Regija
ZAVIČAJNI MUZEJ NAŠICE

Udovice donirale vitrine muzeju
Objavljeno 13. siječnja, 2017.

Zavičajni muzej Našice uskoro će dobiti nove izložbene vitrine za arheološku zbirku. Nove vitrine za stalni postav i izložbeni program Arheološkog odjela stigle su zahvaljujući projektu Udruge udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Našice koji se ostvaruje u partnerstvu sa Sveučilištem u Zadru, Zavičajnim muzejom Našice, Udrugom djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Osječko-baranjske županije, Udruga HVIDR-a i Turističkom zajednicom Našica. Riječ je o projektu “Arheološko istraživanje na lokalitetu Sadice – Golubovac kod Našica - unaprjeđivanje kvalitete života i radne funkcionalnosti braniteljske i stradalničke populacije”, a financira ga Ministarstvo hrvatskih branitelja s 50.000 kuna. Tako su u sklopu projekta u listopadu prošle godine udovice, djeca poginulih branitelja, ratni vojni invalidi te muzejski i turistički djelatnici posjetili Gradski muzej Vinkovce i Muzej vučedolske kulture te spomen-mjesta u Vukovaru, a ove godine na redu je opremanje Arheološkog odjela u Zavičajnom muzeju Našice.

Budući da nova istraživanja donose nove arheološke nalaze, njihovo deponiranje i izlaganje publici teško je pronalazilo mjesta u postojećem prostoru. Kako bi se opremio stalni izložbeni postav arheološke zbirke, osmišljen je ovaj projekt, ali da braniteljske i stradalničke udruge poboljšaju svoj društveni položaj kroz rad na istraživanju, zaštiti, očuvanju i prezentaciji kulturne baštine.

- S obzirom na to da naš muzej u svom stalnom postavu ima manji dio arheološke baštine, ali značajan segment povijesti našega kraja, odlučili smo u sklopu toga projekta obnoviti dio tog postava novim izložbenim vitrinama. Znači, povijesna soba bit će preuređena i reorganizirana kako bi se mogao zbrinuti jedan značajniji broj izložaka arheološke građe koji će, nadamo se, razveseliti, informirati i upoznati naše posjetitelje - objasnila je ravnateljica Silvija Lučevnjak.

Građu Arheološkog odjela u Zavičajnom muzeju Našice čine arheološke strukture koje pripadaju različitim razdobljima i kulturama, od pretpovijesti do kasnog srednjeg vijeka. U okviru ovog odjela utemeljuje se Zbirka pretpovijesti, Zbirka antike i Zbirka srednjeg vijeka. Pretpovijesna zbirka prikazuje razvoj materijalne i duhovne kulture od neolitičkog (mlađe kameno doba), eneolitičkog (bakreno doba) kao i više faza brončanog doba, pa do starijeg, donosno mlađeg željeznog doba. Antička zbirka okuplja građu koja svjedoči o prisutnosti autohtonog domorodačkog stanovništva u vrijeme antike kao i o tragovima prisutnosti antičke civilizacije i kulture na našičkom području.S.Fridl

VEZA NOSOROGA I MORSKOG PSA S NAŠICAMA

Zbirka srednjeg vijeka okuplja građu koja pokriva raspon od 5. do kraja 17. stoljeća, s posebnim naglaskom na srednjovjekovne Našice. Tako u Zavičajnom muzeju nećete samo upoznati grofovski život obitelji Pejačević i zasvirati na klaviru prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević te iskusiti život u rekonstrukciji stare slavonske seoske kuće već saznati kakve veze imaju nosorog i morski pas s Našicama.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike