Crna kronika
PROMETNA NEZGODA U PLETERNICI

Zbog “ćelavih” guma
skrivila trostruki sudar
Objavljeno 10. siječnja, 2017.

PLETERNICA

Unatoč brojnim upozorenjima MUP-a da se ne kreće na put bez zimske opreme, još uvijek ima vozača koji te apele zanemaruju misleći: “Ma, ja to ne trebam.” Tom se mišlju vodila i vozačica koja je zbog “ćelavih” guma u ponedjeljak oko 8.45 sati skrivila prometnu nesreću na Trgu Zrinskog i Frankopana u Pleternici.

- Tridesetosmogodišnja vozačica koja je upravljala Opelom požeških registracijskih oznaka skretala je ulijevo na parkirni prostor te je zbog zimskih uvjeta na kolniku došlo do proklizavanja vozila. Vozačica nije imala zimsku opremu. Pri proklizavanju Opela došlo je do udara u parkirani automobil Volkswagen požeških registracija u vlasništvu 50-godišnjaka, a potom odbacivanja Volkswagena i udara u desnu bočnu stranu Renaulta 38-godišnjaka. Protiv vozačice slijedi prekršajni nalog - doznajemo od Nikoline Janković iz Policijske uprave požeško-slavonske.

U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna na zimskim dionicama javnih cesta od 15. studenoga tekuće godine do 15. travnja iduće godine. Obvezna uporaba zimske opreme odnosi se na sve vrste motornih vozila bez obzira na vremenske uvjete i stanje kolnika, izuzev vozila oružanih snaga Republike Hrvatske.

- Pod zimskom opremom motornih vozila, čija najveća dopuštena masa nije veća od 3,5 tona, podrazumijevaju se zimske gume (M+S) na svim kotačima ili ljetne gume s najmanjom dubinom profila od 4 milimetra i s lancima za snijeg pripravnim za postavljanje na pogonske kotače. Pod zimskom opremom autobusa podrazumijevaju se lanci na pogonskim kotačima ili zimske gume (M+S) postavljene na pogonske kotače, a autobusi i teretna vozila, koja zbog tehničkih razloga ne mogu postaviti lance na pogonske kotače, moraju imati zimske gume (M+S) na pogonskim kotačima. Na vozila se ne smiju postavljati gume s čavlima - podsjećaju iz MUP-a.

Sandra LACIĆ
KAZNE OD 700 DO 15.000 KUNA

Ako policajac zatekne vozilo koje se kreće cestom na kojoj je kretanje te vrste vozila zabranjeno bez zimske opreme na dijelu ceste i u vrijeme kada je zimska oprema obvezna, naredit će vozaču da odmah prekine kretanje vozilom ili da vozilom nastavi kretanje na cesti na kojoj je kretanje te vrste vozila dopušteno, odnosno da upotrijebi zimsku opremu. U suprotnom vozaču prijeti novčana kazna od 700 kuna.

Prema pocacima iz MUP-a, novčanom kaznom u iznosu od 5000 do 15.000 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

nema kompromisa

ZIMSKA OPREMA OBVEZNA JE DO 15. TRAVNJA

Najčitanije iz rubrike