Novosti
PREDAVANJE U OSIJEKU

Harris: Brexit nije nikakva katastrofa
Objavljeno 23. studenog, 2016.

Vezani članci

BORIS JOHNSON U ZAGREBU - ODNOSI DOBRI, ALI...

Hrvati još tri godine ne mogu raditi u Britaniji

“Europa i Britanija nakon Brexita” bio je naziv predavanja koje je u srijedu u Rektoratu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku održao dr. Robin Harris, a organizator je bio Odjel za kulturologiju Sveučilišta.

Dr. Harris, bivši savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, a danas hrvatski državljanin koji živi u Zagrebu, u jednosatnom izlaganju koje je protkao poznatim britanskim humorom, dotaknuo se niza političkih i društvenih uzroka i posljedica natpolovične odluke britanskih građana o izlasku iz EU-a.

- Brexit je posljedica jedne loše odluke i neoprezne izjave tadašnjeg britanskog premijera Davida Camerona. Kao što znate, on je imao niz loših odluka i izjava, ali ova je imala trajnu posljedicu - ocijenio je. Referirajući se na procjene stručnjaka kako Brexit i izbor Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a označavaju jačanje desne struje i rast nacionalističkih ideja u svijetu, povukao je niz paralela između ta dva događaja.

- One naizgled jesu slične u svojoj srži, ali, naravno, imaju i razlike. Pri tome valja imati na umu da Europska unija kao tvorevina nikada nije bila ni liberalna ni demokratska. Iskreno, nije niti zamišljeno da bude takva niti je izgledno da će ikada biti. No, Hrvatskoj nije prvi put u povijesti da je dio takve zajednice i zato ne apeliram da ne budete u njoj - izravan je i iskren bio dr. Harris, koji se odmah na početku ispričao ako će neke njegove opservacije nazočnima zazvučati pregrubo.

- Predviđanja da će Brexit biti jako loš za obje strane pokazala su se netočnima. Brexit nije nikakva katastrofa ni za Veliku Britaniju ni za EU. Prema mome mišljenju, sada je samo pitanje hoće li se dogoditi “hard Brexit”, odnosno potpuni izlazak Velike Britanije iz europskog gospodarskog pojasa, ili “soft Brexit” i ostanak u njemu, procijenio je dr. Harris. Izravan i iskren bio je i u odgovorima na niz pitanja. Primjerice, što misli o potencijalnom ulasku Srbije u EU, odgovorio je: “Nisam za to, bar ne dok službeni Beograd ne promijeni svoju napadačku politiku, osobito prema Hrvatskoj,” odgovorio je. D.Pav.

PISAC I POVJESNIČAR

Robin Harris je pisac, povjesničar, publicist i predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu. Radio je kao savjetnik britanske vlade (Ministarstvo financija, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ured predsjednice vlade Margaret Thatcher), od 1981. do 1990. godine. Autor je niza zapaženih knjiga, a za knjigu “Dubrovnik: A History” (2006.), dobio je Nagradu Grada Dubrovnika. U listopadu 2016. katolička izdavačka kuća Gracewing u Engleskoj objavila je biografiju Alojzija Stepinca “Stepinac – His Life and Times”, autora dr. Harrisa na engleskom jeziku, koja je potom prevedena i na hrvatski.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike