Regija
NOVA PROMETNA RJEŠENJA

Za desetak godina jednosmjerni
prsten oko stroge zone Đakova
Objavljeno 6. prosinca, 2016.

ĐAKOVO

Nakon što je početkom listopada ove godine zbog rekonstrukcije Strossmayerovog trga zatvoren promet kod katedrale, vidljivo je da se u određenim ulicama i mjestima u gradu stvaraju prometni čepovi, što zahtijeva novu regulaciju prometa. Svjesni su toga u Gradu Đakovu, pa gradonačelnik Zoran Vinković najavljuje nova prometna rješenja kratkoročno, ali i ona na duže staze. Grad Đakovo je, kaže Vinković, imajući u vidu rekonstrukciju Strossmayerovog trga i njegovo zatvaranje za promet, naručio još početkom 2010. godine Studiju novog režima prometa u centralnoj zoni grada Đakova, gdje se iskristaliziralo nekoliko prijedloga za novu regulaciju prometa.

- Jednom od glavnih prometnica, bez obzira na političke konotacije, zatvaranjem Strossmayerova trga postaje Ulica kralja Tomislava. Postoji nekoliko podvarijanti rješavanja tog problema. Ovdje moram napomenuti da je tvrtka koja je gradila Đakovo centar u Tomislavovoj prestala s radovima i otišla u stečaj, a početkom iduće godine očekujemo nastavak radova. Vezano uz to, jedna od varijanti bila je podzemna cesta, odnosno pothodnik koji spaja Tomislavovu s Gupčevom. S obzirom na sustav i gustoću prometa, blizinu tržnice i Strossmayerova trga, u nekoj daljoj budućnosti jedna od varijatni će biti i ta prometnica - najavljuje Vinković.

- Postoji i druga varijanta, gdje se Ulica kralja Tomislava otvara samo u jednom smjeru, s ograničenjem brzine od 30 kilometara na sat, uz sve zaštitne faktore, jer su tu dvije škole i samostan. Napominjem da je ta ulica i sada otvorena za promet, istina, podijeljena na dva dijela kroz koja se odvija promet u oba smjera. Tu ulicu ne koriste samo stanari i djelatnici škola, nego i roditelji koji dolaze po djecu u školu, a tu su i autobusi koji dovoze školarce. Kad kažem zaštitne mjere, mislim na ogradu, ograničenje brzine, promet u jednom smjeru. Mislim da će se u budućnosti, bez obzira na politiku, jer već sada je vidljivo da se u određenim vremenskim intervalima stvara ogromna gužva, ta ulica morati otvoriti za promet - dodaje Vinković.

I dok se iščekuje odluka o krajnjem rješenju regulacije prometa u Tomislavovoj, Vinković pojašnjava prve korake ka rasterećenju određenih ulica gdje su uočeni prometni čepovi nakon zatvaranja prometa na trgu.

- Postoji način koji će privremeno riješiti pritisak na Ulicu biskupa Ćolnića. Nakon nekoliko dana od zatvaranja trga i novog mjerenja gustoće prometa, radi rasterećenja, najvjerojatnije ćemo otvoriti Ulicu Ljudevita Gaja i Palmotićevu u oba smjera. Također, ulica Zvečaj 1, bit će isključivo jednosmjerna i moći će se ići samo prema dolje. Razgovarali smo i o mogućnosti dodatne regulacije vremenskog ograničenja na semaforima. Vidljivo je da se u Frankopanskoj i Kvaternikovoj stvaraju čepovi, ali u određenim vremenskim razdobljima - ističe Vinković. Gradonačelnik kaže kako očekuju poteškoće u prometu i kada počne rekonstrukcija Ulice Petra Preradovića te moli građane i vozače za strpljene.

Za desetak godina biti će potrebna potpuno nova regulacija prometa zbog povećanja broja vozila i gustoće prometa pa gradonačelnik najavljuje završnu opciju regulacije prometa u Đakovu, osmišljenu kao jednosmjerni prometni prsten oko stroge zone grada.

- Završna varijanta novog režima prometa u centralnoj zoni jedan je veliki jednosmjerni prsten koji bi išao kroz strogi centar grada gdje bi i Ulica bana Jelačića, Stjepana Radića, cjelokupni krug sve do Zvečaja, Ljudevita Gaja, Palmotićeve, činile jedan krug jednosmjernog prometa. Ljudi moraju shvatiti da živimo u gradu, a ne na selu; i drugi gradovi to imaju - kaže Vinković.

Maja MUŠKIĆ
Dostava samo od ponoći do 6,30

“Na prošloj sjednici Gradskog vijeća Grad je regulirao pitanje dostave u strogom centru grada, koja se odnosni na prvu zonu komunalnog doprinosa, a to je prsten od ulica Joze Ivakića, Frankopanske, Kvaternikove, Pavićeve, do Zvečaja, biskupa Ćolnića, dijela Franje Račkog i kroz Pašin prolaz. Dostava će u tom dijelu biti moguća od ponoći do 6,30 sati ujutro. Tijekom dana neće biti moguća dostava. Odluka stupa na snagu danom objave u službenom glasniku”, kaže gradonačelnik Zoran Vinković.

Možda ste propustili...

NA GRADSKIM BAZENIMA u ĐAKOVU

Počele pripreme za kupališnu sezonu

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike