Novosti
BESPRAVNO SAGRAĐENI OBJEKTI

Uskoro dodatni rok, ali i
nova pravila za legalizaciju
Objavljeno 10. prosinca, 2016.
Zgrade sagrađene nakon 21. lipnja 2011. godine neće se moći ozakoniti, upozorava ministar

Od ukupno podnesenih 826.948 zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata u cijeloj zemlji, do sada je prema podacima iz registra riješenih zahtjeva, koje Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja objavljuje na svojim internetskim stranicama, pravomoćno rješenje izdano za 509.262 zahtjeva, ili nešto manje od 62 posto.

Međutim, Ministarstvo će za građane koji iz bilo kojeg razloga nisu podnijeli zahtjev za legalizaciju do kraja lipnja 2013. godine, omogućiti dodatni, novi rok, za podnošenje zahtjeva za legalizaciju, ali prema odredbama onog zakona iz 2012. godine, što znači da se neće moći legalizirati naknadno sagrađeni objekti.

Brojni upiti

- Zakonom o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama propisan je datum podnošenja zahtjeva do najkasnije 30. lipnja 2013. Unatoč velikom broju podnesenih zahtjeva, tijekom cijelog razdoblja provedbe zakona od 2013. do danas primijećeni su česti upiti o eventualnom mogućem novom datumu za podnošenje zahtjeva te se u posljednje vrijeme i iznimno povećao broj zamolbi za izmjenom zahtjeva, odnosno proširenjem već predanih zahtjeva, a kako bi se postupkom obuhvatile i zgrade koje prvotno nisu bile u postupku, navode nam iz Ministarstva.

Dakle, očito je kako dio građana iz raznih razloga nije podnio zahtjev za legalizaciju, uglavnom zbog neinformiranosti o tome što se uopće treba ozakoniti, a dijelom i zbog subjektivnih razloga, nedostatka financijskih sredstava, bolesti i slično. Izmjene i proširenja postojećih zahtjeva koji su već u postupku moguće su prema pravilima upravnog postupka, uz napomenu da takve izmjene iznimno usporavaju proces rješavanja zahtjeva i dodatno opterećuju tijela koja rade na poslovima legalizacije. Naime, u takvim slučajevima često se u istom zahtjevu rješava nekoliko zgrada više vlasnika i na različitim lokacijama.

- Kako bi se izišlo ususret građanima koji zahtjeve nisu predali te se smanjila pojava proširenja zahtjeva koji su već u postupku, Ministarstvo će predložiti dodatni, novi rok za podnošenje zahtjeva za legalizaciju nezakonito sagrađenih zgrada. Važno je napomenuti da će se mogućnost ozakonjenja i dalje odnositi samo za nezakonito sagrađene zgrade prema uvjetima zakona iz 2012. godine, a prije svega to se odnosi na vrijeme gradnje zgrade, to znači da zgrada mora biti vidljiva na digitalnoj ortofoto karti u mjerilu 1:5000 Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja RH započetog 21. lipnja 2011. - DOF5/2011, a ako zgrada nije nedvojbeno vidljiva na navedenoj snimci, potrebno je da je vidljiva na drugoj digitalnoj ortofoto karti Državne geodetske uprave izrađenoj na temelju aerofotogrametrijskog snimanja do 21. lipnja 2011. ili je tog dana evidentirana katastarskom planu, ili drugoj službenoj kartografskoj podlozi. Zgrade sagrađene nakon 21. lipnja 2011. godine neće se moći ozakoniti na temelju Zakona o postupanju s nezakonito sagrađenim zgradama niti uz novi zahtjev. Svima koji će zadovoljavati zakonske uvjete za ozakonjenje, a nisu u 2013. predali zahtjev za legalizaciju, bit će omogućena predaja zahtjeva u novom roku, a što će im omogućiti da ozakone zgrade na svoj vlastiti zahtjev, pod svojim imenom, te pod istim uvjetima kakvi su važili i za sve ostale koji su postupak pokrenuli ranije, kažu u Ministarstvu graditeljstva.

Nikoga nisu odbili

Najčešći problemi koji su uočeni u procesu ozakonjenja, odgovaraju iz Ministarstva na naš upit, je velik broj zahtjeva koji nisu predani uredni (predan je samo obrazac zahtjeva, a bez dokumentacije), te nemogućnost izrade dokumentacije za pojedine podnositelje zbog njihove teške financijske situacije.

Pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo Osječko-baranjske županije Ranko Radunović podsjeća kako je na prostoru te županije zaprimljeno ukupno 46.403 zahtjeva za legalizaciju. Broj zahtjeva podnositelji su naknadno dodajući druge čestice, koje čak niti ne moraju biti na području Osječko-baranjske županije, proširili za 856 zahtjeva, a AZONIZ je izuzeo na obradu deset tisuća predmeta i do sada riješio njih 6780. Do sada je u potpunosti riješeno 62,5 posto svih podnesenih zahtjeva, a kada bi se uzeli u obzir predmeti koji su obrađeni i samo se čeka uplata naknade, onda je postotak rješenosti 67 posto. Još se, naime, u slučaju 1673 zahtjeva, koji su praktično obrađeni i završeni, samo čeka da stranka uplati naknadu za legalizaciju kako bi upravni odjel mogao izdati rješenje.

U prosjeku mjesečno se ove godine rješavalo 547 predmeta. Lani je taj broj bio znatno veći - 751.

- Još uvijek imamo velik broj praznih zahtjeva, konkretno 7577, unatoč našim višekratnim pozivima strankama da ih dopune potrebnim dokumentima. Još uvijek nikoga nismo odbili. Međutim, ovo im je posljednje upozorenje s obzirom na to da je naš upravni odjel pogon koji ima i osobe zaposlene na određeno vrijeme koji se financiraju isključivo iz prihoda ostvarenog iz legalizacije. Njihov broj morat ćemo zbog smanjenja prihoda smanjiti s 14 na devet. I koliko god uviđavni bili prema našim građanima koji zbog bilo kojeg razloga nisu dopunili svoju dokumentaciju, morat ćemo donijeti odluku da njihove zahtjeve odbijemo - upozorava Radunović.

U postupku legalizacije na području Osječko-baranjske županije ostvaren je prihod od 9,16 milijuna kuna. Ukupni troškovi iznosili su 8,1 milijun kuna, na što je Radunović ponosan, jer se radilo racionalno. Ostvarenu dobit od nešto više od milijun kuna, pojasnio je, njegov odjel čuva za zatvaranje cijelog procesa legalizacije, odnosno poslove arhiviranja i spremanja sve dokumentacije.

Ako bi svi građani sa spornim zahtjevima dopunili svoje zahtjeve, Radunović kaže kako bi upravni odjel čitav posao legalizacije mogao završiti za 25 mjeseci.

Igor MIKULIĆ
GRAĐEVINSKIM INSPEKTORIMA NUDE DOBRE PLAĆE I BONUSE

Ministar graditeljstva Lovro Kuščević poručio je nedavno graditeljima i investitorima koji ne poštuju zakone kako, dok je on ministar, “nove legalizacije neće biti”. Pojasnio je kako je njegovo ministarstvo raspisalo natječaje kojima se traže građevinski inspektori kojima se nude dobre plaće i bonusi. Namjera je ministra stati na kraj onima koji grade bespravno, posebice oni koji i nakon obilaska i kazni inspektora ne poštuju njihove naredbe, nego samo uklone ploče s natpisom o zatvaranju gradilišta i nastave po starom u nadi da će im upravni spor dati dovoljno vremena da završe gradnju, ili u slučaju neželjene presude ipak dočekati legalizaciju. Kuščević je istaknuo kako će inspektori koristiti tablete i biti umreženi s drugim državnim službama te će na terenu odmah znati postoji li građevinska dozvola, a ako postoji – poštuje li se.

Postupak završen u iduće tri godine

Upravni odjeli u gradovima i županijama riješili su 442.965 zahtjeva, dok je Agencija za ozakonjenje nezakonito sagrađenih zgrada izuzela 136.165 zahtjeva i od njih obradila i izdala rješenje o legalizaciji za 66.297 predmeta. U Ministarstvu graditeljstva upozorili su nas kako je stvarni broj riješenih zahtjeva veći od ovoga koji je naveden u registru, jer registar obuhvaća samo one s pravomoćnim rješenjima. Očekuje se da će čitav postupak biti završen u iduće tri godine. Prema broju riješenih zahtjeva prednjači Dubrovnik u kojemu je ostalo za obradu još 30-ak slučajeva, jer je izdano rješenje za čak 99,47 posto zaprimljenih zahtjeva. Visok postotak riješenih predmeta imaju Poreč (90,36 posto), Vukovar (88,23 posto), Rovinj (87,41 posto), Virovitica (86,39 posto), Zagreb (86,01 posto) i Umag (82,37 posto). Na dnu ove liste su Karlovačka županija sa samo 35,45 posto riješenih zahtjeva, Požeško-slavonska (40,45 posto), Vukovarsko-srijemska (40,93 posto), Sisačko-moslavačka (42,25 posto), ali i Dubrovačko-neretvanska (44,72 posto).

upozorenje

VELIK BROJ ZAHTJEVA PREDAN JE BEZ DOKUMENTACIJE

826.948

zahtjeva za legalizaciju bespravno sagrađenih objekata predano je u cijeloj zemlji

62

posto zahtjeva dosad je dobilo pravomoćno rješenje

Najčitanije iz rubrike