Novosti
U POTRAZI ZA PROSTOROM

Hoće li se KBC Osijek preseliti u Eurodom?
Objavljeno 3. studenog, 2016.

Hoće li se Klinički bolnički centar Osijek preseliti u Eurodom, golemo stakleno zdanje na raskrižju dviju vrlo prometnih osječkih ulica – Trpimirove i Vukovarske? Objekt je dugo građen, a jednako je dugo i (polu)prazan, neizvjesne sudbine.

Gradski su kuloari u Eurodom tijekom godina “useljavali” mnoge tvrtke, pa čak i gradsku administraciju, no od svega toga nije bilo ništa. Ipak, kako je riječ o zdanju u širem središtu, s čak 70.000 četvornih metara iskoristivog prostora građenog suvremenim materijalima, čiji interijer mahom još nije strogo definiran, ono bi se moglo relativno lako i brzo prilagoditi korisniku. U tom svjetlu, ideja o useljavanju najveće zdravstvene ustanove u istočnoj Hrvatskoj ne čini se ni nelogičnom ni nemogućom.

Nju je, doduše ne za javnost, nego na zatvorenom sastanku s tadašnjim ministrima Darijem Nakićem i Tomislavom Tolušićem u lipnju ove godine, iznio dr. med. dent. Vlatko Kopić, zamjenik ravnatelja Kliničkog bolničkog centra Osijek. Nevrijeme koje je tih lipanjskih dana poharalo Osijek, a najokrutnije se obrušilo baš na objekte KBC-a, ostavivši, primjerice, Kliniku za pedijatriju poplavljenu i bez krova, otkrilo je sav jad i bijedu bolničkih nekretnina. One su u velikoj mjeri zapuštene, nedostatno uređivane, zapravo pokrpane. Malo rigipsa tu, malo tamo, jedan se odjel iseli iz nekog podruma, drugi u nj useli... sve su to privremena rješenja jer za sveobuhvatne i trajne, narodski rečeno, država nije nikada “odriješila kesu”. Podsjetimo, posljednja je ozbiljnija građevinska investicija u KBC bila u zgradu koju smo 1987. godine, kada je počela njezina gradnja, od milja zvali Novom kirurgijom, a koja je s vremenom, od useljenja sada već davne 2000. godine, polako gubila taj epitet.

- U pravu ste, Klinički bolnički centar Osijek radi u najtežim prostornim uvjetima od svih centara u Republici Hrvatskoj. To je odavno jasno i svim našim zaposlenicima i svim našim pacijentima, no ozbiljnijih ulaganja u objekte, nažalost, nije bilo. Da u svakom zlu ima i nečeg dobrog, potvrdilo se za lipanjskog nevremena, jer ono je na svjetlo dana iznijelo svaku rupu i zakrpu na našim objektima. Stoga sam tadašnjem ministru zdravlja Nakiću i tadašnjem ministru regionalnog razvitka Tolušiću iznio ideju o selidbi u Eurodom. Držim to lakšim i jeftinijim rješenjem od gradnje novih objekata KBC-a, a da ne govorim o tome kako bi to svakako bilo najbrže rješenje. Stanje je bolničkih objekata tako loše da mi ne možemo čekati još jedno desetljeće da napokon dobijemo objekte dostojne medicine 21. stoljeća – komentira svoju ideju dr. Kopić.

Investicija u Eurodom teška je, priča se, sto milijuna eura, no dr. Kopić smatra kako bi Vlada RH, kao vlasnik KBC-a Osijek, s vlasnikom mogla kompenzirati Eurodom za neke nekretnine u državnom vlasništvu diljem Hrvatske.

- Prema mojem mišljenju, a sa mnom se na sastanku s ministrima složio i dekan Medicinskog fakulteta, prof. dr. sc. Aleksandar Včev, Eurodom bi bio dugoročno rješenje, bar za sljedećih 50 godina. Interijer je Eurodoma u visokoj rohbau fazi, ima čak 70.000 kvadrata (KBC trenutačno raspolaže sa 65.000 četvornih metara, nap.a.) i čak 700 parkirališnih mjesta – objašnjava prednosti dr. Kopić.

Ivana RAB GULJAŠ
BOLNIČKI OBJEKTI - KAMPUSU

Zamjenik ravnatelja KBC-a Osijek ističe kako bi Vlada RH sigurno mogla naći način da obešteti vlasnika Eurodoma, a sadašnji bi se bolnički objekti poslije mogli prenamijeniti, posebice kada se zna kako se oni nalaze u neposrednoj blizini sveučilišnog kampusa, čijim bi dijelom mogli postati.

Možda ste propustili...

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića

SUPRUGA GA PRIJAVILA ZA PRIJETNJU I NASILJE U OBITELJI

Priveden čelnik gospićkog HDZ-a

Najčitanije iz rubrike