Ekonomija
DIONICE HT-A PODIGLE CROBEX

Nastavlja se rast dionica uz povećan obujam trgovanja
Objavljeno 17. siječnja, 2017.

Prošlog tjedna nastavio se snažan rast dionica na domaćem tržištu kapitala uz povećani obujam trgovanja. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 71,8 milijuna kuna. Dionicama se ostvarilo 63,3 milijuna kuna i obveznicama 8,5 milijuna kuna. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 12,7 milijuna kuna. Na početku tjedna snažno su povećane cijene dionica. Povećanjem cijena dionica indeks Crobex se u ponedjeljak podigao na 2036 bodova ostvarivši rast za 0,3 posto. Utorak je donio dodatni rast tržišta u čemu je ključnu ulogu imala dionica HT-a. Objava vijesti da je HT kupio 75,6 posto udjela u Crnogorskom Telekomu potaknula je rast dionice HT-a na 180,00 kn i pokrenula snažno trgovanje drugim vrijednosnicama. Dionica HT-a, koja ima najviši ponder u strukturi glavnog indeksa Zagrebačke burze, podigla je Crobex u utorak na 2056 bodova (rast za 1,0 posto). Srijeda je donijela novi rast dionica i indeksa Crobex za 1,1 posto. Indeks Crobex u srijedu se popeo na 2078 bodova što je najviša razina od 28. prosinca 2010.

Korekcije cijena

U četvrtak je došlo do korekcije cijena dionica na Zagrebačkoj burzi i Crobex se spustio na 2069 bodova. Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 2075 bodova. To je za 45 bodova ili za 2,2 posto više nego na početku tjedna. Od 24 dionice u sastavu indeksa Crobex 16 vrijednosnica zabilježilo je rast i sedam pad cijene, dok se Kraš zadržao na početnoj razini od 540,00 kn. U strukturi indeksa Crobex najviše su povećane cijene dionica Valamar Riviera Poreč (rast za 7,8 posto), te Ericssona Nikole Tesle (rast za 7,7 posto), Optima Telekoma (rast za 5,6 posto), Zagrebačke banke-ZABE (rast za 4,8 posto) i Arenaturista (rast za 4,4 posto) i HT-a (rast za 3,6 posto). Rast dionica Valamar Riviera Poreč potaknut je kupnjom fond managera. Pojačano trgovanje dionicama Zagrebačke banke-ZABE potaknuto je spekulacijima kako će Societe Generale preuzeti najveću hrvatsku banku. Na strani tjednih gubitnika između opstalih našle su se dionice Đure Đaković grupe što se dovodi u vezu sa sazivanjem sjednice Nadzornog odbora na kojoj će dioničari odlučivati o dokapitalizaciji tvrtke. Uvažavajući dosta nepoznanica vezanih uz sam proces i postupak dokapitalizacije tvrtke Đuro Đaković d.d., uključujući i cijenu upisa, to se odrazilo na pad dionice.

U središtu HT

Dionice HT-a našle su se u središtu zanimanja ulagača nakon objavljene vijesti o kupnji 75,6 posto dionica Crnogorskog Telekoma, te najava kako Deutsche Telekom preko HT-a namjerava preuzeti telekome u Republici Makedoniji i Republici Srbiji. To je potaknulo snažno trgovanje dionicama HT-a od strane fond managera u redovnom i blok-prometu. U utorak se kroz blok-promet dionicama HT-a ostvarilo 3,9 milijuna kuna pri čemu su 22.704 vrijednosnice promijenile vlasnika po prosječnoj cijeni od 175,00 kn. Blok-transakcija vrijedna 3,1 milijun kuna ostvarila se u petak pri čemu su vlasnika promijenile 18.264 vrijednosnice HT-a po cijeni od 173,00 kn. Cijena dionice HT-a dohvatila je u petak 173,03 kn, što je za 6,03 kn ili 3,6 posto više nego na početku tjedna. Pozornost javnosti sve više privlači i dionica Podravke kojom se pojačano trgovalo u srijedu i četvrtak nakon objave poziva za održavanje glavne skupštine društva za 21. veljače ove godine na kojoj će se odlučivati o novim članovima Nadzornog odbora. Imenovanje novih članova Nadzornog odbora potaknulo je spekulacije kako bi uskoro moglo doći do promjene Uprave Podravke. Povlaštenim dionicama Adris grupe ostvarilo se 3,0 milijuna kuna tjednog prometa. Cijena povlaštene dionice Adris grupe povećala se u petak na 468,39 kn (rast za 0,8 posto). Redovnim dionicama Adris grupe ostvarilo se 1,0 milijuna kuna prometa uz povećanje cijene na 591,00 kn (tjedni rast za 1,0 posto). Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, povećala se u četvrtak na 109,13 indeksnih bodova (rast za 0,01 posto).

Autor je vlasnik dionica HT-a i Ericssona Nikole Tesle spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

INVESTITORI, POČETAK GODINE NA ZAGREBAČKOJ BURZI PROŽET JE SNAŽNIM OPTIMIZMOM

TJEDNI PROMET VEĆI OD TRI MILIJUNA KUNA

HT 15,6 mil. kn Valamar Riviera Poreč 7,9 mil. kn Turisthotel 4,6 mil. kn Podravka 4,2 mil. kn Adris grupa 4,0 mil. kn

Možda ste propustili...

DODIJELJENA ZLATNA KOŠARICA 2024. ZA NAJBOLJA OSTVARENJA

Podravka najbolji proizvođač

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

Najčitanije iz rubrike