Novosti
DRŽAVA NUDI SUBVENCIJE

Pomoć mladim obiteljima ili poticanje novog zaduživanja?
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

U četvrtak, 12. siječnja, završava javna rasprava o Prijedlogu Zakona o subvencioniranju stambenih kredita kojom Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja mladim obiteljima nastoji olakšati rješavanje stambenog pitanja.

Predloženim Zakonom želi se, prije svega, omogućiti, po povoljnijim uvjetima, kupnju prvog stana ili kuće, odnosno kupnju većeg stana ili kuće. Najvažnija povlastica podrazumijeva da će subvencija za ratu kredita iznositi do 50 posto, i to za prve četiri godine, uz mogućnost produženje od dodatne dvije godine za svako novorođeno dijete u obitelji. Time se, naime, nastoji potaknuti i demografska obnova. Na ove mjere mogu računati građani do 45 godina starosti. Uz to, za razliku od dosadašnje prakse, država neće poticati samo kupnju novih stanova nego i rabljenih. Jedan je od razloga za ovo, pojasnio je prilikom predstavljanja ovih prijedloga ministar Lovro Kuščević, činjenica da u nekim mjestima Hrvatske novogradnje i nema, a cilj je da se i mladim obiteljima koje ne žive u velikim gradovima također omogući kupnja nekretnine.

Zakon bi mogao stupiti na snagu u prvoj polovini godine, a vrijedit će 12 mjeseci, prijedlog je do 31. srpnja 2018. godine. To znači da će državne potpore za kupnju stana imati ograničen rok.

Javna rasprava koja je u tijeku upozorava na zanimljive primjedbe. Najviše je onih koji se zanimaju što u situaciji ako je jedan od supružnika već suvlasnik nekretnine koju je naslijedio, a koja nije na prodaju?

Dio prijedloga ide i u smjeru da bi se trebalo subvencionirati i gradnja kuća. Također, česte su primjedbe na to što je prijedlogom predviđeno da otplatni rok ne smije biti kraći od 15 godina.

- Na ovaj način država umjesto da potiče kvalitetniju kupnju, zapravo kupce potiče na dugoročno zaduživanje. Nema smisla navoditi da će biti subvencionirani krediti koji se uzimaju najmanje na 15 godina jer postoje oni korisnici koji nemaju potrebu zaduživati se na toliko dugo razdoblje. I dalje je, prema navedenom, bolje rješenje porezna olakšica nego ova ponuda - mišljenje je jedan od polemičara.

Kada Zakon stupi na snagu, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama raspisat će natječaj na kojem će banke moći dati ponude po kojim uvjetima žele sudjelovati u ovom projektu, pa u resornom ministarstvu očekuje da će i kamatne stope na kredite biti povoljnije. Na kraju, koliko će ova povlastica stajati državu? Ranije objavljene procjene govore da bi godišnji trošak za proračun mogao biti 35 milijuna kuna.

Dario KUŠTRO
I GRAD OSIJEK POTIČE MLADE

I Grad Osijek duži niz godina provodi vlastite mjere poticanja mladih obitelji za rješavanje stambenog pitanja. Najboji je primjer poticanje kupnje zemljišta radi gradnje obiteljske kuće. Za tu priliku formiranana je nova ulica - Ulica jela, koja je već dobila svoje prve stanare. Netom prije kraja 2016. godine Grad Osijek raspisao je natječaj za kupnju preostala tri placa. Gradska subvencija može dosegnuti i do 50 posto kupoprodajne cijene ovisno o tome ima li mlada obitelj ima djecu, o dužini bračne zajednici pa i dužini statusa podstanara.

KOMENTARI I IZ SLAVONIJE

U javnu raspravu uključili su se i mladi iz Slavonije. Jedan od prijedloga je da država umjesto “poticanja građana na zaduživanje u bankama” radije “uloži novac u obnovu neke nekretnine u svome vlasništvu te ih iznajmljuje po povoljnoj cijeni uz mogućnost otkupa”. Takvo rješenje priželjkuje mladi bračni par koji želi živjeti u Osijeku jer je jedno od njih dvoje ondje dobilo posao.

Najčitanije iz rubrike