Kultura
VUKOVARSKO-SRIJEMSKA ŽUPANIJA

12. Dani Matice hrvatske
svečano otvoreni u Iloku
Objavljeno 18. listopada, 2016.

ILOK/VUKOVAR

Prigodnim kulturno-umjetničkim programom u kuriji Brnjaković u Iloku svečano je otvorena kulturna manifestacija Dani Matice hrvatske u Vukovarsko-srijemskoj županiji, koja će trajati od 15. do 30. listopada u gradovima te županije. Uz predsjednicu iločkog ogranka MH Maja  Barić Novaković skup su pozdravili izaslanik predsjednika MH Ivica Završki, izaslanik vinkovačkog ogranka MH Tomislav Talanga, a svečanost je otvorio gradonačelnik Iloka Zvonimir Dragun. U prigodnom programu nastupili su članovi KUD-a Julije Benešić i mališani iz Dječjeg vrtića Crvenkapica.

Tijekom Dana 21. i 22. listopada u suorganizaciji Muzeja grada Iloka i Grada Iloka održat će se 16. Znanstveno-stručni skup Julije Benešić s međunarodnim sudjelovanjem. Prema tradiciji održava se u sklopu proslave Dana grada, a sudjeluje 15 izlagača iz Hrvatske i Srbije. Na skupu su zastupljena dva tematska bloka (gramatičko-jezični i kulturno-povijesni). Uz 25. obljetnicu o progonstvu Iločana tematska izlaganja održat će se i u palači Matice hrvatske u Zagrebu 24. listopada u sklopu Dana grada Iloka u Zagrebu u organizaciji Društva Iločana i prijatelja Iloka. Predstavljanje knjige dr. sc. Marka Samardžije u izdanju Matice hrvatske s glavnom urednicom Romanom Horvat održat će se u Muzeju grada Iloka 21. listopada. Uz Dan grada Iloka i 560. obljetnicu smrti Ivana Kapistrana održat će se koncert Zagrebačkog komornog orkestra i solistice Lucije Štipčević također u Muzeju grada Iloka u večernjim satima 22. listopada.

Brojni će se programi Dana MH održavati i u Vinkovcima od 17. do 29. listopada, a nizom će događanja obilježiti 12. Dane MH i ogranak u Vukovaru. Početak je 20. listopada programom “U susret 175. godišnjici Matice hrvatske – Matičini velikani”, u sklopu projekta Velikani hrvatske znanosti i kulture, koji će se održati u Gradskoj knjižnici Vukovar u 10 sati, uz sudjelovanje vukovarskih osnovaca. Sljedećeg dana u 18 sati u Ružičkinoj kući gostovat će ogranak iz Belog Manastira. Za 26. listopada u 19 sati u Pastoralnom centru sv. Bono najavljeno je predstavljanje Matičinog godišnjaka Vukovarski zbornik 11, a 28. listopada u 19 sati u Pastoralnom centru blaženog A. kardinala Stepinca u Župi sv. Josipa Radnika u četvrti Borovo naselje bit će predavanje doc. dr. sc. Mate Ilkića s Odjela za arheologiju Sveučilišta u Zadru, a pod nazivom “Arheološki tragovi ranog kršćanstva u panonskom dijelu Hrvatske”. D.Kć./S.B.

Možda ste propustili...

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike