Novosti
ZA ČIŠĆI I ZDRAVIJI ZRAK

Nema predaje - prosvjed očaja i nade 3000 Brođana
Objavljeno 25. studenog, 2016.
Ne želimo pasivnošću ugrožavati naš život i život naše djece, kaže Sudar

Prosvjed nazvan “Nema predaje” okupio je u četvrtak navečer više od tri tisuće ogorčenih građana Slavonskog Broda, koji se osam godina bore za čist zrak i od odgovornih institucija Hrvatske i Bosne i Hercegovine traže konkretna rješenja. Transparentima i uzvicima “Nema predaje”, “Brođani za Brod” poručili su da neće stati do konačnog rješenja.

Jurica Čačić i Arian Buzak među 30-ak su ekologa brodske Poljoprivredne škole koji su napisali poruke kojima traže čist zrak.

- Želimo samo živjeti kao i svi ostali normalni gradovi, bez svakodnevnog smrada i trovanja - kažu oni i dodaju kako im je dosta prigodničarskih obećanja i nereagiranja nadležnih. Osam godina, otkako je u rad krenula prekosavska rafinerija, trpe emisije štetnih plinova, koji nerijetko deseterostruko prelaze granične ili dopuštene vrijednosti. Ne samo da udišu smrad sumporovodika, što svakodnevno utječe na kvalitetu života, nego su izloženi trovanju lebdećim česticama, benzenom..., a to završava teškim bolestima. “Strpljenju je došao kraj. Vrijeme je za promjene”, ističu Brođani organizirani u više udruga i građanskih inicijativa.

- Uzimamo stvari u svoje ruke jer više ne želimo svojom pasivnošću ugrožavati naš život i život naše djece - ističe Mladen Sudar, jedan od organizatora prosvjeda, koji očekuje kako će ovo biti prekretnica u borbi za čist zrak.

- Ovo je tek početak, jer drugog izlaza nemamo, vikat ćemo prema svim institucijama, RH, BiH, EU - dodaje Sudar. Očekuje kontrolu distribucije nafte, što je zakonski lako riješiti, a ponovio je i zahtjeve građanske inicijative. Ako se prozvani na njih ogluše, krenut će, kaže, u građanski neposluh - prije svega blokadu graničnog prijelaza. “Jedino tako se možemo boriti za zdravlje svoje djece”, ističe Sudar.

Na prosvjed je Brođane posebno ponukala činjenica što 6. prosinca rafineriji istječe ekološka dozvola, i traži novu, iako očigledno nisu ispunjene dosadašnje obveze, posebno one koje se odnose na modernizaciju rafinerije, pa, prema tome, i na smanjenje emisije štetnih plinova. Zbog toga je, prema riječima ravnatelja županijskog Zavoda za javno zdravstvo Ante Cvitkovića, Slavonski Brod svrstan u drugu kategoriju po kakvoći zraka.

- Posebno bih apostrofirao studeni, kada su vrijednosti lebdećih čestica i sumporovodika bile učestalo iznad dopuštenih vrijednosti. Po nekim smo parametrima iznad prosjeka RH, a tako je bilo i proteklih godina. Posebno kada je riječ o mortalitetu od raka pluća ili ishemične bolesti srca - navodi Cvitković.

Svjetska zdravstvena organizacija utvrdila je da je onečišćenje zraka uzrokomt povećanog kardiovaskularnog morbiditeta i mortaliteta. Kada je riječ o lebdećim česticama, njihove povećane vrijednosti skraćuju trajanje života za devet mjeseci. Cvitković navodi kako od ljetos imaju sklopljen ugovor s Ministarstvom zdravstva za izradu studije ekoloških čimbenika na zdravlje ljudi, a do sada su obradili oko 700 pacijenata.

Da bi Brođani dobili čist zrak, koji zaslužuju i što im je Ustavom zagarantirano, gradonačelnik Mirko Duspara podsjeća kako su iz Grada poslali bezbroj dopisa na razne adrese, a prije šest godina podnijeli su kaznenu prijavu protiv onoga tko ih truje. No institucije nisu obavile svoj posao.

- Sastanci s pet ministara RH, iz BiH, s vlasnicima rafinerije.... No malo toga smo dobili. Brođanima je dosta obećanja, profit ne smije biti važniji od zdravlja! - naglašava gradonačelnik i sam otac petero djece. “Rješenje je u rukama hrvatske Vlade. Nismo za zatvaranje rafinerije, nego tražimo da se modernizira”, dodao je.

Marija RADOŠEVIĆ
ČEKA SE MODERNIZACIJA

Bez obzira na različite ekološke standarde u BiH te RS, gradonačelnik prekosavskog Broda Ilija Jovičić također želi čišći zrak za svoje sugrađane i smatra da rafinerija treba poštovati uvjete iz ekološke dozvole. “Prestala je raditi gradska kotlana na mazut pa sada ekološki prihvatljivo gorivo smanjuje emisiju štetnih plinova, a dogovorena je i plinofikacija rafinerije”, kazao je. Iz Ministarstva za prostorno uređenje RS odgovorili su kako rafinerija traži obnavljanje dozvole, no da je realizirala mjere zaštite zraka, o čemu redovito informira Radnu grupu za praćenje kvalitete zraka u oba Broda te da se radi na modernizaciji.

poruka

ŽELIMO ŽIVJETI BEZ SVAKODNEVNOG TROVANJA

Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu