Novosti
DOGOVOREN HODOGRAM

Nova vlada formira se sredinom idućeg tjedna
Objavljeno 11. listopada, 2016.

Vezani članci

PLENKOVIĆU MANDAT I POTPORA 91 ZASTUPNIKA

Petrov: Nećemo usporavati formiranje vlade zbog jamstava

Mandatar vlade i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik Mosta Božo Petrov u utorak su dogovorili hodogram aktivnosti vezan uz konstituiranje Hrvatskog sabora te najavili da će nova vlada biti formirana sredinom idućeg tjedna.

"Dogovorili smo, u suradnji s predsjednikom Hrvatskog sabora Željkom Reinerom, hodogram aktivnosti vezan uz konstituirajuću sjednicu Sabora te dinamiku aktivnosti tijekom idućeg tjedna. Želimo da se na početku sjednice donesu svi zakoni koji su potrebni prije formiranja nove vlade, a u dnevni red uvrstit će se i zakonski prijedlozi koje smo usuglasili s Mostom, a bili su dio paketa pregovora o kojem smo razgovarali prošlih tjedana", izjavio je Plenković nakon trosatnog sastanka s čelnicima Mosta. Naglasio je kako im je je namjera, ovisno o dinamici rasprave, sredinom idućeg tjedna usuglasiti termin kada bi buduća vlada dobila povjerenje u Saboru.

Izražavajući zadovoljstvo što su se usuglasili oko konstituiranja Sabora i svih aktivnosti nakon toga, čelnik Mosta i budući predsjednik Sabora Božo Petrov pojasnio je da će, nakon konstituiranja parlamenta, na dnevni red doći svi zakoni potrebni da bi se mogla formirati nova vlada, a nakon toga idu svi zakonski prijedlozi o kojima su raspravljali vezano uz jamstva Mosta.

"Zbog poruka koje dobivamo iz oporbe da će koristiti različite mogućnosti kako bi napravili spektakl u Saboru, nadam se da će u utorak, ili srijedu, već biti formiranje nove vlade", poručio je Petrov. Dodao je da će se u dnevni red Sabora uvrstiti svi prijedlozi zakona o kojima su s HDZ-om diskutirali zadnjih tjedana.

"Točke koje smo dogovorili bitne su i relevantne te zahtijevaju određenu proceduru i raspravu. Kao pravnik sam legalist, poštujem institucije javne rasprave i mislim da ćemo pronaći riješenje koje će zadovoljiti i Most, a i teme koje su na dnevnom redu", kazao je Plenković.

Za stranačkog kolegu Davora Božinovića, koji će biti predstojnik njegova premijerskog ureda u vladi, rekao je da je bio ministar, državni tajnik i veleposlanik te da ima životnu zrelost, iskustvo i znanje. Bitnim drži da predstojnik premijerskog ureda bude osoba s autoritetom za kvalitetnu koordinaciju poslova sa svim resorima i drugim akterima u društvu.

Upitan kada će podnijeti ostavku na mjesto zastupnika u Europskom parlamentu, Plenković je odgovorio kako mu 13. listopada u ponoć prestaje mandat europarlamentarca, a danom konstituiranja Sabora i davanjem prisege postaje zastupnik u Saboru.

Na pitanje hoće li HDZ ići u promjene Zakona o pobačaju, iznio je stav njegove stranke da nisu za generalnu zabranu pobačaja, nego žele da se edukacija i sve druge mjere dignu na razinu kako bi ih bilo što manje te kako bi se pobačaj izbjegao kad god je to moguće.

Da će HDZ i Most uskladiti izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi kako bi on bio funkcionalan novinarima je rekao i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković, naglasivši da neće biti rješenja koja bi onemogućila rad lokalne i regionalne samouprave.

"Međutim, treba voditi računa i o racionalnosti i o tome da sva rješenja budu primjenjiva, funkcionalna i u korist građana", poručio je.H

SDP protiv hitne procedure za Mostova "jamstva"

SDP se oštro protivi hitnosti zakonskih izmjena kojima bi se izdatci gradova i općina za zaposlene ograničili na 15 posto njihovih prihoda, a ustraje li nova saborska većina na donošenju takvog prijedloga već u prvim danima zasjedanja, od Ustavnog suda zatražit će da ocijeni ustavnost takve procedure, najavio je u ponedjeljak SDP-ov zastupnik Peđa Grbin. Izmjene Zakona o financiranju jedinica lokalne samouprave dio su prijedloga koje je Most najavio kao "jamstva" čije bi donošenje trebalo prethoditi potvrđivanju nove vlade u Saboru, no Grbin je uvjeren kako nema potrebe da se žuri s donošenjem takvog zakona, s obzirom na to da je čelnik Mosta Božo Petrov izjavio kako bi se nove odredbe primjenjivale tek od siječnja 2018.