Ekonomija
CRNO TRŽIŠTE STOKOM

Na ilegalnom klanju u tri godine završilo je 30 tisuća goveda
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

U posljednje tri godine u Hrvatskoj je “nestalo”, tj. na ilegalnom klanju završilo 30.038 goveda, što je pet posto od ukupnog broja goveda poslanih u klaonice. Papirnato gledajući, ta stoka nigdje ne postoji, nema je, a na njoj je netko radio i zaradio. Podaci su to Ministarstva poljoprivrede koje najavljuje hvatanje u koštac s tim vrlo aktivnim crnim tržištem na način da u kupoprodaju stoke, ponovno vrate veterinara, a što je praksa bila sve do 2008.

Sada je uloga veterinara u kupoprodaji periferizirana, pa dvije strane, kupac i prodavač, mogu raditi prema principu “majke mi” jer papirnati unos podataka o ulazu, izlazu, destinaciji na koju prodajom ide stoka (za klanje) i dr. obavljaju sami, a podatke u određenom vremenu moraju dostaviti veterinaru, a pred njega šverceri svojom manipulacijom izlaze s krivim, nepostojećim podacima i tako grla završavaju bez traga. Na papirima je navedena jedna destinacija, a grla završavaju na drugoj. “Plutaju”, pa otud tim tako ukradenim grlima termin “plutajuća goveda”. EU pri tome računa na pošten odnos svih strana u toj kupoprodaji, no “zaboravio” je da će naš čovjek uvijek iskoristiti “rupu”, da neće uvijek biti vođen etičnošću. Polazeći od podataka Ministarstva o prosječnoj vrijednosti jednog goveda od 4000 kuna te da je prosječan PDV na nj 1000 kuna, grubom računicom dolazi se do podatka da je s 30.000 “plutajućih goveda” u tri godine “otplutalo” čak 150 milijuna kuna.

Imaju markice

U Croatiastočaru iznose još drastičnije brojke, istina vezane uz petogodišnje razdoblje, a kada je, tvrdi predsjednik Branko Bobetić, nestalo i do 40.000 grla, 15 posto bilance.

- Ne vidiš ih, nisu registrirani, a zaklani su, ali nisu veterinarski pregledani niti otklasirani u klaonicama - upozorava Bobetić što ovo crno tržište čini ne samo za porezni sustav kroz PDV nego i na javno zdravlje. Kako je moguće toliko crno tržište i takva krađa s obzirom na uhodani zaštitni sustav ušnim markicama?

– Vlasnik ne prijavi oteljeno tele, pa ono ne dobiva ni markicu. Na (muznim) farmama nemaju računa zamarati se s njim, pa ga 'ispod žita' prodaju kada ono dođe do nekih 150 kg. To je očito jer ne može biti da na farmi od 100 krava godišnje bude samo 20 teljenja… - kaže đakovački poljoprivrednik koji je želio ostati anoniman.

No veterinar Darko Celovec kaže kako je to tek kap u moru te ističe da sva “plutajuća goveda” nestaju iako - imaju markicu.

- Posjednik prodaje govedo, postoji putni list i svjedodžba o zdravstvenom stanju životinja. Dolazi veterinaru i za potrebe putnog lista govori kamo to grlo odlazi, no daje krive podatke o destinaciji i prijevozniku. Veterinar ima privremeni putni list koji prati tu pošiljku, no ona ne završi tamo jer je navedena destinacija kriva, već na destinaciji koju je vlasnik prešutio. Obveza veterinara je da u roku od tri dana ukuca navedenu destinaciju radi odlaska stoke s posjednikove farme, kao i njegov broj farme, te stavlja novi dolazak na naznačenu destinaciju, ali tamošnji veterinar ne može napisati dolazak jer grlo nikada nije tamo došlo. To je 'plutajuće govedo' - govori Celovec o ukradenim grlima markicama usprkos.

“Otplutaju” u Dalmaciju

- Od 2008. sustav radi tako da prodavatelj i kupac sami dogovaraju i provode promet govedima. Veterinarska organizacija (VO) o provedenoj se kupoprodaji obavještava samo dokumentacijom koju prodavatelj sam ispunjava uz prijavu premještanja goveda navodi tko je kupac i koje je gospodarstvo odredište. Veterinar na osnovi toga piše svjedodžbu o zdravstvenom stanju životinja i u e-bazi podataka 'razduži' govedo s prodavatelja na 'navodnog' kupca - navode u ministarstvu.

- U svim slučajevima kada je jedna aktivnost upisana, npr. odlazak, a dolazak nije evidentiran u propisanom roku od sedam dana, takvo govedo ulazi u kategoriju 'plutajućih' - ističu u ministarstvu, gdje za 2017. najavljuju izradu novog podzakonskog akta kojim će se onemogućiti krađa stoke. Sada “plutajuća grla” najčešće “otplutaju” u Dalmaciju, o čemu svjedoče tamošnje akcije što rezultiraju otkrićima ilegalnih klanja te stokom, mesom koje je prometovalo bez papira, kontrola, praćenja.

Suzana ŽUPAN

Krešimir Kuterovac

vlasnik tvrtke Inagra

Borbu s crnim tržištem stoke Hrvatska vodi već 14. godinu

- Prije četrnaest godina (2003. godine) uveo sam sustav označavanja stoke ušnim markicama i informatički sustav praćenja prometovanja stokom u cilju suzbijanja crnog tržišta stokom u RH. Nabavljene su tada najskuplje i najbolje ušne markice koje se ne mogu lako skinuti niti tiskati, tj. ako se pokuša markica skinuti, ona puca, tako da se ne može prebacivati s jednog grla na drugo. Međutim, kako je naš narod vrlo domišljat, samo mjesec i pol nakon uvođenja markica na jednom stočnom sajmu, u što sam se osobno uvjerio, u prodaji su se našla kliješta koja skidaju ušne markice za stoku bez imalo oštećenja. Unatoč našoj poznatoj domišljatosti, sustav je u godinu dana uspostavljen i goveda su označena, a počeo se kontrolirati promet. Obveznim označavanjem stoke ušnim markicama u svakom je trenutku poznato gdje je stoka, ako odjaviš primjerice tri goveda u Đakovu, to se odmah unosi u sustav i poznato je gdje grla trebaju završiti, na farmi ili u klaonici, kada dođu, prijave se. Problem su grla koja nikada ne dođu na cilj, u sustavu ona nisu razdužena, a njihov nedolazak se ne kontrolira i ne poduzimaju se sankcije. Nadzor nad sustavom imaju veterinarski inspektori koji trebaju tjedno pratiti tijek prometovanja stokom i ako treba reagirati. Ako oni ne stižu obaviti posao, slažem se da i veterinarske organizacije (veterinari) dobiju ovu ovlast i pomognu riješiti problem - rekao je Krešimir Kuterovac, tadašnji ravnatelj Hrvatskog stočarskog centra.Z.Rupčić

Darko Celovec

stočar

Tko će snositi troškove izlaska veterinara na utovare

- Kada sam u Francuskoj predsjednika tamošnjeg udruženja uzgajivača ševrole goveda pitao koliki im je udjel sivog tržišta goveđeg mesa i goveda, pitao me što je to, što su to 'plutajuća goveda'. Kada smo mu objasnili, nasmijao se i rekao da se ondje ni jednom proizvođaču ne isplati biti izvan sustava. Ondje vlada samokontrola - kaže predsjednik Baby Beefa, veliki stočar Toni Raič, koji sustav markica ocjenjuje učinkovitim. Njegov kolega stočar Darko Celovec postavlja pitanje povećavanja troškova u slučaju izlaska veterinara na utovare, tko će ih snositi – država ili vlasnik stoke...

Možda ste propustili...

FINANCIJE : IZAZOVI - PROMJENE U BANKARSKOM SEKTORU SU KONSTANTNE

Tehnologija je sve brža, lakša i povoljnija - svi ćemo ju rabiti

Najčitanije iz rubrike