Novosti
VELIKI PROJEKTI PRED REALIZACIJOM

Šetnica od Luke do Vučedola otvorit će grad prema rijeci
Objavljeno 18. studenog, 2016.

U Vukovaru je u tijeku ili pred realizacijom nekoliko velikih projekata, od kojih su neki potpomognuti i sredstvima fondova EU-a.

Iznimno je atraktivan, i k tome kapitalan projekt, vrijedan oko 200 milijuna kuna s početkom realizacije u 2017. godini, uređenje obaloutvrde s izgradnjom šetnice i svih popratnih sadržaja od ušća Vuke u Dunav do lokaliteta Vučedol. Završetak kompletnog projekta očekuje se najranije u roku od pet godina, no Vukovarci će tada dobiti sveukupno pet kilometara dugu šetnicu uz moćni Dunav, od Luke Vukovar preko središta grada do budućeg Arheološkog parka Vučedol.

Ideje za budućnost

– Građani Vukovara doživjet će stoljetni san da postanu grad maksimalno otvoren Dunavu – opisan je u gradskoj upravi taj projekt.

Buduća, nova šetnica bit će širine šest metara, od čega će četiri metra činiti pješačka, a dva metra biciklistička staza. Na samoj šetnici prometovat će i turistički vlakić koji će povezivati središte grada s Vučedolom. Također, šetnica će se kompletno urediti hortikulturalnim sadržajima, vidikovcima duž obale Dunava, klupama, uličnom rasvjetom, a u planu je i gradnja ugostiteljskog objekta na lukobranu, kao i nove marine kapaciteta 900 vezova. Ideja za budućnost je i gradnja Muzeja Dunava u kojem bi bila predstavljena flora i fauna jedne od najvećih europskh rijeka, kao i tradicijski ribolovni alati. Zanimljv je i podatak da će buduća šetnica uz Dunav biti poprečnim putovima povezana s glavnom prometnicom, Vukovar – Ilok, čime će više gradskih četvrti dobiti poveznicu do rijeke.

Obrtnička ulica

U Vukovaru se realizira i projekt tzv. Obrtničke ulice, u baroknoj jezgri, a koji bi obuhvatio 20-ak poslovnih prostora čime bi se oživio centar grada, i u njega doveli obrtnici, posebno tradicijski zanati, autohtoni proizvodi, OPG-i i drugi. U funkciji je zasad 9 lokala – urar, postolar, frizer, pekar... – a odnedavno i vinoteka iza koje stoji zadruga “Vukovarska vina”, a u kojoj se prodaju vina proizvedena na području grada Vukovara.

Trenutno najveći infrastrukturni projekt jest poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Vukovara “težak” gotovo 362 milijuna kuna, koji EU sufinancira s više od 70 posto iznosa. Tim će se projektom, među ostalim, poboljšati i kvaliteta života i zdravlje ljudi, zaštititi i očuvati okoliš te će se uskladiti odvodnja i pročišćavanje otpadnih voda s domaćim i EU propisima.

Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

Najčitanije iz rubrike