Novosti
EPIDEMIJA VISOKOG INTENZITETA

Od gripe dosad umrle dvije osobe
Objavljeno 3. siječnja, 2017.
Oboljelih je više tisuća u svim područjima zemlje

Vezani članci

ZARAZA U VIROVITIČKOJ ŽUPANIJI

Ptičja gripa prvi put pogodila domaću perad

Hrvatsku je ove godine pogodila epidemija gripe visokog intenziteta, zbog koje su do sada umrle dvije osobe, a oboljelih je više tisuća u svim područjima zemlje, doznaje se u Nacionalnom centru za influencu.

Laboratorijski je potvrđeno tisuću slučajeva oboljelih od gripe, koja je u tjednu uoči Nove godine odnijela dva života - u Zagrebu i Splitu, rekao je Hini voditelj Centra Vladimir Draženović. Stvaran broj oboljelih višestruko je veći od broja evidentiranih slučajeva i on drastično raste iz tjedna u tjedan, što pokazuje da je ovogodišnja epidemija visokog intenziteta. Najviše je slučajeva u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske, kaže Draženović.

Prema njegovoj ocjeni, gripa je ove godine “malo iznenadila Splićane, gdje je situacija intenzivnija nego inače i ima više oboljelih”.

Uzm jak intenzitet, gripa bi ove godine mogla i trajati duže nego inače, jer je počela rano (27. studenoga). U Centru za influencu strahuju i od većeg broja smrtnih slučajeva jer je gripa pokretač raznih kroničnih bolesti koje dovode do smrtnog ishoda.

Značajno je i da je u Hrvatskoj, kao i u ostatku Europe, ove godine promijenjena epidemiološka slika cirkulacije virusa influence, tako da su u optjecaju sva četiri virusa, dva A i dva B.

“Gripa je turbulentna bolest, što je posljedica nepredvidljivosti njezina uzročnika. Svake godine imamo situaciju koja nas iznenadi i zaprepasti, koliko gripa izazove upala pluća i smrtnih ishoda”, kaže Draženović.

Kako smo već pisali, u Osječko-baranjskoj županiji prošloga je tjedna zabilježeno dvadesetak slučajeva gripe, a sve dostupne doze cjepiva bile su potrošene još krajem studenoga. H/D.Pav.

Vladimir Draženović

voditelj Nacionalnog centra za influencu

Najviše je slučajeva u Zagrebu, ali jako ih je puno i u Splitu, Slavoniji i drugim dijelovima Hrvatske.

POTENCIJALNA OPASNOST I OD PTIČJE GRIPE

S obzirom na to da su ove sezone u Hrvatskoj zabilježeni i slučajevi ptičje gripe, ističe se da u Hrvatskoj za sada nema izravne opasnosti od te bolesti, “ali potencijalna uvijek postoji”. Bježeći od intenzivne zime, ptice, koje nose virus influence, u većem su se broju spustile u ovaj dio Europe. Dosad zabilježeni slučajevi u Hrvatskoj nisu bili opasni za čovjeka, no s gripom se nikada ne zna jer uvijek može mutirati na razne načine. “Ljudi zasad ne obolijevaju, ali nije preporučljivo dirati uginule patke ili labudove, čerupati ih ili koristiti za hranu. Takvim, direktnim, kontaktom s uginulom peradi i čovjek se može inficirati sojevima ptičje gripe”, upozorava voditelj Centra za influencu.

Najčitanije iz rubrike