Novosti
SVJETSKI DAN AIDS-A

U Hrvatskoj i dalje
niska učestalost HIV-a
Objavljeno 30. studenog, 2016.

Već dvadeset i osam godina 1. prosinca u svijetu i Hrvatskoj obilježava se Svjetski dan AIDS-a, kojem je cilj podizanje svijesti o HIV/AIDS-u, o rizicima i mjerama zaštite, važnosti prevencije, ranog dijagnosticiranja i liječenja, kao i potrebi solidarnosti prema oboljelima te smanjenju stigme i diskriminacije kojima su izloženi.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj je ove godine zabilježeno 80-ak novih slučajeva HIV infekcije i AIDS-a, čime se nastavlja trend blagog porasta pojavnosti te bolesti, ali je Hrvatska sa stopom od 21 oboljelog na milijun stanovnika i dalje među zemljama s niskom učestalošću HIV infekcije.

Posljednjih se godina prosječno godišnje dijagnosticira 90 novooboljelih. Od prvog slučaja HIV/AIDS-a u Hrvatskoj 1985. godine do kraja 2015. godine ukupno je zabilježen 1321 slučaj infekcije, a među njima je 458 osoba razvilo AIDS. U istom razdoblju od posljedica AIDS-a umrla je 201 osoba. Većina se zarazila prijenosom virusa spolnim putem, no posljednjih je godina zamjetan porast novodijagnosticiranih među muškarcima koji prakticiraju spolni odnos s osobama istog ili oba spola. Njihov je udjel sve veći, a slična je situacija i u zemljama EU-a. U svijetu je, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u 2015. godini s HIV infekcijom živjelo 36,7 milijuna ljudi, od čega je bilo 2,1 milijun novih slučajeva zaraze. Od posljedica AIDS-a umrlo je 1,1 milijun ljudi. U zemljama EU-a godišnje se dijagnosticira oko 30.000 novozaraženih, pa su HIV infekcija i AIDS i dalje od javnozdravstvenog značaja u svijetu i Europi. HIV pripada u spolno i krvlju prenosive infekcije, napada imunološki sustav i izaziva cjeloživotnu kroničnu bolest koja najčešće dugi niz godina nema simptoma.

Virus se prenosi nezaštićenim spolnim odnosom, krvlju (najčešće dijeljenjem igala i šprica pri ubrizgavanju droga), te sa zaražene majke na dijete. Liječenje zaustavlja napredovanje bolesti i razvoj AIDS-a, koji je krajnji stadij HIV infekcije, a nastaje zbog uništenja imunološkog sustava, kada se javljaju različite bolesti zbog smanjenog imuniteta.H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike