Crna kronika
PROVELI NOĆ NA PLANINI

Helikopter HRZ-a i HGSS izvukli dvojicu muškaraca zarobljene na Mosoru
Objavljeno 15. siječnja, 2017.

SPLIT - Dvojica muškaraca koji su u subotu planinarili po sniježnom Mosoru spašeni su u nedjelju u osam sati helikopterom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ), dozaje se u HGSS-u. Dvojica muškaraca krenuli su na Mosor, koji je bio pod snijegom, u subotu ujutro, a prilikom povratka jedan je pao i slomio nogu nogu. Pozvali su u pomoć spasioce koji su ih pronašli na vrhu Ljubljan, odakle nije bilo moguće spuštanje bez pomoći iz zraka. Zbog težine ozljede muškarac je zadržan u KBC-u Split na liječničkoj obradi.

- U akciji je sudjelovalo ukupno 25 spasioca i liječnik. Teren na kojem su bili muškarci izuzetno je zahtjevan, a zbog vremenskih prilika postojala je opasnost da se tijekom spuštanja s planine još netko ozbiljno ozlijedi. Zato su troje naših spasitelja i liječnik ostali s dvojicom muškaraca grijući se vatrom u improviziranom skloništu, izjavio je pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Helikopter Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u osam sati na splitski je heliodrom dovezao dvojicu muškaraca te tri spasioca i liječnika. Prizmić je građanima poručio kako je snijeg radost, ali je u planini velika opasnost jer i mala ozljeda može dovesti do ozbiljne ugroze života, pa zato treba biti krajnje oprezan.H

Najčitanije iz rubrike