Mozaik
GODINA OD BOWIEJEVE SMRTI

Novi dokumentarac “Five last years”
Objavljeno 11. siječnja, 2017.

Jučer je bilo točno godinu dana otkako je preminuo slavni glazbenik David Bowie, samo dva dana poslije svog 69. rođendana, 8. siječnja 2016. Izgubivši životnu bitku od raka jetre, David Bowie ostavio je iza sebe svoju najveću ljubav: 61-godišnju suprugu Iman, a ona se još uvijek ne može pomiriti s time da ga više nema.

Na dan kada je trebao proslaviti 70. rođendan, 8. siječnja 2017., Iman je na svom Instagramu objavila crtež Bowieja kao dječaka, s prepoznatljivom crveno-plavom munjom preko oka, i uz nju stavila hashtagove #Jan8th, #zauvijekljubav i #zauvijekBowie. Ovo su najtužniji dani u životu bivšeg supermodela jer je David Bowie umro samo dva dana nakon rođendana. U njegovu čast Iman je svoj Instagram ispunila njegovim fotografijama, kao i jednom zajedničkom, na kojoj poziraju na plaži sakriveni iza njegova šešira. Iman je u travnju preko društvenih mreža zahvalila svima na potpori koju joj pružaju, da bi u rujnu prvi put smogla snage pojaviti se i službeno u javnosti. Odabrala je odlazak na New York Fashion Week, na kojem je nosila ogrlicu s Davidovim imenom.

- Bila je ovo teška godina, no trudim se izdržati - izjavila je tada Iman i dodala da će tu ogrlicu nositi do svoje smrti. Supermodel i roker vjenčali su se 1992. godine u Toskani nakon dvije godine veze, a poslije osam godina braka dobili su kćer Alexandriju Lexi Zahru Jones.

David Bowie saznao je da boluje od terminalnog raka samo tri mjeseca prije nego što je umro, navodi se u novom BBC-jevu dokumentarcu. Dokumentarni film "David Bowie: The Last Five Years" otkriva da je pjevač prekinuo liječenje kako bi napravio posljednje muzičko izdanje "Lazarus". Dokumentarac se na BBC-jevu kanalu emitira tri dana prije prve godišnjice smrti Davida Bowieja, a BBC2 je u ovom filmu prikazao posljednjih pet godina velikog umjetnika, neobjavljene snimke Bowiejeva posljednjeg izdanja "Lazarus", ali i arhivske snimke iz njegova života.

- Tek kasnije sam saznao da je njegova bolest pobijedila - rekao je Johan Renck, režiser spota “Lazarus”. Renck je rekao da video u kojem Bowie leži u krevetu sa zavojem preko očiju i prekriven dugmadima zapravo ne govori o pjevačevoj bolesti.

- Za mene je to jedan biblijski aspekt, znate da je čovjek koji će uskrsnuti, i to nije imalo nikakve veze s tim što je bolestan - dodao je Renck. Bowiejev dugogodišnji producent Tony Visconti rekao je u dokumentarcu da je umjetnik bio "na vrhuncu karijere" kada je snimao posljednji album "Blackstar" objavljen 8. januara 2016. godine kako bi se podudario s njegovim 69. rođendanom. Autor filma je Francis Whately, koji je bio i producent i režiser filma "David Bowie: Five Years" iz 2013. godine. T.K.

NOVI EP I SPOT

U čast 70. rođendana legendarnog pjevača, uz spot za "No Plan" objavljen je i novi EP! Osim singla "Lazarus", EP sadrži i pjesme koje su se našle u popularnom istoimenom mjuziklu zajedno s gorko-slatkom melankoličnom "No Plan", mračnom i prjetećom jazz rock pjesmom "Killing A Little Time" i ambijentalnom rock-melodijom "When I Met You". Nastale u vrijeme kada i "Blackstar", a za mjuzikl "Lazarus", ovo su posljednje pjesme koje je Bowie snimio. U spotu, koji je režirao Tom Hingston, pojavljuju se TV ekrani u prodavaonici "Newton Electrical". Referenca je to na scenu iz Bowiejeva filma "The Man Who Fell To Earth" i posveta glavnom liku Thomasu Newtonu, kojeg je Bowie utjelovio. Spot završava vizijama putovanja kroz svemir i posljednjim pozdravom od Bowieja.

Možda ste propustili...

U NOVOJ SEZONI “MASTERCHEFA”

U žiriju je i slavonski kuhar Goran Kočiš

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

Najčitanije iz rubrike