Novosti
HRVATSKA POLITIKA NA KRAJU 2016.

HDZ najpopularniji,
SDP i dalje u padu
Objavljeno 26. prosinca, 2016.
Most nezavisnih lista 2016. završava s potporom od 9,6 posto potpore

Vezani članci

ISTRAŽIVANJE CROBAROMETAR

Plenkovićevu vladu podupire 45 posto građana

Hrvatska završava politički najturbulentniju godinu u svojoj modernoj povijesti. Prema radovitom istraživanju Crobarometra koji objavljuje Dnevnik Nove TV, HDZ završava godinu kao prva stranka. Vodeća su politička opcija za koju bi glasovalo 33,2 posto birača. SDP je već treći mjesec u “slobodnom padu”, a trenutačno su zaustavili potporu na 23,2 posto. Upravo je to postotak s kojim kreće novi predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Most nezavisnih lista 2016. završava s potporom od 9,6 posto potpore, a Živi zid s potporom od 7,5 posto birača.

HSU godinu završava s potporom 2,4 posto birača, s potporom od 2,3 posto birača 2016. napušta stranka Milana Bandića. IDS ima 2,1 posto, a HSS 1,9 posto potpore birača. HDSSB trenutačno može računati na potporu od 1,8 posto birača, a stranka Pametno na njih 1,7 posto. HNS 2016. Završava s potporom od 1,7 birača. Ostale stranke ukupno među biračima imaju potporu od 3,5 posto, a neodlučnih birača je 9,1 posto.

Da Hrvatska ide u lošem smjeru misli 54 posto građana i lagano raste broj pesimista, a pada broj optimista, sada njih 30 posto misli kako Hrvatska ide u dobrom smjeru.

Birači su podijeljeni oko Vladinih politika, njih 41 posto ih ne odobrava, 41 posto odobrava poteze Vlade Andreja Plenkovića, a ne zna njih 18 posto birača. No vidljiv je pad optimizma i porast pesimizma. Zato 66 posto birača misli kako će Vlada odraditi mandat do kraja odnosno do 2020., a njih 22 posto da će se raspasti i prije. V.T.

Potpora pada Predsjednici RH, premijeru i predsjedniku Sabora

Predsjednica Republike među građanima i dalje ima najviše onih koji o njoj imaju pozitivan dojam, njih 61 posto. Negativan dojam o predsjednici ima 32 posto ispitanika. Premijer Plenković godinu završava s činjenicom da o njemu 56 posto građana ima pozitivan dojam, a negativan njih 31. O Boži Petrovu 47 posto građana ima negativan dojam, a pozitivan dojam ima njih 41 posto. Davor Bernardić kao šef oporbe prvi je put testiran među biračima i o njemu građani imaju podijeljeno mišljenje. Tako 38 posto ima negativan dojam, a 37 posto pozitivan. I predsjednica, premijer i predsjednik Hrvatskog sabora u ovom mjesecu počeli su gubiti potporu. Predsjednica je, nazovimo to, “najpopularnija” u Hrvatskoj, ali njezin prethodnik Ivo Josipović u istom razdoblju mandata, odnosno u prosincu 2011., bio je bolji. O njemu je pozitivan dojam imalo 80 posto birača.

Možda ste propustili...