Regija
MJEŠTANIMA DRENOVACA PREKIPJELO

Udišu smrad gorućeg
smeća, fekalija i lešina
Objavljeno 18. listopada, 2016.

DRENOVCI

Mještani Drenovaca požalili su nam se da svakodnevno udišu smrad spaljenog smeća, fekalija i lešina uginulih životinja koji se širi s odlagališta otpada smještenog na poljoprivrednoj parceli u ataru Cerje.

Prijetnja ljudima

Odlagalište je otvoreno prije 16 godina i ondje se deponira smeće iz pet općinskih naselja. Iskopana je i jama za pražnjenje sadržaja septičkih jama jer na području Općine Drenovci ne postoji kanalizacija.

- S obzirom na veliku količinu, smeće se spaljivalo, a jama s fekalijama ubrzo se napunila. Nalazi se tik uz odvodni kanal koji dijeli odlagalište od obrađivanog poljoprivrednog državnog zemljišta. Fekalije su se iz jame prelijevale u taj kanal. Zakupnik zemljišta Z. B. (54) već je nekoliko puta pokušao alarmirati lokalne vlasti kako bi riješio problem, ali unatoč tome što uredno plaća zakup zemljišta i komunalnu naknadu, do sada nije naišao na razumijevanje - ispričala nam je Nikolina Barišić.

Kaže da želi osvijestiti javnost o problemu i opasnosti koja prijeti stanovništvu općine Drenovci zbog lošeg gospodarenja otpadom. Sporo gorenje smeća i dim koji se širi ovisno o smjeru vjetra često dolazi do Drenovaca, koji su od odlagališta udaljeni tek dva-tri kilometra. A na okolnim oranicama nemoguće je uopće boraviti.

- Odlagalište je ograđeno samo dotrajalom ogradom, a mještani su onamo ilegalno dovozili i strvine domaćih životinja. Smrad je nesnosan. Ne smijemo zanemariti ni potencijalnu opasnost od zarazih bolesti, jer se ostaci trulih lešina i smeća raznose na gumama vozila koja dolaze na otpad i koja se bez ikakve dezinfekcije vraćaju u selo - upozorava Nikolina.

Napominje da je početkom listopada Općina Drenovci zabranila odlaganje otpada na deponij, no lokalno stanovništvo onamo i dalje ilegalno dovozi sve vrste smeća i odlaže ga čak i izvan dvorišta, tik uz seoski put.

Na rubu katastrofe

Fekalije istresaju i po samome putu, a mulj koji je nastao onemogućava prolazak poljoprivrednih strojeva i drugih vozila.

- Odlagalište je na rubu ekološke katastrofe zbog zagađenja svih vrsta, nebrige i nezainteresiranosti lokalnih vlasti da se taj problem riješi. Hrpe smeća koje su dovezene obrasle su korovom, čak i drvećem. Neprohodan seoski put onemogućava pristup zemljištima, a u vrijeme jesenskih poljoprivrednih radova takvo što je nedopustivo - ogorčena je. Napominje da je Općina Drenovci, prema popisu stanovništva iz 2011. godine, imala ukupno 5174 stanovnika. A ako se uzme u obzir podatak da je ukupna količina otpada po stanovniku u Hrvatskoj 791 kilogram godišnje, dolazi se do brojke od 4,092.634 kilograma otpada koji je, prema tom izračunu, godišnje završavao na odlagalištu otpada u Drenovcima. U 15-ak godina, koliko postoji odlagalište, to je nešto više od 61,400.000 kilograma smeća, što je, smatra naša sugovornica, poražavajući podatak.

Inače, za odvoz smeća zaduženo je trgovačko društvo Drenovci d.o.o. za komunalne djelatnosti, čiji je osnivač Općina Drenovci. Općinski načelnik Jakša Šestić jučer nam je rekao da je deponij u postupku sanacije i da se izrađuje projekt prema EU fondovima. Ponovno je upozorio na sustavnu zapostavljenost područja Cvelferije od državne, ali i županijske vlasti.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Trebaju kanalizaciju

“U tom kraju, dok god se ne izgradi kanalizacija, problem pražnjenja septičkih jama bit će stalni problem. Dok god nam država ne pomogne da se ovdje riješi projekt kanalizacije, jednostavno nema drugog rješenja i taj će problem postojati, jer čarobnog štapića nema. Najveći je problem što je ovaj kraj stavljen u zapećak zahvaljujući i Hrvatskim vodama, Županiji, i drugima”, kaže Šestić. Napominje da se otpad iz pet naselja općine Drenovci sada uredno vozi na odlagalište u Gunju i da drenovačko više nije funkciji, osim ako netko na divlje ondje ne odlaže otpad, što će provjeriti u komunalnom poduzeću.

Možda ste propustili...

U BELOMANASTIRSKOJ OŠ DR. FRANJE TUĐMANA ODRŽAN PROLJETNI SAJAM

Novac prikupljan u humanitarne svrhe

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike