Mozaik
NOVA FILMSKA GODINA U MM CENTRU

Ogoljivanje Emmanuelle na Kratkim slikama!
Objavljeno 12. siječnja, 2017.

Počinje nova filmska godina u MM centru i to 12. siječnja dokumentarnim filmom o Sylviji Kristel, nizozemskoj glumici, najpoznatijoj prema glavnoj ulozi u serijalu Emmanuelle, jednom od najuspješnijih francuskih filmova svih vremena. Eksperimentalni dokumentarac “Sylvia Kristel – Pariz” posveta je, ne samo Kristel, nego i Parizu u kojem je ona dugo živjela i kojim je bila fascinirana. Slike Pariza vizualna su pozadina glumičine iskrene ispovijesti o ljudima, osjećajima, razočaranjima, ali i životnom putu koji joj je donio svjetsku slavu.

Redateljica filma Manon de Boer snimala je razgovor s Kristel 2001. i 2002., no u filmu prvo gledamo priču koju je o svom životu Kristel ispričala 2002., a potom onu iz 2001. Redateljica se tako poigrava sjećanjem protagonistice gledatelja. Priča iz 2002. sadrži više pojedinosti i imena, dok je ona iz 2001. općenitija i rezerviranija. Priče Kristel lutaju među ključnim punktovima njenog života, fluidno formirajući i reformirajući narativne elemente. Sam grad rijetko je opisan izravno. Kristel govori o svojim filmovima, ljubavnim vezama i kako su one utjecale na njezinu životnu putanju. Gradovi su koordinate po kojima se kreću njezina sjećanja. Iskren i emotivan, film donosi svojevrsnu biografiju glumice koja je prije svega doživljavana kroz svoje uloge u erotskim filmovima (od Emmanuelle do Ljubavnika Lady Chatterley), iako je glumila u više od 50 filmova.

Redateljica u svojim filmovima istražuje odnos između jezika, vremena i sjećanja. Radovi su joj prikazani diljem svijeta, između ostaloga i na biennalima u Veneciji, Berlinu, Sao Paoulu i Documenti, na festivalima poput Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, Viennalu itd.

Film se prikazuje u sklopu projekta Kratke slike, posvećenog inovativnim filmskim strujanjima, prateći tokove suvremene produkcije, ali i klasičnih ostvarenja. Održava se svakog četvrtka u MM centru, koji više od 40 godina promiče nezavisnu kinematografiju. N.Vek.

Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike