Sport
EUROPA POD UPITNIKOM

Osijek bez UEFA-ine licence
Objavljeno 29. prosinca, 2016.
UEFA ne poznaje pojam predstečajne nagodbe što je najveća prepreka

Unatoč sjajnim rezultatima ove jeseni te praktički već sada osiguranom povratku u Europu, nogometašima Osijeka prijeti scenarij da bez nje ostanu! Problem za bijelo-plave europske ambicije je UEFA-ina licenca za koju nemaju uvjete.

Financijska stavka

Osječki prvoligaš tu licencu nije uspio ostvariti ni posljednje dvije godine, no tada to nije bilo od presudnog značaja jer je tada vodio grčevitu borbu ne samo za očuvanje prvoligaškog statusa nego još važniju, za preživljavanje kluba. Dolaskom novih vlasnika u nepunih 12 mjeseci sve se drastično promijenilo nabolje, veliki pomaci vidljivi su gotovo posvuda, a s obzirom na stalne najave oko novih ulaganja u kadar i infrastukturu, jasno je kako pozitivna atmosfera, pa i euforija među navijačima sve više bujaju. No, hoće li tomu grubo doći kraj u proljeće, kada se odlučuje o UEFA-inoj licenci bez koje, logično, nema nastupa u europskim natjecanjima?

- Mi smo ispunili četiri od pet uvjeta koje UEFA zahtijeva za izdavanje licence. Znači, sportski, administrativni, infrastrukturni i pravni dio su u redu, ali nas koči financijska stavka. I ne znam hoćemo li je uspjeti riješiti na vrijeme - pojašnjavao je direktor NK Osijek Igor Galić.

Na prvi pogled čini se nejasnim kako su financije ponovno problematične kada je dobro poznato što se i koliko toga promijenilo u ovoj godini. Uostalom, i brojni transferi, realizirani te najavljeni, kao i već gotovo razrađeni plan gradnje kampa i novog stadiona jasni su pokazatelji kako se u Gradskom vrtu konačno “diše punim plućima”. Što točno UEFA zamjera osječkom prvoligašu obrazložio je Galić.

- UEFA ne poznaje pojam predstečajne nagodbe tako da bi prema njihovim pravilima mi cjelokupni iznos dugovanja morali platiti odjednom. Znači svih 18 milijuna kuna, koji su dogovorom s vjerovnicima programirani na isplatu tijekom osam godina. Morali bismo do 31. ožujka podmiriti sve naše obveze kako bismo na prvom roku, oko 20. travnja, mogli dobiti licencu. Krajnji rok za njezino dobivanje je 20. svibnja i ako je do tada ne ishodimo, ne možemo igrati u kvalifikacijama Europske lige. Za HNL ova situacija nije problem, jer u HNS-u su vrlo dobro upoznati s predstečajnom nagodbom i njezinim ispunjenjem.

Dva sata prezentacije

UEFA se na taj način želi zaštititi, odnosno osigurati kako klubovi ne bi započeli natjecanje u Europi, a potom zbog problema morali odustati i time narušili regularnost.

- Na taj način štite i vjerovnike, a definitivno jako paze na ovaj problem. Imaju i poseban odjel, koji u detalje ima informacije o klubovima i njihovu statusu, sponzorima, prihodima, ulaganjima...

Ipak, nije sve katastrofično, Osijek nije definitivno ostao bez izgleda za igranjem u Europi. Neizvjesno je hoće li uplata prve rate predstečajne nagodbe, kojoj je rok 30. lipnja, “odobrovoljiti” UEFA-u i uvjeriti je u ozbiljne namjere osječkog kluba, no Galić vjeruje da su na sastanku u UEFA-i jako dobro prezentirali sve učinjeno i planirano te da će sljedeće ljeto nakon pet godina bijelo-plavi ponovno igrati europske oglede.

- Održali smo na sastanku u UEFA-i dvosatnu prezentaciju, gdje su me 'rešetali' pitanjima. Sve je bilo podrobno pojašnjeno, što smo zatekli pri preuzimanju kluba, što uložili, a što još planiramo napraviti. Mislim da smo ostavili dobar dojam i uvjerili ih u našu ozbiljnost. Dobili smo i od vlasnika 'zeleno svjetlo' da uplatom jednog dijela dugovanja to dodatno naglasimo i vjerujem kako će UEFA to cijeniti te da neće ostati kruta u namjeri da sav dug isplatimo odjednom - objasnio je direktor Galić.

Premda je Božić prošao, navijači bijelo-plavih moraju se nadati kako UEFA neće biti zakasnjeli Grinč te im u proljeće odnijeti ono što je Osijek već sada gotovo osigurao.

Goran ROGULJIĆ

Igor Galić

direktor NK Osijek

Održali smo na sastanku u UEFA-i dvosatnu prezentaciju, gdje su me “rešetali” pitanjima. Mislim da smo ostavili dobar dojam i uvjerili ih u našu ozbiljnost.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike