Novosti
SMANJIVANJE GUBITAKA U ZDRAVSTVU

Nova pravila za liječnike, pretrage pod povećalom
Objavljeno 29. studenog, 2016.
30% dijagnostičkih pregleda u zdravstvenim ustanovama je nepotrebno

Vezani članci

OČEKIVANI ŽIVOTNI VIJEK PRELAZI 80 GODINA

Europljani žive duže, ali ne i zdravije

Procjenjuje se da je 30 posto dijagnostičkih pregleda koji se obave u hrvatskim zdravstvenim ustanovama nepotrebno, što je s jedne strane velik gubitak, a s druge velik prostor za uštedu.

Kako tih 30 posto maksimalno reducirati, odgovor ima Hrvatski liječnički zbor (HLZ), koji je krenuo u izradu i implementaciju kliničkih smjernica za dijagnostiku i liječenje najčešćih bolesti u Hrvatskoj. One bi trebale pridonijeti kvalitetnijem liječenju bolesnika i ostvariti uštede u zdravstvenom sustavu.

Riječ je o kratkim, jednoznačnim i u praksi primjenjivim uputama i algoritmima za liječenje kojima bi se, za početak, koristili primarno liječnici u području endokrinologije, dijabetologije, pulmologije, radiologije, onkologije i arterijske hipertenzije. One u konačnici određuju protokol prema kojemu liječnici definiraju dijagnoze te odgovaraju na pitanje postoji li potreba za dijagnostičkim pregledom/pretragom.

Zvuči jednostavno, a kada bi, u končanici, taj “protokol” i profunkcionirao, srezao bi izdatke u hrvatskom zdravstvu na više razina. Najočitije, smanjio bi se pritisak i trošak amortizacije skupe dijagnostičke opreme, s dodatnim bonusom - skraćivanjem lista čekanja. Bolesti koje je lakše (i jeftinije) liječiti u početnoj fazi bile bi ranije otkrivene, a izbjegli bi se i troškovi lažnih bolovanja te nepotrebnog korištenja terapija.

Željko Krznarić, dr. med., primarijus, specijalist interne medicine, gastroenterologije i hepatologije te predsjednik Hrvatskog liječničkog zbora, objašnjava kako bi smjernice, uz uštedu, trebale donijeti i visok standard za rad s pacijentima.

Kliničke smjernice

- Kliničke smjernice svojevrsne su upute temeljene na znanstvenim dokazima koje pomažu liječnicima u svakodnevnom radu te se njima nastoji standardizirati i ujednačiti njihov rad. Izuzetno su važne za racionalno trošenje novca u zdravstvenom sustavu jer jasno propisuju kako bi svaki liječnik trebao postupati kod određene dijagnoze ili stanja. Time se dijelom mogu izbjeći nepotrebni pregledi i pretrage, kakvih u zdravstvu ima mnogo. Uloga kliničkih smjernica je da osiguraju veću dostupnost liječničkih usluga pacijentima, a pritom bi se ušteđena sredstva mogla investirati u daljnji razvoj zdravstvenog sustava. Naravno, smjernice su vodilja ili pomagalo, a profesionalni pristup liječnika i njegova stručnost ostaju temelj u dijagnostici i liječenju bolesnika - kaže Krznarić.

Hrvatski liječnički zbor je od 2004. godine izradio više od 70 smjernica, u pisanju kojih su sudjelovala brojna stručna društva HLZ-a, a posljednjih mjeseci surađuje i s National Institute for Health and Care Excellence (NICE-om) u pronalaženju adekvatnih rješenja.

- U dogovoru s Ministarstvom zdravstva Hrvatski liječnički zbor formirat će radne timove koji će na temelju naputaka NICE-a kreirati kratke, jasne i sažete smjernice, specifične za zdravstveni sustav Hrvatske. One trebaju biti koncizne. Poželjno je da su jednostavne, kratke i jasne kako bi se njima mogli koristiti ne samo kolege iz područja koja one dotiču nego i, primjerice, kolege iz primarne zdravstvene zaštite. To je i proces u kojem sudjeluju vrhunski stručnjaci iz područja kojima su smjernice namijenjene, kao kolege iz područja koja indirektno dotiču problematiku koja se istražuje.

Ujednačavanje rada

U izradu pojedinih smjernica uključuje se više stručnih društava HLZ-a, kao i predstavnici najrelevantnijih institucija, bilo da se radi o medicinskim fakultetima, kliničkim bolničkim centrima bilo o drugim institucijama unutar zdravstvenog sustava, koji svojom ekspertizom mogu donijeti novu kvalitetu. Novost je da se u izradu pojedinih smjernica uključuju i bolesničke udruge, odnosno njihovi predstavnici - objašnjava Krznarić te dodaje kako je za uspjeh modela smjernica najvažnija njihova implementacija.

- Nije dovoljno samo izraditi smjernice, koje će poslije pasti u zaborav i biti neprimjenjive, kao što je često bio slučaj. Adekvatnim modelom implementacije smjernice bi bile dostupne širem krugu liječnika, ali i drugim zdravstvenim djelatnicima koji su u neposrednom doticaju s pacijentima. Koji bi model implementacije bio najbolji za Hrvatsku, treba vidjeti s Ministarstvom zdravstva i HZZO-om. Možda bi dobro IT rješenje moglo biti jedna od opcija. Implementacija smjernica pomogla bi liječnicima u svakodnevnom radu te bi standardizirala i ujednačila rad svih liječnika u Hrvatskoj. Zadatak je svakako izazovan i prije svega dugotrajan proces. Ne može se očekivati da će se u, primjerice, idućih godinu dana izdati velik broj smjernica. Nije dovoljno samo iščitati metodologiju. Za ozbiljan pristup pisanju i korištenju smjernica ipak je nužan trening ljudi koji će biti zaduženi za izradu smjernica - zaključuje Krznarić.

Ivana SOLAR

Milan Kujundžić

ministar zdravstva

POTPORA MINISTARSTVA ZDRAVSTVA

Proces izrade kliničkih smjernica za dijagnostiku i liječenje najčešćih bolesti podupire i ministar zdravstva Milan Kujundžić, koji poručuje da će Ministarstvo pružiti maksimalnu potporu u izradi smjernica i algoritama, pa tako i mogućnošću da se njihova izrada financira iz EU fondova, s obzirom na to da je interes EU-a ujednačavanje dostupnosti zdravstvene usluge i kontrola zdravstvene potrošnje. “Suradnja s HLZ-om i drugim stručnim društvima već postoji, a kliničke smjernice trebale bi s jedne strane ubrzati vrijeme do postavljanja dijagnoze, a s druge strane uspostaviti bolju kontrolu nad potrošnjom lijekova u kliničkoj praksi”, kaže.

dr. Miroslav Sikora

ravnatelj Doma zdravlja Osijek

POMAK I ZA LIJEČNIKE I ZA PACIJENTE

Struka na svim razinama podržava standardizirane kliničke smjernice. One su, kaže dr. Miroslav Sikora, ravnatelj Doma zdravlja Osijek, izvrstan način da se smanji mogućnost liječničke pogreške i optimizira zdravstveni sustavu u Hrvatskoj. “Ono što zanima svakoga pacijenta zasigurno je kako bi takve smjernice funkcionirale u obiteljskoj medicini. Na toj razini smjernice bi davale uputu obiteljskom liječniku kako postupiti prema pacijentu s obzirom na simptome s kojima mu je došao. Primjerice, ako je liječnik primio pacijenta s blagom hipertenzijom, najprije će mu pokušati pomoći savjetujući mu da prestane pušiti, smanji tjelesnu težinu, a neće ga odmah slati na ultrazvuk srca”, objašnjava dr. Sikora te dodaje da smjernice za određena stanja i bolesti već postoje, no kako je dobra ideja objediniti ih na višoj razini te ih tako unaprijediti. “Medicina napreduje. Preporuke i terapije koje su, primjerice, bile aktualne 1995. danas su zastarjele ili su čak neprimjenjive. Na smjernicama za liječnike svih usmjerenja stoga treba raditi kontinuirano, na svim razinama”, zaključuje Sikora.

30

posto dijagnostičkih pregleda obavi se nepotrebno

Možda ste propustili...

SREDNJOŠKOLCI U SABORU:

Politika nije šou i zabava

NOVI SAZIV ČINIT ĆE I 37 ŽENA, SAMO JEDAN ZASTUPNIK MLAĐI OD 30 GODINA

U Saboru najviše zastupnica dosad

MILANOVIĆ ĆE SABOR NAJVJEROJATNIJE SAZVATI PRED KRAJ ROKA OD 20 DANA:

Tko dokaže većinu, dobiva mandat

Najčitanije iz rubrike