Regija
SLAVONSKI SOKAK ČEKA BOLJE DANE

Godinama ulagali u agroturizam koji im vraća na kapaljku
Objavljeno 8. studenog, 2016.
Braća Milić odjavljuju djelatnost jer je gostiju sve manje

NOVI VAROŠ - Uvjereni kako je njihov zavičaj najljepši i kako treba ostati na rodnoj grudi blizanci Nenad i Predrag Milić iz Novog Varoša, u Općini Stara Gradiška, prije deset godina odlučili su zajedno krenuti u agroturizam. Stolari po struci, s mnogo ideja i zlatnih ruku, sve su stvorili vlastitim radom pa je respektabilni kompleks, nazvan Slavonski sokak, koji je niknuo na približno dva hektara prostora - u pravom smislu njihovo djelo, a uz dvoranu za 60-ak posjetitelja i dvije kućice u slavonskom stilu, nudi šetnice, park, šumu, jezero, sjenicu... Organiziraju, kažu, razne proslave poput obljetnica, rođendana, vjenčanja, no i đačke ekskurzije te jamče odmor u čistoj prirodi, gdje posjetitelji mogu uživati u šetnji, pecanju, vožnji čamcem i u zaprežnim kolima, jahanju, branju gljiva, ljekovitog bilja...

Nepovezani s agencijama

- Oni koji su željni fizičkog rada mogu se okušati u košnji trave, obrađivanju vrta, hranjenju životinja, ili krenuti u obilazak zanimljivosti u okolici poput Prašnika, posljednje prašume hrasta lužnjaka u Europi, s približno tisuću stabala starih i tri stoljeća. Obilazak predviđa i šetnju do Save te posjet tvrđavi i starom zatvoru u Staroj Gradiški - kaže Nenad.

A sve goste nahranit će isključivo domaćim jelima, poput fiš-paprikaša, šarana na žaru, kotlovine, čobanca, jela ispod peke, ili odojkom, janjetinom, uz kruh iz vanjske peći, domaće štrudle..., što mogu zaliti također domaćim vinima novogradiškog kraja.

No danas se više , kažu pomalo razočarani, ne bi upustili u takav pothvat. Unatoč svim ulaganjima, trudu, raznovrsnoj ponudi i ljepoti živopisnog krajolika, gostiju je sve manje te su odlučili za neko vrijeme odjaviti djelatnost.

- Odricali smo se apsolutno svega u životu, deset godina nismo imali godišnji odmor, kao da smo u zatvoru, samo smo radili, vukli... No prepušteni smo sami sebi. Ne podupire nas lokalna zajednica, političke strukture, nema povezanosti s agencijama da zajedno napravimo turističku destinaciju. Ali do sada smo previše uložili da bismo odustali - dodaje Nenad, koji ipak optimistično čeka bolja vremena i usput smišlja način kako oživiti kraj koji ima sve predispozicije za agroturizam.

Ideja ne manjka

- Na lijepom smo mjestu, okružuju nas pravi biseri prirode, s jedne strane rijeka Sava, s druge Park prirode Lonjsko polje, s treće je šuma Prašnik, a sve je nedaleko od važne prometnice koja od autoceste Zagreb - Lipovac vodi do graničnog prijelaza Stara Gradiška prema Bosni i Hercegovini. U proteklih nekoliko godina, osim domaćih, dolazili su gosti iz Slovenije, Njemačke, Italije, Španjolske, Francuske..., koji, čini se, mnogo više cijene naše ideje i kreacije od domaćih gostiju, vole lijepo okruženje i naše izvorne kreacije od drveta, opeke i kamena, koji našim objektima i okolišu daju slavonsku toplinu - navodi Predrag. Međutim, sve ih je manje, a domaći su ljudi osiromašeni i ne mogu si to priuštiti.

Ipak, uz potporu supruga i djece, braća Milić vjeruju u oživljavanje agroturizma. Planova im, kažu, ne manjka, pa će još upotpuniti ponudu, no dobro bi im došla potpora sa strane. Otkako su pokrenuli gospodarstvo, u tri navrata od Ministarstva turizma dobili su ukupno 70 tisuća kuna, no ulaganja su dostigla milijunske iznose.

- Mi smo im pomogli u pisanju projekata, rješavanju legalizacije i to je sve što smo mogli - kaže načelnik starogradiške općine Velimir Paušić, držeći kako situacija u ovoj općini nije lošija nego u ostatku Slavonije. Od 1300 stanovnika, dvjestotinjak je na Zavodu za zapošljavanje, a sve češći su odlasci izvan Hrvatske u potrazi za poslom i egzistencijom. Milići su pak uvjereni da se i u zavičaju može, i treba, živjeti uz malo više razumijevanja okoline.

Marija RADOŠEVIĆ
Napravili “sječkalicu”, stroj za usitnjavanje ljekovitog bilja

Braća Milić ipak ne miruju. Sami su izradili “sječkalicu”, stroj koji usitnjava grane od orezanih stabala na imanju, a koji na sat može usitniti pet kubika mase. Sječkom se griju od prošle godine. Izradili su i sličan manji stroj za usitnjavanje smilja i drugog ljekovitog bilja - za destilaciju eteričnih ulja. Dok Predrag uživa u uređenju okoliša sadeći autohtone vrste drveća poput graba, johe, jasena, klena, bora, javora i starih sorti jabuke i kruške te još stotinjak vrsta drveća i grmlja, Nenad izrađuje skulpture iz raznih materijala koje završavaju na imanju, ali i u galerijama.

ulagali

MILIĆI NE ŽELE DEFINITNO ODUSTATI

Možda ste propustili...

NASTAVAK DRŽAVNOG LIDRANA - DOMAĆIN VINKOVAČKA GIMNAZIJA

Svoje umijeće u literarnom, dramskom i novinarskom radu pokazuju srednjoškolci

MAJA DOMNJAK-LELIĆ TRČI MARATONE

Osvojila Amsterdam i Pariz, želi i New York

Najčitanije iz rubrike