Novosti
PRORAČUN NA VLADI 5. PROSINCA

Marić: U 2017. godini
gospodarski rast bit će 3 posto
Objavljeno 22. studenog, 2016.
Prijedlog proračuna za iduću godinu bit će na sjednici Vlade do 5. prosinca

Smjernice ekonomske i fiskalne politike predviđat će rast BDP-a za iduću godinu od tri posto i deficit proračuna ispod dva posto BDP-a, a do kraja ove godine javni dug spustit će se ispod 85 posto BDP-a, rekao je u utorak ministar financija Zdravko Marić na skupu Hrvatskih izvoznika. Na skupu “Ekonomske politike RH i očekivanja za 2017. - porezna reforma i proračun RH za 2017.” Marić je najavio da će prijedlog proračuna za iduću godinu biti na sjednici Vlade do 5. prosinca, nakon čega ide u Sabor. Prema njegovim riječima, rashode će biti teško zadržati na ovogodišnjoj razini, ali najavljuje njihovu strogu kontrolu.

Deficit proračuna za 2017. Marić planira na razini unutar dva posto BDP-a. Deficit za ovu godinu, koji je izvorno bio planiran na razini 2,6 posto BDP-a, nakon rebalansa proračuna bit će “debelo ispod dva posto”, istaknuo je ministar financija.

Marić ekonomsku politiku za 2017. godinu zasniva na projekciji rasta BDP-a od tri posto. Tvrdi da su ove godine za to postavljeni izvrsni temelji, primjerice, to je prva godina u povijesti u kojoj će javni dug pasti. “Naše je predviđanje da će se javni dug, koji je krajem 2015. iznosio 86,7 posto, do kraja ove godine spustiti na 85 posto (BDP-a)”, rekao je.

Upitan koji su ključni elementi porezne reforme, Marić je odgovorio kako istraživanja OECD-a, MMF-a i Europske komisije pokazuju da porezno rasterećenje od jednog postotnog boda u odnosu prema BDP-u dugoročno diže stopu potencijalnog rasta između 0,25 i 1 posto. H