Mozaik
HRVATSKI GASTRONOMSKI PUTOPIS

“Croatia's Finest” krenuo
na National Geographicu
Objavljeno 14. listopada, 2016.

National Geographic Channel započeo je s prikazivanjem prvog i jedinog hrvatskog gastronomskog putopisa na engleskom jeziku - Croatia’s Finest. Za početak, vidjet će ga stanovnici Kine, Japane, Indije, Malezije, Saudijske Arabije, Južne Koreje, Bahraina, Ujedinjenih Arapskih Emirata, pa čak i dijela Afrike.

Kroz sljedeće tri godine, s repriznim emitiranjima, više od pola milijarde ljudi moći će virtualno upoznati Hrvatsku, njezinu bogatu kulturnu baštinu, prirodne ljepote i vrhunsku gastronomsku ponudu što će, tvrdi Martina Šabhaz, glasnogovornica projekta Croatia’s Finest, biti najveća promocija Hrvatske i hrvatskih proizvoda u svijetu dosad.

- Putopis se trenutno emitira 20 puta tjedno, i to svaki tjedan po dvije polusatne epizode s više repriznih emitiranja - kaže, podsjećajući kako je ovaj veliki hrvatski gastronomski putopis sniman na području cijele Hrvatske te kako mu je zvijezda britanski master chef Dhruv Baker. U svakoj od epizoda Baker kuha na otvorenom, i to na najljepšim lokacijama. Inspiriran autohtonim hrvatskim jelima koje kuša na svakoj lokaciji koju posjećuje, u svakoj od epizoda pripravlja vlastite kreacije od svježih hrvatskih namirnica.

- Odradili smo velik posao i uložili puno truda i vremena. No, to sve ne bi bilo moguće da važnost projekta nije prepoznalo Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i ministar Anton Kliman, te Hrvatska turistička zajednica, na čelu s Ratomirom Ivčićem, koja je projekt i financijski potpomogla. Projekt je ujedno podržan i od strane predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović, na što smo jako ponosni - izjavio je Tadija Kolovrat, izvršni producent putopisa Croatia’s Finest. Inače, producent i autor putopisa je Alen Nemet, režiju potpisuje Deni Husta, dok je tehnički producent Edvard Hudi. U tijeku su i završni pregovori s HRT-om, pa se iz produkcije nadaju da će i gledatelji u Hrvatskoj imati priliku vidjeti koliko je truda uloženo u ovaj projekt, te se uvjeriti u kvalitetu promocije najboljeg od Hrvatske. Pregovori se vode i s drugim svjetskim TV kućama pod vodstvom londonske distribucijske kuće Optimum television na europskom tržištu (Njemačka, Nizozemska, Španjolska, Italija, Poljska, Danska i Švedska), kao i drugim zemljama svijeta, među kojima su Kanada, SAD, Brazil i Australija. Osim National Geographic Channela za azijsko tržište, Croatia’s Finest već se emitira u Velikoj Britaniji, i to na kanalu Holiday & Cruise TV-Sky Channel 256, a uskoro kreće emitiranje i u Rusiji.

Ivica GETTO
Nekoliko epizoda o Slavoniji i Baranji

Snimanje je održano na nizu lokacija, a nakon Dubrovnika, krenulo je snimanje najljepšeg i najboljeg od sjevernog i istočnog dijela Hrvatske. Nekoliko epizoda posvećeno je tako Slavoniji i Baranji. Nakon snimanja osječkih gastrolokacija (kušanja ribljih specijaliteta u Krčmi kod Ruže te pripreme jela od ribe na Copacabani), ekipa Croatia's Finesta i Baker skoknuli su na lijevu stranu Drave - u Baranju. Ovjekovječili su floru i faunu Kopačkog rita te se, potom, zaputili u etnoselo Karanac. Tamo ih je Vladimir Škrobo-Bajo, vlasnik Baranjske kuće, dočekao s pečenim kruhom od koprive i heljdinog brašna, paštetom od čvaraka, kulenom i kulenovom sekom, švarglom, slaninom... Naglasak je, ipak, stavljen na šarana u rašljama i riblji paprikaš koje je, nakon što se za detalje raspitao kod Baje, pripremio Baker.

- Oduševljen sam svime, ali posebno hladnim narescima, poput slanine i, posebno, kulena. To je nešto najbolje što sam probao. Na kulen su me upozoravali prije dolaska u Hrvatsku i imali su pravo. Kuhali smo i riblji paprikaš. Osobno nisam oduševljen riječnom ribom, možda i zbog predrasuda koje mnogi imaju da se riječna riba osjeti na mulj. Međutim, ispostavilo se da je riječ samo o predrasudama. Ovdje se nikakav mulj nije osjetio jer je riba pripremljena na nevjerojatan način, na otvorenoj vatri i s ukusnim začinima - rekao je tada Baker. U Restoranu vinariji Josić, pak, dočekala ga je lepeza vina, pa se teško mogao odlučiti koje mu je najbolje. Što se kulinarskog dijela tiče, publici diljem svijeta bit će predstavljeni Josićevi dimljeni fileti od babuške na podlozi od tikvice i redukcijom od baranjske crvene paprike te, kao glavno jelo, perkelt od pijetla s trgancima.

Najčitanije iz rubrike