Ekonomija
U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI 20 % NEZAPOSLENIH A:

Najveći izvoznici ne mogu do kvalificiranih radnika
Objavljeno 22. veljače, 2017.

Osječko-baranjsko gospodarstvo ozbiljno je zakoračilo stazom oporavka. Nakon pet godina negativnih financijskih rezultata, od 2009. do 2013. godine, 2015. godina bila je druga godina zaredom kada trgovačka društva ove županije ostvaruju skroman, ali pozitivan financijski rezultat. Ostvareni ukupni prihodi te godine iznosili su 23,1 milijardu kuna, dobit 782 milijuna, a gubitak 729 milijuna kuna. U odnosu na 2014. godinu ukupni prihodi su prošle godine porasli za 2,2 posto. Bazna godina s kojom se kompariraju ovi podaci je “predkrizna” 2008. godina. Ono što daje naznake za budući optimizam jest to što se oporavila prerađivačka industrija koja sada ima rezultate jače nego iz te bazne godine. Unutar ove djelatnosti ističu se dvije grane - metaloprerađivačka industrija i strojogradnja.

Inercija države

- Ključ ovoga uspjeha razvijeni su kooperantski odnosi i definitivno izvoz, jer je za ozbiljniju metaloprerađivačku djelatnost Hrvatska kao tržište premala i relativno udaljena od izvora sirovina pa samim time i nedovoljno interesantna investitorima. Poduzeća koja su nositelji ovog rasta uglavnom su u stranom vlasništvu, a jedan od važnijih razloga zašto su baš u našoj županiji otvarali svoje pogone, bila je kvalificirana radna snaga. Osim toga, evidentno je da je metaloprerađivačka djelatnost u Osječko-baranjskoj županiji proteklih godina ostvarila zavidne rezultate, ako pogledate strukturu nositelja ovog rasta možete primijetiti da su to nekoliko srednjih, odnosno velikih poduzeća koja izvoze više od 90 % svojih proizvoda - izjavio je Josip Markovac, generalni direktor donjomiholjačkog Altrad Limexa.

Dodao je i kako se, međutim, u proteklih godinu-dvije ova komparativna prednost u odnosu na ostale regije, pa i regije susjednih država, istopila te da je apsurd da u županiji i dalje imamo više od 20 % nezaposlenih, a ni jedno od ovih poduzeća više nije u stanju naći kvalificirane radnike.

- Još žalosnije u svemu tome jest inercija države, odnosno sustava obrazovanja koji i dalje izbacuje ekonomiste, prodavače, komercijaliste koji sa završetkom školovanja postaju samo statistički broj pri zavodu za zapošljavanje. U takvim uvjetima nemoguće je očekivati nastavak značajnijeg rasta metaloprerađivačke djelatnosti. Pojednostavljeno, da u gradovima kao što su Belišće, Valpovo, Beli Manastir, Donji Miholjac, novi, ili netko od postojećih investitora poželi otvoriti dodatnih 100 radnih mjesta, shvatio bi da je to nemoguće. Nužna je brza i korijenita promjena strukture obrazovanja ako i dalje želimo pričati priče o privlačenju stranih investicija i povećanju broja zaposlenih - zaključuje Markovac.

U djelatnosti proizvodnje osnovnih metala te proizvodnji gotovih metalnih proizvoda (osim strojeva i opreme), prema podacima FINA-e, godišnje financijsko izvješće za poslovanje u 2015. godini predalo je 79 tvrtki sa sjedištem u Osječko-baranjskoj županiji - dvije u proizvodnji osnovnih metala te 77 tvrtki u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme. U odnosu na 2014 godinu, jednak je broj tvrtki u proizvodnji osnovnih metala, a osam ih je više u proizvodnji gotovih metalnih proizvoda.

U proizvodnji osnovnih metala ukupni prihod je iznosio 3,9 milijuna kuna, što predstavlja rast ukupnih prihoda za 5,6 posto u odnosu na 2014. godinu. Dobit je, navode u svojim materijalima u HGK Županijskoj komori Osijek, skromna - 82 tisuće kuna.

U proizvodnji gotovih metalnih proizvoda ukupni prihod u 2015. iznosio je 358 milijuna kuna, što je za 6,3 posto više u odnosu na prethodnu godinu. Dobit se smanjila za trećinu iznosa iz 2014. godine, i iznosi 15,8 milijuna kuna. No i gubitak je također manji za 37,5 posto, tako da je rezultat smanjene dobiti i gubitka pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 1,6 milijuna kuna.

Veće plaće

Dobit ove djelatnosti u razdoblju od 2010. do 2015. godine kretala se u rasponu od devet do 25 milijuna kuna, s tim da je na kraju promatranog razdoblja bila za 50 posto veća nego na početku.

Broj tvrtki u proizvodnji strojeva i uređaja u 2015. godini, a koja su predala godišnji financijski izvještaj o poslovanju, bilo je 28, jedna više u odnosu na godinu prije. Ukupni prihodi koje su ove tvrtke ostvarile iznose 947 milijuna kuna, što je porast od 23 posto u odnosu na 2014. godini. Ostvaren je pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 44,3 milijun kuna, što je dvostruko više nego u 2014. godini. Tijekom prošle godine ukupan broj zaposlenih rastao je za osam posto u odnosu na 2014. godinu i iznosi 1048 zaposlenih. Investicije u dugotrajnu imovinu povećane su čak 3,5 puta i iznose 48 milijuna kuna, 35 milijuna kuna više u odnosu na prethodnu godinu. U grani proizvodnje strojeva i uređaja prosječna netoplaća u 2015. godini iznosi 4850 kuna i veća je za šest posto odnosu na godinu prije te je veća od prosječne netoplaće u OBŽ-u za 761 kunu. No, ono što je najvažnije jest to da se proizvodnja strojeva prema svojim izvoznim podacima i dalje svrstava u najvažniju izvoznu djelatnost Osječko-baranjske županije. U 2015. godini izvezla je proizvoda u vrijednosti 846,4 milijuna kuna, što je čak 40 posto više u odnosu na prošlu godinu. To ujedno čini petinu ukupnog izvoza gospodarstva cijele županije.

Zdenka RUPČIĆ/Dario KUŠTRO

Josip Markovac

generalni direktor Altrad Limexa

Ključ uspjeha je izvoz

Važno je istaknuti da su za ovaj uspjeh zaslužni i brojni manji kooperanti koji rastu zajedno s navedenim izvoznicima te definitivno izvoz. Naime, za ozbiljniju metaloprerađivačku djelatnost Hrvatska kao tržište je premala i relativno udaljena od izvora sirovina pa samim time i nedovoljno interesantna investitorima. Poduzeća koja su nositelji ovog rasta uglavnom su u stranom vlasništvu, a jedan od važnijih razloga zašto su baš u našoj županiji otvarali svoje pogone, bila je kvalificirana radna snaga.

Utrostručeni prihodi i izvoz

Iz kretanja ukupnih prihoda i izvoza djelatnosti proizvodnje strojeva vidljivi su uzlazni trendovi oba pokazatelja kroz cijelo promatrano razdoblje od 2010. do 2015. godine. U tom razdoblju i prihodi i izvoz utrostručeni su, a udjel izvoza u ukupnim prihodima kreće se od 80 do 90 posto.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike