Crna kronika
NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

Poreznici dvije i pol
godine zbog mita
Objavljeno 1. prosinca, 2016.

OSIJEK

Spomenka Vinković, bivša šefica Porezne uprave u Slavonskom Brodu, na Županijskom sudu u Osijeku nepravomoćno je osuđena na dvije i pol godine zatvora. Sudilo joj se zbog zlouporabe položaja i ovlasti te uzimanja mita. Tajana Karačić-Šakić osuđena je na tri godine zatvora zbog pomaganja u uzimanju mita i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti, dok je njezina majka Ankica Karačić osuđena na godinu i deset mjeseci zatvora, od čega je 11 mjeseci bezuvjetnog zatvora, dok se za ostalih 11 mjeseci kazna neće izvršiti ako u četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Kako su sve počinile po dva kaznena djela, kazna im je objedinjena.

U dokaznom je postupku nedvojbeno utvrđeno da su okrivljenice netočno prezentirale informacije i isticale da će osobe završiti u zatvoru zbog duga – kazao je između ostaloga predsjednik sudskog vijeća sudac Krunoslav Barkić, obrazlažući presudu.

USKOK je optužnicom teretio Spomenku Vinković da je od kraja studenoga 2013. do 6. ožujka 2014. godine dogovovorila s majkom i kćeri Karačić da će obaviti uvid u Informormacijski sustav Porezne uprave i unesene podatke za jedno trgovačko društvo i jedan obrt, i nakon toga načiniti potrebnu dokumentaciju kako bi se smanjio porezni dug navedenih obveznika i kako bi izbjegli sankcije za počinjene prekršaje. Vinković je potom podatke proslijedila majci i kćeri Karačić, i potom nalagala naknadnu izradu potrebne dokumentacije koja utječe na visinu poreznih obveza obveznika. Istu dokumentaciju predavala je referentima zaduženim za utvrđivanje poreznih obveza u Upravi.

Kći i majka prenosile su vlasnici trgovačkog društva i njezinoj sestri pribavljene podatke o stanju poreznog duga, kao i podatke o utvrđenim poreznim nepravilnostima u poslovanju. Sestru vlasnice trgovačkog društva dovodile su u Poreznu upravu kod Spomenke Vinković te od vlasnice društva i njezine sestre tražile različite svote novca. Vlasnici trgovačkog društva rekle su da joj bez angažmana Vinkovićke prijeti ovrha na cjelokupnoj imovini i zatvorska kazna. Pri tome su preuzele od vlasnice trgovačkog društva i njezine sestre 15.500 eura i 28.000 kuna, a od toga su 150 eura i 400 kuna dale poreznici. Potom su početkom ožujka majka i kći, u dogovoru sa Spomenkom Vinković, zatražile i dodatnih 4500 eura od žrtve. Kada je Tajana Karačić-Šakić 6. ožujka preuzela novac, ubrzo su je uhvatili i priveli policajci. Majka i kći nisu došle na izricanje presude.

Sandra LACIĆ
SUĐENJE OBILJEŽENO BOLESTIMA

Suđenje je trebalo početi u svibnju prošle godine, no odgođeno je za listopad zbog iznenadne bolesti člana sudskog vijeća. Prije početka odgođene rasprave Tajana Karačić-Šakić verbalno je napala fotoreportere. Prestala je tek nakon što joj je rečeno da će se pozvati pravosudni policajci. Sudske rasprave prekidane su i kada je tijekom preslušavanja razgovora optuženih žena Tajana Karačić-Šakić sudsku raspravu prekidala - kašljanjem. Rasprava u lipnju odgođena je za rujan zbog zdravstvenih problema Ankice Karačić, a u rujnu se Vinković ispričala sudskom vijeću ako bude “kihala i kašljala” jer boluje od alergije na ambroziju.

bezuvjetna kazna

SVE TRI OKRIVLJENICE MORAJU U ZATVOR

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike