Novosti
KANDIDATURA ZA ŠEFA SDP-A

Ostojić pozvao na fer i demokratsku kampanju
Objavljeno 28. rujna, 2016.

Potpredsjednik SDP-a Ranko Ostojić i službeno je u srijedu najavio kandidaturu za predsjednika stranke Središnjoj izbornoj komisiji, nakon čega je protukandidate pozvao na konstruktivnu izbornu kampanju. “Pozivam sve kolege protukandidate i vjerujem da ćemo u fer demokratskoj borbi pokazati tko je bolji izbor za predsjednika SDP-a”, rekao je Ostojić novinarima pred stranačkom središnjicom.

Naglasio je kako su programi i politike ono o čemu se treba razgovarati u unutarstranačkoj kampanji. Ostojić je u srijedu navečer predstavio svoj program pod nazivom “Volimo SDP”.

Prije Ostojića, kandidaturu za predsjednika stranke službeno su najavili Davor Bernardić i Orsat Miljenić te Vesna Škulić i Gordana Sobol, a nakon Ostojića to je učinila i Karolina Leaković. Za razliku od svojih muških kolega, SDP-ovke su kandidaturu predale u tišini, bez poziva medijima.

Rok u kojem se Središnjoj izbornoj komisiji moraju najaviti kandidature za predsjedničku i druge stranačke dužnosti istječe u subotu, od kada kandidati imaju 30 dana za prikupljanje potpisa potpore među članstvom, u broju koji ovisi o dužnosti na koju se namjeravaju kandidirati. Kandidati za predsjednika stranke moraju prikupiti po 1000, za članove Predsjedništva 400, a za članove Glavnog odbora po 50 potpisa članova i članica SDP-a. Po isteku tog roka počinje izborna kampanja u kojoj će kandidati za predsjednika moći potrošiti ukupno 300.000 kuna stranačkih i još do 30.000 kuna vlastitog novca ili donacija. Kako je kandidata mnogo, pojavila se ideja da se organiziraju terenske debate na kojima bi se pred članstvom odjednom mogli predstaviti svi kandidati, no takva odluka službeno nije donesena.

Nakon što je sadašnji predsjednik Zoran Milanović najavio da se više neće kandidirati na tu dužnost, SDP-ovci će izravno 19. studenoga birati novog predsjednika stranke. Ne prikupi li ni jedan od kandidata u prvom krugu natpolovičan broj glasova SDP-ovaca koji se odazovu izborima, o novom predsjedniku odlučivat će se u drugom izbornom krugu tjedan dana kasnije. H

KOMADINA PODRŽAO BERNARDIĆA

Potpredsjednik SDP-a Zlatko Komadina pozvao je u srijedu članove stranke da na izborima za predsjednika SDP-a svoj glas daju potpredsjedniku stranke i čelniku zagrebačke stranačke organizacije Davoru Bernardiću. Bernardića je opisao kao mladog, obrazovanog i energičnog političara, koji ima “prijeko potrebno stranačko i političko iskustvo”.