Novosti
PLENKOVIĆU MANDAT I POTPORA 91 ZASTUPNIKA

Petrov: Nećemo usporavati formiranje vlade zbog jamstava
Objavljeno 10. listopada, 2016.

Vezani članci

PREDSTAVLJEN DOGOVOR HDZ-A I MOST-A

Plenković i Petrov: Hrvatska će imati stabilnu i učinkovitu vladu

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović uručila je u ponedjeljak mandat za sastavljanje nove vlade Andreju Plenkoviću, predsjedniku HDZ-a. Plenković joj je dokazao da uživa povjerenje većine izabranih zastupnika, odnosno da ima 91 potpis. Poručio je kako će prioriteti biti budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta i demografska obnova Hrvatske. Zahvalivši predsjednici na ukazanom povjerenju, Plenković je kazao kako je to za njega velika odgovornost, čast i obveza te naveo da je dobio potporu partnera iz Mosta, predstavnika nacionalnih manjina, HSS-a, zastupnika iz budućeg Kluba reformista i stranke Milan Bandić 365 – Stranke rada i solidarnosti.

Prioriteti buduće vlade, najavio je, prije svega će se odnositi na budućnost, gospodarstvo, nova radna mjesta, na konkurentnost, demografsku obnovu, natalitet, učinkovito funkcioniranje pravne države, političku stabilnost i suočavanje s izazovima koje Hrvatska u ovom trenutku ima.

“Oni nisu samo unutarnjeg, nego i vanjskog karaktera. I u tom pogledu očekujem učinkovitu, tijesnu i kvalitetnu suradnju s predsjednicom Republike jer su izazovi koji su pred nama i pred i cijelom Europom vrlo ozbiljni i zahtijevaju snažan angažman svih institucija hrvatske države”, naglasio je Plenković.

Najavio je da će program nove vlade, koji će pripremiti s partnerima, biti orijentiran prije svega na gospodarstvo, a slijedi i izrada proračuna za 2017. i predstavljanje cjelovite porezne reforme.

“Ulagat ćemo u generatore rasta, u brojne sektore, od poljoprivrede, industrije, turizma i drugih aktivnosti, kao i na jačanje institucija hrvatske države u svim aspektima. Jer je upravo pravna i porezna predvidljivost i na određeni način sigurnost ključna za naše gospodarske subjekte i za strane ulagače”, dodao je. U dogovoru sa svim političkim partnerima u Hrvatskoj, rekao je Plenković, radit će na inkluzivnom, tolerantnom ozračju u društvu i sprječavati podjele.

Naglasio je na kraju da će u budućoj vladi biti žena, “suprotno spekulacijama koje su bile proteklih dana u javnome prostoru”.

Novinarima je najavio kako su počeli razgovori s kandidatima za ministre iz HDZ-a, istaknuvši kako će javnost o tome izvijestiti “kada sve bude konsolidirano”. Nije želio komentirati medijska nagađanja hoće li u novoj vladi biti Nina Obuljen Koržinek i Ivana Maletić. Za utorak je najavio sastanak s aktualnim i budućim predsjednikom Hrvatskog sabora na kojem će precizno dogovoriti sva pitanja vezana uz konstituirajuću sjednicu Sabora.

Božo Petrov, nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta, poručio je kako će Most inzistirati na svojih sedam jamstava, ali da neće dovoditi u pitanje formiranje vlade. Rekao je kako će se Sabor u petak, 14. listopada, konstituirati.

- Određeno razdoblje od nekoliko dana, a namjerno neću definirati koliko dana, ići će se s izglasavanjem novih zakona. No, ako slučajno procedura bude takva, ili rasprave budu toliko trajale da će se morati čekati apsolutno sve da bi se mogla formirati vlada, nećemo dovesti u pitanje formiranje nove vlade, ali sigurno će Sabor početi s intenzivnim radom da bi se provelo sedam jamstava oko kojih smo se dogovorili s HDZ-om. Ako slučajno to potraje nešto malo dulje, nismo protiv ideje da se u međuvremenu i formira vlada, s obzirom na to da trenutačno imamo poziciju predsjednika Sabora i može on sam formirati dnevni red, pa će taj dio proći - kazao je Petrov. D.Pav./H

MOST NEĆE MIJENJATI MINISTRE?

Božo Petrov rekao je kako su dogovorene zamjene koje će ulaziti na listi Mosta u trenutku kad saborski zastupnici prijeđu u izvršnu vlast, a komentirao je i moguće ministre iz redova Mosta. “Nisam dosad vidio zamjerke na sadašnje ministre koje imamo i ako se odlučimo upravo za te kandidate, ne vidim razloga zbog čega bi postojala neka otegotna okolnost na ta imena i prezimena”, rekao je Petrov.

NIŽE PLAĆE LOKALNOJ UPRAVI

O zahtjevu za smanjenjem mase za plaće u lokalnim jedinicama s 20 na 15 posto prihoda, Petrov je rekao kako je s partnerima dogovoreno da će se smanjiti masa plaća zaposlenika iz prihoda gradskih i županijskih proračuna s 20 na 15 posto, pri čemu će to “biti 'linkano' na izglasavanje proračuna”. “Zakon će se izglasati sada, a primjena će biti od 1. siječnja 2018.. Znači, ostavit će se sasvim dovoljno vremena i lokalnim samoupravama i regionalnim, odnosno županijskim upravama da se prilagode na to. S druge strane, dat ćemo mogućnost godinu i dva mjeseca da se napravi kompletan koncept, model reforme cjelokupne lokalne i regionalne uprave”, istaknuo je Petrov.

Možda ste propustili...

UPOZORENJE IZ POREZNE UPRAVE

Lažne poruke o povratu poreza

RELATIVNI POBJEDNIK IZBORA

U Osijeku HDZ-u uvjerljiva pobjeda

Najčitanije iz rubrike