Regija
DAN RUŽIČASTE VRPCE

Silvana: “Živim dan za danom...”
Objavljeno 3. listopada, 2016.

SLAVONSKI BROD

Slavonskobrodska Udruga žena operiranih od raka dojke NADA 1. listopada na središnjem trgu organizirala je humanitarnu akciju Dan ružičaste vrpce. Temeljni je cilj akcije, koju u Hrvatskoj organizira Europa Donna - Hrvatski forum protiv raka dojke, upozoriti na važnost ranog otkrivanja ove bolesti jer se 90 posto oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju.

Pozitivno razmišljati

Draginja Katavić redovito je svake godine odlazila na liječničke kontrole, a prije sedam godina osjećala je u dojci neku nelagodu, pečenje... Otkriveno je da nešto nije u redu. Punkcijom je potvrđen karcinom te je brzo završila s amputacijom lijeve dojke. Uslijedile su kemoterapije i pet godina uzimanja citostatika. Sada se smatra izliječenom i ide svake godine na kontrolu.

- Ponekad se osjećam lošije, ali ne znam je li to zbog moje 74 godine ili posljedica kemoterapije. No važno je pozitivno razmišljati - kaže Draginja sugerirajući ženama da redovito idu liječniku. Akcija se u Slavonskom Brodu održava 15 godina. Na području županije godišnje oboli oko 80 žena, a 30 ih umre.

- To je visokih 40 posto, što potvrđuje da je rak dojke ozbiljna maligna bolest. Zato je važno da žene idu redovito na preglede i vode brigu o svom zdravlju - kaže predsjednica udruge NADA Silvana Bernardić, zaposlena u bolnici kao viša medicinska sestra, koja je prije devet i pol godina saznala užasnu vijest.

- Plakala sam, ali sam se brzo pribrala i znala sam da mi predstoji teška borba. Oboljelima je najvažnija psihološka podrška. Treba proći nekoliko godina da prihvatimo činjenicu teške bolesti, pogotovo što rak dojke nikada ne miruje. Može se pojaviti i nakon niza godina. Ali nastojim ne misliti o tome, živim dan za danom - prenosi svoje iskustvo Bernardić.

Obolijevaju i muškarci

No od karcinoma dojke obolijevaju i muškaraci (na brodsko-posavskom području ima ih više od jedan posto), a njihovi slučajevi uglavnom su teži jer se ne jave na vrijeme, potvrđuje kirurg Darko Jurišić, tajnik Lige protiv raka BPŽ-a, ističući važnost samopregleda. Žene podsjeća kako već od 25. godine trebaju krenuti s prvim ultrazvukom i nakon 40. godine s prvom mamografijom, te na važnost Nacionalnog programa skrininga na karcinom dojke, na koji je na žalost, odaziv polovičan.

Članice udruge su prihod od prodaje nakita i raznih predmeta koje su same izradile donirale za kupnju aparata za intraoperativno zračenje koji bi omogućio ženama zračenje tijekom operacije što bi skratilo vrijeme liječenja, a i financijsku uštedu.

- Taj aparat postoji gotovo u svim klinikama i kada smjernice za liječenje karcinoma dojke u Hrvatskoj budu gotove, upotreba ovog aparata bit će nužna, pa one bolnice koje ga ne budu imale, vrlo vjerojatno neće moći zbrinjavati karcinom dojke - pojašnjava dr. Jurišić. Kako je riječ o značajnim sredstvima, najavljuje i nove akcije Lige, poput koncerta Josipe Lisac 21. listopada u brodskoj Kazališno-koncertnoj dvorani.

Marija RADOŠEVIĆ

Smrtnost

Godišnje umre oko tisuću žena

UNA i Roset

Dan ružičaste vrpce obilježen je i u drugim slavonskim gradovima. Tako je u Vinkovcima Glavni nositelj programa bio Klub žena liječenih na dojci UNA, koji djeluje kao sekcija Lige protiv raka Vinkovci. Za svaku od žena koje su izgubile bitku s ovom bolešću pušten je jedan balon – u znak sjećanja na njih. U Đakovu je ovaj dan obilježila Udruga žena za borbu protiv raka dojke Roset.

Možda ste propustili...

VATROGASNA EDUKACIJA I PREVENCIJA

Učenici upoznali vatrogasnu opremu

NA 7. OTVORENOM PRVENSTVU SLAVONIJE U RAKETNOM MODELARSTVU

Đakovčani ekipno i pojedinačno treći

Najčitanije iz rubrike