Novosti
STRUKA UPOZORAVA

Nedostaje deset tisuća medicinskih sestara
Objavljeno 8. prosinca, 2016.

Na kongresu “Razvojni putevi sestrinstva” u Kliničkom bolničkom centru Zagreb rečeno je kako u hrvatskim medicinskim institucijama nedostaje između osam i 10.000 medicinskih sestara i tehničara te da pacijenti ne mogu dobiti odgovarajuću skrb i njegu.

“U ovoj kući radi 2500 sestara i tehničara bez kojih sustav ne bi mogao funkcionirati. Nažalost tu, kao i svim hrvatskim medicinskim institucijama, nedostaje znatan broj medicinskih sestara i tehničara. Imam podatak da u cijelom sustavu nedostaje od osam do deset tisuća medicinskih sestara, a trenutno ih je zaposleno oko 35.000. Ta brojka nije dovoljna da naši pacijenti dobiju odgovarajuću skrb i njegu na razini prosjeka zemalja EU-a”, istaknuo je ravnatelj zagrebačkog KBC-a Ante Ćorušić.

Smatra da će ministar zdravstva Milan Kujundžić imati sluha za probleme sestara jer je on, kazao je, dugo vremena u struci.

Pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo, glavna sestra KBC-a Zagreb i predsjednica kongresa Marija Orlić-Šumić istaknula je da postoje brojni problemi u toj struci, a najveći je manjak medicinskih sestara i nepriznavanje njihove visoke stručne spreme, odnosno zakonska uredba koja ih ne prepoznaje. “Visokoobrazovane sestre imaju plaću prvostupnice, i to je uredba koja se mora mijenjati, a te bi sestre trebale imati od 1600 do 2000 kuna više. Očekujem da se taj problem što prije riješi”, kazala je. H

Možda ste propustili...