Novosti
ZARAZA U VIROVITIČKOJ ŽUPANIJI

Ptičja gripa prvi put
pogodila domaću perad
Objavljeno 30. prosinca, 2016.
Ministarstvo naglašava kako ptičja gripa soja H5N8 nije opasna za ljude

Na obiteljskom gospodarstvu u mjestu Križnica u Virovitičko-podravskoj županiji utvrđena je ptičja gripa soja H5N8 od koje je uginulo 15 komada domaće peradi - kokoši, patke i pilići.

Veterinarska inspekcija Ministarstva poljoprivrede odmah je poduzela sve mjere kako bi spriječila širenje zaraze te je obavljena eutanazija peradi, dezinfekcija i dekontaminacija na 29 poljoprivrednih gospodarstava. “Eutanizirano je oko 990 komada peradi, a 40 uzoraka uzeto je za daljnje analize. Sve eutanizirane životinje neškodljivo su zbrinute u pogonu tvrtke Agroproteinka”, ističe Ministarstvo poljoprivrede i dodaje kako će se “radi sprečavanja širenja potencijalne zaraze propisati mjere postupanja s peradi u okolnim mjestima od utvrđenog mjesta žarišta”.

Križnica je izolirano naselje na lijevoj obali Drave gdje dvadesetak malih gospodarstava drži perad koju uzgajaju za vlastite potrebe. Selo je posve izolirano rijekom Dravom i državnom granicom, čime je smanjena opasnost od prenošenja i daljnjeg širenja virusa. Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede je odmah u petak ujutro izolirala naselje. U zaraženom području bila je uspostavljena zabrana kretanja osoba, životinja i vozila. Pristup naselju bio je moguć samo preko visećeg pješačkog mosta i preko skele na rijeci Dravi, što je osiguravala policija. Područje je, između ostalih, posjetio pomoćnik ministra poljoprivrede Damir Agačić.

- U laboratoriju Hrvatskog veterinarskog instituta, Centra za peradarstvo utvrđena je ptičja gripa kod domaće peradi u Križnici i Virovitičko-podravskoj županiji, što je prvi put u Hrvatskoj s obzirom na to da je ranije utvrđena kod divljih ptica. Ovo podrazumijeva ozbiljniji pristup. Kako je riječ o relativno izdvojenom području, nama je to u epidemiološkom smislu velika olakšica - rekao je Agičić novinarima te naglasio kako će vlasnici peradi dobiti “korektnu odštetu”.

Naglasio je i kako je to područje jedna od migracijskih točaka ptica selica te onih koje ovamo dolaze na zimovanje te da se ptičja gripa može širiti kohabitacijom domaće peradi s divljim pticama. Dodao je kako je slučaj iz Križnice “školski primjer kako se ptičja grupa seli s populacije divljih ptica na domaću perad”.

Ministarstvo poljoprivrede naglašava kako ptičja gripa soja H5N8 nije opasna za ljude. Influenca ptica je, podsjeća Ministarstvo, vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije izazvala bolest u ljudi. Od domaće peradi najčešće obolijevaju kokoši i purani, a u pataka i gusaka razviju se blagi simptomi bolesti. Divlje ptice koje žive uz vodu, poglavito divlje patke, prirodno su otporne na bolest i ne pokazuju kliničke znakove obolijevanja te stoga predstavljaju rezervoar virusa i glavnu opasnost za širenje bolesti na domaću perad.

Vladimir GRGURIĆ
MJEŠTANIMA ŽAO PERADI

U vrijeme dok je u petak prijepodne Križnica bila u karanteni, na pješačkom mostu susreli smo mještanina Ivana Lovrenčića, čijih je svih 20 kokoši eutanazirano. “Nije mi baš svejedno, malo me strah, ali kažu da nema opasnosti za ljude, pa će valjda biti sve u redu”, kaže on i dodaje kako mu je teško palo što je ostao bez svoje peradi.

Možda ste propustili...