Novosti
PRIPADNICI HVO-A

Uhićeni hrvatski državljani zbog ratnog zločina
Objavljeno 1. studenog, 2016.

Ministar vanjskih i europskih poslova i potpredsjednik Vlade RH Davor Ivo Stier u utorak je komentirao uhićenja desetorice bivših pripadnika HVO-a u Orašju (BiH), koji su i hrvatski državljani, istaknuvši kako je Hrvatska izrazila zabrinutost i preko veleposlanstva u Sarajevu, da je hrvatskom veleposlaniku u Sarajevu dao jasne upute u svezi s tim slučajem, a ponovio je da je Vlada Republike Hrvatske odlučna u potpori BiH na njezinu europskom putu.

Naglasio je da desetorica uhićenih bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) imaju i državljanstvo Republike Hrvatske. U tom kontekstu veleposlanik Republike Hrvatske u Sarajavu Ivan Del Vechio je zatražio da ih posjeti, rekao je Stier, istaknuvši da optužnice nisu podignute, nego su morali dati iskaze. U roku od 24 sata sud će odlučiti o njihovu pritvoru.

Desetorica bivših pripadnika HVO-a s područja Bosanske Posavine uhićena su u ponedjeljak, a Tužiteljstvo BiH sumnjiči ih da su počinili ratne zločine nad osobama srpske nacionalnosti. Među uhićenima je i Đuro Matuzović (64), umirovljeni general HVO-a i organizator obrane na području Orašja i ratni zapovjednik oraškog Zbornog područja.

Na novinarski upit zašto se to dogodilo sada, Stier je rekao kako će Vlada RH ustrajati u politici potpore europskog puta Bosne i Hercegovine, da su svjesni kako ima izazova te da će ih biti i dalje.

Ali, dodao je, "mi smo odlučni nastaviti tu politiku i implementirati politiku pune potpore da se BiH pridruži Republici Hrvatskoj i svim ostalim zemljama EU u tom velikom projektu europske pomirbe, mira i sigurnosti".

Upitan o zabrinutosti koju je izrazilo Ministarstvo vanjskih poslova RH i na novinarsku konstataciju kako se može steći dojam da se ne vjeruje institucijama BiH, potpredsjednik Vlade RH, ministar Stier, ponovio je kako će Hrvatska ustrajati da BiH krene europskim putem koji je zahtjevan, a i Hrvatska ga je prošla.

"Mi ćemo poduprijeti da se ispune svi standardi, pa i u pogledu pravosuđa, te da se dosegne jednaki standard, tj. da ne bude nikakvog selektivnog pravosuđa", naglasio je.

Potpredsjednik vlade i ministar obrane Damir Krstičević ponovio je kako se želi maksimalno pomoći BiH na europskom putu, naglasivši da treba uvijek zaštititi hrvatske nacionalne interese. "Mi smo izrazili zabrinutost, kontaktiramo i ljudi su se posjetili", rekao je.

Hrvatski veleposlanik u BiH posjetio je u utorak u Sarajevu pritvorene bivše pripadnike HVO-a i rekao da daljnji koraci Hrvatske ovise o tome hoće li im se dopustiti obrana sa slobode. Hrvatsko veleposlanstvo prati razvoj događaja i poduzet će sve potrebne korake kako bi im se pružila pomoć, no sve ovisi o tome hoće li im biti dopušteno braniti se sa slobode, rekao je veleposlanik Ivan Del Vechio.

"Nadamo se da će se odluka o njihovoj daljnjoj poziciji donijeti sutra do 14 sati, odnosno o tome hoće li se braniti sa slobode ili će biti zadržani u istražnom pritvoru, pa ćemo sukladno tomu definirati naše daljnje korake", rekao je Del Vechio nakon što je posjetio pritvorene.H

DESETORICA UHIĆENIH

Osim umirovljenog generala HVO-a Đure Matuzovića (64), uhićeni su i Ivo Oršolić (64), Tado Oršolić (56), Marko Dominković (54), Joso Nedić (60), Marko Baotić (68), Marko Blažanović (61), Mato Živković (52), Anto Živković (57), Stijepo Đurić (51)