Novosti
VLADA POTVRĐENA U SABORU

Plenković: Bit ćemo vlada
svih hrvatskih građana
Objavljeno 19. listopada, 2016.
Od 139 prisutnih zastupnika povjerenje Vladi iskazalo je njih 91

Sabor je većinom glasova u srijedu navečer potvrdio četrnaestu Vladu Republike Hrvatske čiji je predsjednik Andrej Plenković. Od 139 prisutnih zastupnika povjerenje Vladi iskazalo je njih 91, protiv ih je glasalo 45, a suzdržanih je bilo troje.

Predstavljajući novu vladu u Saboru, Plenković je rekao kako ostvarivanje zajedništva nacionalnih i društvenih ciljeva mora biti iznad političkih i ideoloških razlika te će stoga njegova vlada provoditi politiku nacionalnog zajedništva, a promovirat će i odgovorno suočavanje s prošlošću i osudu svih nedemokratskih sustava.

- Neovisno o stranačkoj pripadnosti njezinih članova, vlada koju ću voditi bit će vlada svih hrvatskih građana - rekao je Plenković.

- Cilj rada Vlade bit će usmjeren na nadilaženje društvenih podjela te pružanje zadovoljštine žrtvama svih totalitarizama. Vjerujem da će Vlada imati kvalitetnu suradnju s Hrvatskim saborom. U Hrvatskoj su u interesu konstruktivna kritika i argumentirana rasprava unutar Sabora koja će dovesti do uspješnijih javnih politika - rekao je Plenković. Pozvao je sve parlamentarne stranke na konstruktivan rad i suradnju u saborskim tijelima i na plenarnim sjednicama.

- Prema najvišim demokratskim standardima uvjeravam vas kako ću kao predsjednik vlade svih hrvatskih građana razmotriti sve prijedloge usmjerene na dobrobit Hrvatske - poručio je.

Predstavljajući kandidate za ministre u njegovoj vladi, Plenković je rekao kako od svakog očekuje primjenu najviših profesionalnih standarda u radu unutar svojih resora. Rezultati, kaže, možda neće biti vidljivi u kratkom roku, no potrebna je odlučnost i ustrajnost u povlačenju ispravnih poteza koji će srednjoročno i dugoročno učiniti Hrvatsku kvalitetnijom i uređenijom zemljom.

- Vlada koju predlažem je rezultat političke suradnje, prije svega HDZ-a, na temelju izbornih rezultata, i naših partnera u vrijeme tih izbora kao i Mosta nezavisnih lista. Naši programi su u velikoj mjeri podudarni i komplementarni, a temeljem detaljne analize pretočeni su u program rada zajedničke vlade - rekao je Plenković.

Predstavio je program Vlade za iduće četiri godine, u kojem se ističe da će nova vlada provoditi politiku s ciljem ostvarenja vizije napredne i uspješne Hrvatske, prosperitetne i uređene države jednakih mogućnosti za sve koji svojim radom žele zajednički prosperitet. Kao ključni cilj u programu Vlade navodi se ostvarivanje stabilnog i trajnog gospodarskog rasta i kvalitetnih radnih mjesta te zaustavljanje iseljavanja. Najavljuje se donošenje strategije nacionalnog održivog razvoja kojom će se definirati prioriteti za dugoročni opstanak, razvoj, prosperitet i sigurnost države za srednjoročni i dugoročni razvoj Hrvatske. Ocjenjuje se da je sljedeća godina ključna za pokretanje promjena i za razvojni skok koji je Hrvatskoj nužno potreban. Vlada planira raditi na pet osnovnih stupova - cjelovita porezna reforma i lakši uvjeti poslovanja, ulaganje u generatore rasta, povećanje učinkovitosti institucija, jačanje održivosti javnih financija i reforma obrazovnog sustava. Navodi se da će Vlada posebnu pozornost pokloniti uključivanju Hrvata izvan Hrvatske u gospodarske, društvene i političke procese.

U Plenkovićevoj vladi potpredsjednik i ministar vanjskih i europskih poslova bit će Davor Ivo Stier, potpredsjednik i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik i ministar uprave Ivan Kovačić te potpredsjednica i ministrica gospodarstva, maloga i srednjega poduzetništva i obrta Martina Dalić. Ministar unutarnjih poslova bit će Vlaho Orepić, ministar financija Zdravko Marić, ministar pravosuđa Ante Šprlje, ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević, ministar rada i mirovinskoga sustava Tomislav Ćorić. Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku vodit će Nada Murganić, Ministarstvo kulture Nina Obuljen Koržinek, Ministarstvo turizma Gari Cappelli, Ministarstvo poljoprivrede Tomislav Tolušić, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Pavo Barišić. Ministar zaštite okoliša i energetike bit će Slaven Dobrović, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ministar zdravstva Milan Kujundžić, te ministar bez portfelja Goran Marić. D.Pav./H

“PRESTATI PROIZVODITI NEGATIVNU ENERGIJU”

Novu vladu pozdravlja i Milorad Pupovac (SDSS), koji se nada da će se u idućem razdoblju "prestati proizvoditi negativna energija, kako je to rađeno u proteklih pet godina." Pupovac se posebno osvrnuo na dio programa vezan uz ravnomjeran regionalni razvoj te je najavio da će manjine, uz Zakon o regionalnom razvoju i Fond za regionalni razvoj, predložiti i treći mehanizam koji će osigurati uravnotežen razvoj svih krajeva. Klub IDS-a ne podupire vladu HDZ-a i Mosta zbog ideoloških razlika, kazao je Boris Miletić (IDS), kojem smetaju Mostove najave reforme lokalne samouprave s predviđenih pet regija, iz čega iščitava ukidanje Istarske županije. U ime Kluba HSS-a, Krešo Beljak kazao je da zastupnici njegove stranke podupiru Plenkovićevu vladu, ne zbog ulaska u vlast ili u državna poduzeća, nego zato da se zaustavi “kaos u državi.”

GLAVAŠ DAO POTPORU VLADI, SDP IZNIO ZAMJERKE

Branimir Glavaš, zastupnik HDSSB-a, dao je potporu vladi Andreja Plenkovića. “Neke od kandidata za ministre osobno poznajem i smatram da su u stanju nositi se s izazovom i s rješavanjem problema koje nosi taj posao. Neke od kandidata ne poznajem, ali sam čitao njihove životopise i mogu reći da su obećavajući i impresivni. Imam razloga vjerovati da će dorasti zadatku i izazovu. Nema razloga da ne podržim tu vladu u cjelini. Naročito kad se sjetim da sam podršku dao i Oreškoviću, a da nije bilo razloga da mu dam potporu”, rekao je Glavaš. SDP je pak predstavljenom programu nove vlade zamjerio izostanak jasnih stavova oko nekih pitanja, no hvali izbor Nine Obuljen za ministricu kulture. “Nema vaših obećanja na koji način će se zaposliti 180 tisuća novozaposlenih, nema jasnog stava o odnosu Ine i Mola, a nema ni jasnog stava o problemu švicarskog franka", rekao je Siniša Hajdaš Dončić (SDP).

91

zastupnik glasao je davanje povjerenja vladi Andreja Plenkovića

Možda ste propustili...

TKO JE SVE IZABRAN U 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

Andro Krstulović Opara: Dokinuti teror tolerancije prema budalaštinama

PRVA PRAVILA EU-A ZA SUZBIJANJE NASILJA NAD ŽENAMA

Strože kazne i bolja pomoć žrtvama

Najčitanije iz rubrike