Crna kronika
NASTAVAK CESTOVNIH TRAGEDIJA U OSJEČKO-BARANJSKOJ ŽUPANIJI

Troje mrtvih u nepunih 16 sati
Objavljeno 11. studenog, 2016.
Pod kotačima kamiona smrtno je stradala 67-godišnja vozačica bicikla

Vezani članci

IZMEĐU BROĐANACA I NOVAKA

Poginule dvije osobe na cestama Osječko-baranjske županije

OSIJEK - Crni cestovni niz se, na žalost, nastavlja. Tri su osobe poginule u nepunih 16 sati u Osječko-baranjskoj županiji. Dvije cestovne tragedije dogodile su se u četvrtak u blizini Bizovca i Donjeg Miholjca, a jedna u petak u Osijeku.

U Osijeku se u petak oko 8.10 sati dogodila prometna nesreća u kojoj je, pod kotačima kamiona, smrtno stradala 67-godišnja vozačica bicikla. Nesreća se zbila na raskrižju Divaltove i Wilsonove ulice. Prema pričanju očevidaca, i biciklistica (po biciklističkoj stazi) i kamion kretali su se Divaltovom ulicom prema istoku. Do naleta na bicikl došlo je nakon što je vozač kamionom skrenuo udesno, u Wilsonovu ulicu, gdje su se kod Gradskog vrta obavljali radovi. Na žalost, biciklistica se nije zaustavila, pa je došlo do tragedije.

Očajni vozač

- Čula sam udarac, pa sam odmah istrčala iz kuće. Vidjela sam kako vozač kamiona silazi iz kabine i u suzama se počeo držati za glavu. Tada sam uočila bicikl ispod kotača i ženu kako u krvi leži pokraj bicikla - ispričala nam je šokirana stanovnica Wilsonove ulice, dodajući da je nekoliko minuta kasnije na raskrižje došla hitna pomoć i policija. Liječnik hitne pomoći mogao je samo konstatirati smrt bicikistice čije je tijelo potom prekriveno plahtom. Uslijedio je dvosatni policijski očevid, i za to je vrijeme Wilsonova ulica bila zatvorena za promet. U cilju rasvjetljavanja nesreće PU osječko-baranjska zamoljava sve svjedoke – očevice prometne nesreće, da im se osobno jave u Postaju prometne policije Osijek ili na telefon broj 031/237-112, 031/237-114 ili na 192.

Policajci koji su osiguravali mjesto nesreće odreagirali su profesionalno prema brojnim prolaznicima koji su, vidjevši nesreću, počeli vaditi mobilne telefone i prilaziti policijskoj vrpci kako bi snimili kamion i bicikl s tijelom ispod njega. Mobiteli su brzo spremljeni u džepove.

Druge dvije nesreće dogodile su se u četvrtak poslijepodne. Na bizovačkom području u sudaru dvaju automobila poginuo je 52-godišnjak. Kako stoji u priopćenju Policijske uprave osječko-baranjske, nesreća se zbila oko 13.40 sati na cesti između Brođanaca i Novaka.

Gubitak kontrole

Do nesreće je došlo u trenutku kada je 55-godišnjakinja zbog neprilagođene brzine kretanja izgubila kontrolu nad upravljačem svog automobila. Zbog toga je prešla na suprotni kolnički trak i sudarila se s automobilom kojim je upravljao 52-godišnjak. Od siline udara vozilo 52-godišnjaka odbačeno je u kanal. Ozlijeđenom 52-godišnjaku pružena je liječnička pomoć u Kliničkom bolničkom centru Osijek, gdje je od zadobivenih ozljeda preminuo. Očevid su obavili djelatnici Policijske postaje Belišće, a protiv 55-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava. Za vrijeme očevida promet dionicom između Brođanaca i Novaka bio je od 14 do 17.15 sati zatvoren za sav promet.

Na očevid prometne nesreće s poginulom osobom morali su u četvrtak izići i djelatnici Policijske postaje Donji Miholjac. Nesreća se oko 17.25 sati dogodila na cesti između Magadenovca i Miholjačkog Poreča. Već je počeo padati mrak kada se zbog neprilagođene brzine kretanja automobil koji je vozio 33-godišnjak prednjim dijelom zabio u stražnji dio neosvijetljene i natovarene prikolice, koju je vukao neregistrirani traktor kojim je upravljao 45-godišnjak. Od posljedica teških ozljeda na mjestu nesreće je poginuo 34-godišnji putnik iz automobila, dok je 33-godišnji vozač teže ozlijeđen i prevezen u KBC Osijek. Policija je kazneno prijavila vozača automobila, odgovarajuće prijave podignute su i protiv vozača traktora. Cesta je zbog očevida četiri sata bila zatvorena za sav promet.

Sandra LACIĆ/Milan BUGARIĆ
OPREZ ZBOG MARTINJA

Policijska uprava osječko-baranjska pozvala je sve sudionike u prometu da se u subotu zbog obilježavanja Martinja očekuje veći broj vozača koji su konzumirali alkoholna pića. “U cilju sprječavanja prometnih nesreća, osobito onih s najtežim posljedicama, policijski službenici svoje će aktivnosti usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola, ali i svih ostalih prekršaja”, stoji u policijskom priopćenju.

NEOSVIJETLJENI TRAKTORI SMRT SU NA CESTI

Neosvijetljeni i neispravni traktori smrt su na cesti, jer vozači koji na takva vozila naiđu, kao i u ovom slučaju koji se zbio na donjomiholjačkom području, nerijetko ne vide na što nailaze. Vozači traktora u popriličnom broju slučajeva nemaju položen vozački ispit, a nadaju se da ih policija neće uhvatiti u prometu jer se traktorima kreću po ruralnim sredinama. Prema statistici MUP-a, u protekle tri godine traktoristi su u Hrvatskoj sudjelovali u 1168 prometnih nesreća u kojima je 30 osoba smrtno stradalo. Još 198 osoba pri tome je ozlijeđeno.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike