im je izgraditi zajedništvo, oplemenit vlastitu zajednicu kroz druženje i sudjelovanje na ljetnim seminarima, nastupima i natjecanjima. Također žele biti dijelom bogate pečuške kulturne ponude i to nakon godine kada je njihov grad bio europska središnjica kulture.

Mješoviti zbor broji 30 članova. Na svom repertoaru najčešće imaju poznate gospele i popularne komade filmske glazbe, često uz pratnju glazbenih instrumenata ili orkestra.

Osnivač, mentor i voditelj zbora je Hermann Pasitka, koji često nastupa sa zborom i kao saksofonist. Uz izvrsno stručno vodstvo poznatog pečuškog zborskog dirigenta Szabolcsa Balásyja zbor je u kratko vrijeme ostvario brojne nastupe, između ostalih i u koncertnoj dvorani Pečuški centar Kodály, na priredbama Medicinskog fakulteta, na otvaranju pečuškog natjecanja Europa Cantat, kao i na natjecanju Croatia Cantat u Osijek 2016. godine, gdje osim zlatne nagrade za interpretaciju duhovne glazbe, dirigent zbora Szabolcs Balásy nagrađen za poseban umjetnički dojam.

Zahvala za ovaj zanimljiv događaj svakako pripada organizatorima Osječke glazbene srijede, Muzeju Slavonije i Umjetničkoj akademiji u Osijeku, Gradu Osijeku, a posebice izborniku programa, skladatelju i profesoru Davoru Bobiću. Pokretač i predlagatelj nastupa ovog zanimljivog i nadasve kvalitetnog zbora bio je Márton Inkei-Farkas, prokurator Udruge prijatelja grada Rijeke, dok je u realizaciji posredovalo Mađarsko kulturno društvo “Zrínyi” iz Osijeka. D.Kć.

Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

POKAZALI VIRTUOZNOST SVIRANJA I STEČENA TEORIJSKA ZNANJA

Učenici Glazbene škole Milka Kelemena osvojili niz vrijednih nagrada

Najčitanije iz rubrike