Novosti
MINISTRICA DEMOGRAFIJE, OBITELJI, MLADIH I SOCIJALNE POLITIKE

Rodiljne naknade znatno će se povećati
Objavljeno 1. prosinca, 2016.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić u četvrtak je novinarima potvrdila kako će se u drugom dijelu sljedeće godine rodiljne naknade za zaposlene znatno povećati u odnosu na sadašnje. Upitana uoči sjednice Vlade može li potvrditi informaciju da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene povećati do najviše 4000 kuna, ministrica Murganić istaknula je kako je Vlada premijera Andreja Plenkovića najavila da će poduzeti mjere za demografsku revitalizaciju te je u tu svrhu u projekcijama proračuna za 2017. namijenila i određena sredstva. “U okviru tih odobrenih sredstava, za koje vjerujemo da će i nakon usvajanja državnog proračuna za 2017. ostati takva kakva jesu, radimo izračun s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, koji ima najtočnije podatke o broju rodiljnih naknada koje se koriste”, kazala je Murganić.

Tako bi prema njezinim najavama Vlada najkasnije s 1. srpnja 2017., kada zakon o rodiljnim naknadama prođe svoje izmjene vezano uz roditeljske i rodiljne naknade, išla na njihovo povećanje. Povećanje će, rekla je, biti značajno s obzirom na sadašnje iznose “koji su doista skromni". Najavila je da će detalji biti razrađeni u zakonu i nije željela otkriti preciznije brojke, ali je rekla kako je iznos “koji se vrti u javnosti dosta realan”. Jutarnji list objavio je neslužbenu informaciju iz Vlade da će se roditeljske naknade u drugih šest mjeseci dopusta nakon rođenja djeteta za zaposlene roditelje sa sadašnjih najviše 2660 kuna povećati na najviše 4000 kuna, a naknade za nezaposlene roditelje sa sadašnjih 1663 kune na 2328 kuna tijekom cijele godine dopusta.

Novinare je zanimalo i je li Vlada definitivno odustala od 1000 eura za bebe. Ministrica im je odgovorila kako se nije odustalo ni od jedne demografske mjere. H

Možda ste propustili...

NA SJEVERU HRVATSKE

Geotermalna elektrana

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u