Novosti
TVRTKE U BLOKADI

Najzaduženiji zagrebački i međimurski poduzetnici
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

Krajem studenoga prošle godine, prema podacima Fine, u blokadi su u Hrvatskoj bila 31.252 poslovna subjekta s ukupnim dugom od 18,16 milijardi kuna. Najviše su u prosjeku dugovali poduzetnici iz Zagreba - 933 tisuće kuna te oni iz Međimurske županije, čiji je prosječni dug iznosio 803,4 tisuće kuna.

Na poduzetnike s područja Zagreba odnosi se 7,2 milijarde kuna ili gotovo 40 posto prijavljenih neizvršenih osnova za plaćanje, što je i očekivano s obzirom na to da je na području Grada Zagreba sjedište najvećeg broja poslovnih subjekata. Prema ukupnom iznosu blokade slijede poduzetnici Splitsko-dalmatinske županije s udjelom od 14,2 posto, odnosno ukupnim dugovanjima od 2,6 milijardi kuna te oni čije je sjedište u Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji, koji su krajem studenoga dugovali ukupno po milijardu kuna ili po 5,7 posto ukupnog iznosa. Poduzetnici iz Zagrebačke županije u ukupnim neplaćenim dugovanjima sudjeluju s 5,1 posto (900 milijuna kuna).

Podijeli li se ukupni dug na sve blokirane poslovne subjekte, proizlazi da je prosječni dug svih poduzetnika na razini države krajem studenoga bio 581.147 kuna. Najzaduženiji su bili blokirani poslovni subjekti u Zagrebu, čiji je prosječni dug iznosio 933.116 kuna, dok je najmanji prosječni iznos duga bio u Požeško-slavonskoj županiji - 309,5 tisuća kuna.

U godinu dana prosječan dug najviše se povećao u Koprivničko-križevačkoj županiji - za 35,5 posto te u Požeško-slavonskoj županiji - za 21,7 posto. Najveće smanjenje prosječnog duga zabilježeno je u Dubrovačko-neretvanskoj i iznosilo je 48,3 posto. Značajno je pao i dug u Krapinsko-zagorskoj (44,9 posto) i u Ličko-senjskoj (42,7 posto) županiji. H

Najviše duguju trgovci

Promatrano po djelatnostima, na zaduženost cjelokupnoga gospodarstva Hrvatske najviše utječu blokirani poslovni subjekti iz područja trgovine na veliko i na malo, na koje se na kraju studenoga 2016. odnosilo 4,5 milijardi kuna ili gotovo 25 posto ukupnoga iznosa dospjelih neizvršenih osnova za plaćanje. Slijede građevinari s 3,4 milijarde kuna duga i udjelom od 18,9 posto, dok je na trećem mjestu prerađivačka industrija s 2,2 milijarde kuna neizvršenih osnova i udjelom od 12,3 posto.

18,16

milijardi kuna ukupni je iznos duga 31.252 blokirana poslovna subjekta u Hrvatskoj

Možda ste propustili...

GODIŠNJE IZVJEŠĆE O STANJU LJUDSKIH PRAVA ZA 2023.

Amnesty: Hrvatska i dalje nasilno vraća migrante i ograničava pobačaj

NEZDRAVA PREHRANA I FIZIČKA NEAKTIVNOST

Povišeni kolesterol i kod djece

Najčitanije iz rubrike