Kultura
OSJEČKA STUDENTICA NA TROPICAL LABU

Andreina fantazija i fetišizam na umjetničkom kampu u Singapuru
Objavljeno 4. listopada, 2016.

Studentica završne godine likovne kulture (smjer multimedija) Umjetničke akademije u Osijeku Andrea Knezović vratila se s internacionalnog umjetničkog kampa Tropical Lab u Singapuru. Bila je to prilika za razgovor s ovom osječkom umjetnicom.

Što je Tropical Lab?

- Tropical Lab je internacionalni umjetnički kamp u Singapuru koji organizira Lassale College of the Arts, poznat po povezivanju mladih umjetnika i istraživanju suvremene umjetničke problematike. Traje 14 dana i okuplja studente iz raznih umjetničkih akademija i institucija diljem svijeta. Tropical Lab mjesto je gdje umjetnici koji dolaze iz različitih kultura imaju priliku za istraživanje, eksperimentiranje i kolaboraciju kako bi kreirali suvremena umjetnička djela neovisno o mediju, metodi i pristupu.

Na koji je način došlo do tvog sudjelovanja na Tropical Labu?

- Na preporuku profesora Vladimira Freliha odabrana sam da sudjelujem na Tropical Labu zajedno s 27 studenata iz cijelog svijeta. Imala sam podršku Umjetničke akademije u Osijeku i dekanice Helene Sablić Tomić koja je prepoznala važnost moga sudjelovanja. Predstavljala sam Umjetničku akademiju u Osijeku, kao i cijelu Hrvatsku, s obzirom na to da sam prva osoba iz Hrvatske koja je ikad sudjelovala na Tropical Labu.

Kako je bio koncipiran program kampa?

- Prvih nekoliko dana prezentirali smo svoj umjetnički rad i nakon toga imali smo priliku upoznati se s kulturom Singapura i lokalnim stanovništvom preko brojnih izleta. Vidjela sam mnogo zanimljivih mjesta, ruralno selo na malom otoku pokraj Singapura koje smo obišli biciklima, razne znamenitosti grada/države od kojih me se najviše dojmio pogled na cijeli Singapur s najvišeg kata poznatog hotela Marina Bay Sands. Svrha toga bila je potpuno se prepustiti svemu što Singapur nudi i iskusiti što više novih stvari kako bismo dobili neke nove perspektive za naš umjetnički rad.

Kakvo je bilo tvoje iskustvo s drugim studentima?

- Prvi put imala sam priliku upoznati se s toliko različitih umjetnika iz cijeloga svijeta. Razmjenjivali smo iskustva, kulturu i poglede na umjetnost. Smatram da je to iznimno bitno za moj umjetnički rad, vidjeti što to drugi studenti rade, kako je na njihovim akademijama i gdje sam ja u svemu tome.

Osim upoznavanja sa Singapurom i drugim studentima, tamo ste i stvarali?

- Tema ovogodišnjeg Tropical Laba bila je Fiktivni snovi i nakon upoznavanja sa Singapurom imala sam nekoliko dana da osmislim i ostvarim rad na tu temu. Posljednjeg dana održana je izložba svih radova u Institutu za suvremenu umjetnost Singapur. Moja interpretacija teme bila je nešto drugačija od ostalih i od profesora i dekana Lassale College of The Arts dobila sam pohvale za najzanimljiviji rad na izložbi zbog čega sam jako zadovoljna. U svom videoradu Story of the ''I'' temu fiktivnih snova interpretirala sam kao neku vrstu fantazije, koristeći elemente performansa, fetišizma i objekta u prikazu vlastitog tijela aludirajući na određene literarne reference, kao što je Story of the eye Georgesa Bataillea.

Eduard SOUDIL
UMJETNICI I PUTOVANJA

Kako će se ovo putovanje odraziti na tvoj daljnji umjetnički rad?

- Mislim da su putovanja općenito jako bitna za umjetnike i njihov rad. Singapur, ljudi koje sam upoznala i sva nova iskustva definitivno su mi proširili vidike, ali i dali veliku dozu samopouzdanja, s obzirom na to da je ovo daleko putovanje bilo veliki izazov za mene. Drago mi je što sam upoznala veoma zanimljive ljude, iskusila nešto novo i ostvarila svoje osobne ciljeve, što mi je bilo iznimno bitno na ovome putovanju u Singapur.

REFERENCA

Story of the eye Georgesa Bataillea

Možda ste propustili...

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

Najčitanije iz rubrike