Novosti
PREMIJER PLENKOVIĆ NA AKTUALNOM SATU U SABORU

Vlada će isplaćivati 1000 eura za bebu
Objavljeno 23. studenog, 2016.

Demografska i pronatalitetna politika bit će među ključnim Vladinim prioritetima, poručio je u srijedu sa saborskog aktualnog prijepodneva premijer Andrej Plenković, ističući da se na razini Vlade nastoji naći rješenje za isplatu tisuću eura za svako novorođeno dijete.

"Nastojimo na razini Vlade naći rješenje i za tu mjeru, prema izračunima koje imamo to košta oko 300 milijuna kuna", odgovorio je premijer SDP-ovu Mariju Habeku, koji se zanimao za stav nove vlade o ranijem HDZ-ovom predizbornom obećanju o isplati tisuću eura za svako novorođeno dijete. "Čujemo da od toga neće biti ništa, da je to bila samo želja Tomislava Kramarka", ustvrdio je Habek.

"Hoće li to biti u ovoj ili idućoj proračunskoj godini, to ćemo vidjeti, no ostajemo pri tome da demografska, pronatalitetna politika bude jedan od naših ključnih priorieta", kazao je premijer. Premijer iz Sabora poručuje i da kurikularna reforma nije stala, da je prije tjedan dana završilo javno savjetovanje na kojem je pristiglo 712 očitovanja. "To znači da je taj proces u tijeku, da Vlada želi da ostvarimo strateški konsenzus oko naše budućnosti kada je riječ o obrazovanju", odgovorio je Plenković SDP-ovoj Romani Jerković, koju je zanimalo gdje je "nestala" Kurikularna reforma, odnosno je li se od nje odustalo?

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović potvrdio je kako je Vlada svjesna problema zagađenja zraka u Slavonskom Brodu, kao posljedici rada rafinerije u Bosanskom Brodu. O tom problemu razgovara se na razini Vlade, praktički se nalaze rješenja, jer mi u okviru rada međudržavne komisije koja radi na problemu onečišćenja iz rafinerije, nismo zadovoljni, odgovorio je ministar Marti Luc Polanc (SDP), te poručio kako je modernizacija rafinerije nužnost.

Ministar je “prešao” preko njezina pitanja hoće li se na rješavanje problema zagađenja iz rafinerije, koja je u ruskom vlasništvu, negativno odraziti činjenica da je premijer u Ukrajini ponudio pomoć u mirnoj reintegraciji ukrajinskog teritorija, a što je negativno primljeno u Rusiji. Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić najavio je da će do konca godine u saborskoj proceduri biti prijedlog zakona o nepoštenoj trgovačkoj praksi, koji bi na "pošten i kvalitetan" način trebao urediti tržište i pomoći svima u lancu, od proizvođača preko otkupljivača do trgovaca.H

SDP-OVCI ZAMJERILI HDZ-U ZBOG SRPSKE NAPREDNE STRANKE U EPP-U

SDP-ovci su prozvali premijera Plenkovića zbog nevjerodostojnosti te su mu zamjerili što se HDZ nije protivio pridruživanju Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića obitelji Europske pučke stranke (EPP), no Plenković im je uzvratio kako se u SDP-u očito razvija stil koji vrijeđa druge narode, raspiruje demagogiju i populizam. "Nevjerodostojni ste... Vaš prijatelj i uzor gospodin Vučić stajao je iznad opkoljenog Sarajeva dok se taj grad razarao, taj gospodin Vučić je po hrvatskim gradovima širio mržnju, a sada je dio vaše obitelji", poručivao je SDP-ovac Damir Tomić Plenkoviću. Plenković mu je uzvratio kako SDP vrijeđa druge narode što je, tvrdi, očito stil koji se razvija u toj stranci. "Sjetite se što smo sve slušali u izbornoj kampanji", rekao je.

Možda ste propustili...