Novosti
KRONIČNI PROBLEM SUSTAVA

Liste čekanja u zdravstvu ministar će kratiti i SMS-om
Objavljeno 10. siječnja, 2017.

Nakon nešto malo više od dva mjeseca kako je preuzeo funkciju ministra zdravstva, Milan Kujundžić najavio je uvođenje reda u liste čekanja u hrvatskim bolnicama.

Jedan od novih alata koje ministar planira koristiti je i slanje SMS-a naručenim pacijentima kako bi ih se podsjetilo na termin zakazane pretrage ili terapijskog postupka. U KBC-u Osijek pozdravljaju nove namjere ministra u pravljenju reda, ali i napominju kako ova bolnica ne odskače po listama čekanja ni za jednu pretragu ili terapijski postupak. Tako je u osječkom KBC-u, prema podacima HZZO-a, najduža lista čekanja za UZV srca, na što se čeka 270 dana, odnosno prvi slobodan termin je 2. listopada 2017. No, istu ovu pretragu u osječkom je Domu zdravlja moguće napraviti za 60 dana, ili za još dva dana manje čekanja u OŽB-u u Našicama. Za CT abdomena u Osijeku se čeka 136 dana, nešto duže su i liste čekanja za prvi alergološki pregled i to 91 dan, ili prvi pregled na Reumatologiji pri Internoj klinici, što se čeka 98 dana.

MR angiografija vrata koja se u KBC-u Zagreb čeka nevjerojatnih 390 dana, u Osijeku može biti obavljena za “samo” 61 dan, pa se čini kako KBC Osijek uistinu ima jednu od kraćih lista čekanja.

– KBC ni prema jednoj listi čekanja ne odskače. No, treba razlikovati terapijske i dijagnostičke liste čekanja - napominje dr. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek, koji kaže kako još nisu dobili nikakve naputke za nove načine skraćivanja lista čekanja, ali će ih čim stignu primijeniti.

Prvi naputak koji se očekuje su SMS podsjetnici za pacijente o tome da imaju dogovoren pregled u određenoj bolnici što bi, prema ministrovim riječima, trebalo zaživjeti za otprilike mjesec dana.

– Reda ćemo pokušati napraviti kontrolom izvršenosti po bolnicama, radilištima i liječnicima. S druge strane pokušat ćemo napraviti kontrolu indiciranosti onih koji upućuju, tj. opravdanosti za pojedine postupke - izjavio je Milan Kujundžić.

Udruga pacijenata ministrov potez pozdravlja. “Već deset godina govorimo da mora postojati dvostruki osigurač. Jedan je da je pacijent dužan javiti se sustavu tri dana prije pregleda, a drugi je ako pacijent zaboravi da ga sustav informira”, komentirao je Marijo Drlje iz spomenute udruge. U HUBOL-u drže kako reda najviše treba napraviti u opravdanosti naručivanja na određene pretrage te napominju i kako se stanje u zdravstvu neće promijeniti dok god se ne zaustavi odlazak liječnika. Stoga apeliraju i na nova zapošljavanja medicinskih stručnjaka.

Nefreteta Z.EBERHARD
Za MR u KBC-u Zagreb na listi čekanja 8000 pacijenata

U KBC-u Zagreb na magnetsku rezonanciju čeka između 7000 do 8000 pacijenata koji su naručeni na MR i nalaze se na listi čekanja za dva MR uređaja koji rade od 7 do 22 sata. “Ovakvo stanje je i u drugim, razvijenijim zemljama. Mislim da naše stanovništvo, naši pacijenti, trebaju shvatiti da su to uobičajene liste čekanja za nekakve ozbiljnije ili skuplje i zahtjevnije pretrage”, mišljenja je prof. dr. Marko Radoš, predstojnika Zavoda za radiologiju u KBC-u Zagreb.

Možda ste propustili...

PRODAJA BELJA, PIK-A VINKOVCI I VUPIKA

Baranjci: Računa treba voditi o ljudima i tradiciji

IVAN ANUŠIĆ SLAVONSKI LIDER HDZ-A O POSTIZBORNIM PREGOVORIMA

Formirat ćemo novu vladu, pregovori neće dugo trajati