Novosti
OVRŠNIM POSTUPCIMA DATI HUMANO LICE

Država će davati stanove
ljudima pred deložacijom
Objavljeno 17. listopada, 2016.
Bilo bi dobro da se uključe i banke te u funkciju stave prazne kuće i stanove koje su uzele

Brojne reakcije, i prije konačnog prijedloga, izazivaju najave iz Mosta, a koje podupire i HDZ, o izmjenama Ovršnog zakona (OZ) prema kojima će država onim socijalno ugroženim građanima koji ostaju bez jedine nekretnine, doslovce bez krova nad glavom, izaći u susret ustupanjem državnog stana ili plaćanjem najma u drugom prostoru, a sve dok ovršenik opet ne bude kreditno sposoban.

Nakon konstituirajuće sjednice Sabora očekuje se da prijedlog izmjena OZ-a, kao jedan od sedam zahtjeva Mosta, ide u hitnu proceduru, no kritike su da prijedlog o tako važnoj i osjetljivoj temi i stvari od općeg interesa kao što je novi OZ nije dan na uvid. Zamjera to i predsjednik SSSH i prvi čovjek GSV-a Mladen Novosel.

- Volio bih da se takvi prijedlozi predoče javnosti. Nije dovoljno, a nije ni u duhu tripartitnog dijaloga, da dvije stranke samo nešto takvo izglasaju. Valjda o tome treba znati i javnost i socijalni partneri - kaže Novosel.

Najave o podmetanju leđa države ovršeniku s jedinom nekretninom da ne završi na ulici predobro zvuče da ne bi negdje “zapelo” – čuje se u javnosti. Neki ovakve mjere novog OZ-a nazivaju kozmetikom, drugi čistim populizmom, treći ocjenjuju neostvarivim, a ovdje posebno osjetljive i oprezne banke upozoravaju na održivost sustava i budućnost stambenog kreditiranja.

Izbjeći deložacije

Najave predlagatelja su – takvim modelom izbjegle bi se neugodne i mučne deložacije, a takve ovrhe dobile humaniji, civiliziraniji predznak. To istovremeno znači da nova Vlada ipak neće zabraniti ovrhu nad prvom nekretninom, što su Most i HDZ najavljivali u kampanji jer su u međuvremenu uočene “rupe” poput one – što ako je takva nekretnina više/milijunska luksuzna vila. Most je na svom webu prenio preksinoćnju izjavu ministra pravosuđa Ante Šprlje na javnoj televiziji kako su Most i HDZ dogovorili da se osiguraju uvjeti smještaja za ugrožene koji se moraju iseliti zbog ovrhe. Riječ je isključivo o socijalno ugroženima kada se prodaje njihova jedina nekretnina.

- Država bi u tom slučaju njima ponudila stan, a ako ne bi bilo stanova na tom području, onda bi se unajmili stanovi koji su adekvatni za tu osobu i obitelj. Promjene OZ-a idu u tom smjeru da se sada 'ugasi vatra', a uskoro će krenuti i radna skupina u Ministarstvu pravosuđa koja će temeljito raditi OZ koji će na jedan civiliziran socijalnodostojanstven način riješiti problem ovršnog postupka, posebno u onom dijelu gdje se govori o nekretninama - prenio je Most izjavu svog ministra Šprlje.

Javnost se stalno poziva na brojku od oko 330.000 blokiranih, no pitanje je koliko njih uistinu ima ugrozu od ovrhe nad (jedinom) nekretninom, od deložacije. Neke su procjene da je takvih slučajeva 90 - 100 godišnje.

100.000 nekretnina

Nadalje, kada je riječ o državnim stanovima kojima bi se “uskočilo” ugroženim ovršenicima, DUDDI na raspolaganju ima slobodnih oko 900, a trećina ih je u potpunom vlasništvu države.

– To će još i biti moguće u velikoj sredini kao što je Zagreb, no što činiti u manjim gradovima kao što su Đakovo, Valpovo..., koliko je tu uopće državnih stanova - upozorava trgovac nekretninama Vlado Rechner.

U slučaju da bi država ovršenika spašavala od ostanka bez krova nad glavom plaćanjem najma u zamjenskom prostoru, spominje se iznos od oko 3,5 milijuna kuna godišnje te da to nije iznos koji bi bilo teško namaknuti u proračunu.

- Ne vidim nikakvu logičnost da država ovršeniku plaća najam za zamjenski prostor jer, ako ona to može, onda ovršenik može ostati u svojoj nekretnini, da mu ona plaća najam za nju. Čemu onda drama? - drži dopredsjednik stranke Blokirani Mario Strinavić.

Za Blokirane ovaj prijedlog, model, zvuči – “dosta bajkovito”. Strinavić ocjenjuje kako je 70 - 100 tisuća ljudi u poziciji ugroze nekretnine.

– Država treba formirati arbitražno tijelo koje će sjesti s bankama i dogovarati se. Nitko od nas nije dobio na uvid prijedlog izmjena OZ-a, znači nama u ovom trenu nije poznata procedura. Ako to bude ad hoc i bez šire rasprave, skeptični smo prema provedbi - kaže Strinavić. Trgovac nekretninama Rechner ima svoje viđenje rješenja problema: “Banke sada u portfelju imaju mnoštvo ovršenih stanova i kuća i sve je to za njih mrtvi kapital. Kao i u SAD-u, taj nekretninski balon u vlasništvu banaka puca, što će sa svim tim nekretninama ako su samo mrtvi kapital koji im ne donosi zaradu? Moj je prijedlog da se banke natjera da stave u funkciju sve te prazne kuće i stanove koje su uzele – to bi bilo najjeftinije i najdjelotvornije.”

Suzana ŽUPAN

Mladen Novosel

predsjednik SSSH i GSV-a

tko je uistinu socijalno ugrožen ili se samo tako predstavlja?

- Svaki problem ovrhe i nemogućnosti podmirivanja obveza prema bankama treba temeljito analizirati jer mislim da u ovoj priči ima previše generaliziranja. Pri najavama ovakvog rješavanja ovršnih postupaka na nekretninama treba biti jedan kvalitetan filtar – da se vidi tko je uistinu socijalno ugrožen ili se samo tako predstavlja. Svakoj osobi, obitelji koja je zapala u financijske probleme zbog gubitka posla i drugih objektivnih razloga ne može podmirivati svoje kreditne i druge obveze – u tim slučajevima dapače, treba jednim ovakvim modelom pomoći. Treba joj omogućiti zamjenski smještaj kroz socijalne stanove ili nešto slično. Takve slučajeve treba izdvojiti od drugih koji nisu u takvoj situaciji.

HUB Za zakon koji neće ugroziti stabilnost pravnog sustava

Za komentar najavljenih izmjena OZ-a zamolili smo i Hrvatsku udrugu banaka. “HUB je u postupku savjetovanja dostavio komentare na izmjene OZ-a u cilju da Zakon ostane u skladu s načelima i praksom EU-a te se nadamo da će oni biti uvaženi. Razumijemo potrebu za zaštitom najugroženijih socijalnih skupina građana koju je potrebno odrediti u resorima socijalne politike. No, pritom je bitno da, istovremeno kroz zakon koji nije za to primarno nadležan, ne ugrozimo stabilnost pravnog sustava, ne pogoršamo pravovremenu otplatu svih potraživanja u zemlji i ne ograničimo dugoročne kredite mladima. Zato je važno da Zakon prođe redovnu saborsku proceduru kako bi svi saborski zastupnici i stručna javnost imali dovoljno vremena za završna očitovanja i iznošenja dodatnih izmjena ili nadopuna”, poručuju iz HUB-a.

Mario Strinavić

dopredsjednik stranke Blokirani

Upozorenje banaka o ugrozi stambenog kreditiranja i pravovremene otplate svih potraživanja je bankarski spin. Hrvatska je jedna od najbogatijih zemalja u pogledu stambenog fonda građana. U nas većina građana ima svoju stambenu nekretninu, a u Njemačkoj je 70 posto građana nema. Uzimanjem nekretnina pod ovrhom uzelo je toliko maha da, uvede li se nekretninski porez koji je u najavi, banke će imati velikih problema.

humanije

GRAĐANIMA SE NE SMIJE UZETI JEDINA NEKRETNINA

Možda ste propustili...

PROJEKT HRVATSKE AKADEMSKE I ISTRAŽIVAČKE MREŽE

Pomoć djeci sa smetnjama u razvoju

Najčitanije iz rubrike