Novosti
PRIJEDLOG UPUZ-A I KUZ-A:

Novac od trošarina na duhan u - Zdravi fond
Objavljeno 11. siječnja, 2017.

Udruga poslodavaca u zdravstvu (UPUZ) i Koalicija udruga u zdravstvu (KUZ) predložile su u srijedu osnivanje Zdravog fonda, u koji bi se, umjesto u HZZO, slijevao novac koji je zdravstvenom sustavu dodijeljen od trošarina na duhanske proizvode, a prikupljena bi se sredstva upotrebljavala za liječenje bolesti izazvanih pušenjem, čiji su troškovi u 2015. iznosili 1,5 milijardi kuna. U Hrvatskoj puši svaki treći građanin, odnosno 35 posto osoba starijih od 15 godina, a HZZO na liječenje bolesti koje prouzročava pušenje potroši desetinu svog proračuna. Zdravi fond bio bi zaseban fond, njegovo bi punjenje ovisilo o količini prodanih kutija cigareta na hrvatskom tržištu, a novac bi se koristio za direktnu zdravstvenu zaštitu, rečeno je na konferenciji za novinare u UPUZ-u.

“Naš prijedlog je da se krene s izmjenom Zakona o zdravstvenom osiguranju te da se umjesto stavke po kojoj 32 posto trošarine, odnosno 1,2 milijarde kuna, koje Ministarstvo financija godišnje treba davati HZZO-u, uvede Zdravi fond, te da se po kutiji cigareta podigne cijena u prvoj godini za tri kune, u druge dvije za po jednu kunu”, rekao je predsjednik UPUZ-a Dražen Jurković. Napominje kako Zdravi fond mora biti izdvojen iz Ministarstva financija budući da država i sada prema HZZO-u ne izvršava u cijelosti svoje obveze, iako bi prema Zakonu o zdravstvenom osiguranju država trebala uplaćivati oko 4 milijarde kuna godišnje za zdravstvenu zaštitu tzv. zaštićenih skupina, a uplaćuje samo oko 2,4 milijarde.

Inicijatori Zdravog fonda ističu kako bi se na taj način rasteretio državni proračun, omogućilo da se novac od trošarina uplaćuje zdravstvenom sustavu u cijelosti i time osiguraju potrebna sredstava za liječenje.

Predsjednik KUZ-a, koji okuplja 84 udruge pacijenata, Ivica Belina, istaknuo je kako je smanjenje broja pušača izravno povezano s poskupljenjem cigareta te stručnjaci procjenjuju da svako poskupljenje cigareta od 10 posto dovodi do smanjenja broja popušenih cigareta za 2,5 - 5 posto. KUZ, međutim, osim poskupljenja cigareta, predlaže i poskupljenje drugih proizvoda, poput slatkiša, slatkih i alkoholnih pića i hrane koja sadrži zasićene masne kiseline, kako bi se na taj način smanjila njihova dostupnost. H

Najčitanije iz rubrike