Ekonomija
POSLOVNI SUSRET U VINKOVCIMA

Poljski drvoprerađivači zainteresirani za slavonski hrast lužnjak i suradnju
Objavljeno 29. rujna, 2016.

U okviru posjeta 11 poljskih tvrtki iz sektora prerade drva i proizvodnje namještaja Vukovarsko-srijemskoj županiji, Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Vukovar, Drvni klaster “Slavonski hrast” i Vukovarsko-srijemska županija organizirali su Poljsko-hrvatsku drvoprerađivačku konferenciju.

- Poljske tvrtke sve su dinamičnije i razvijaju se na inozemnim tržištima. Jedan od problema s kojim se bore je nedostatak suradnje između država koje prodaju drvo, odnosno hrast. Zato i tražimo države koje su poznate po sirovini, tj. u ovom slučaju hrastu. Zainteresirani smo za tvrtke koje bi mogle dobavljati visokokvalitetne sirovine i poluproizvode - istaknuo je Rafal Gruszczynski, predstavnik Poljske gospodarske komore. Predsjednica HGK-Županijske komore Vukovar Vinka Ivanković rekla je da drvna industrija danas čini 3,5 posto BDP-a RH. U 2014. i 2015. izvoz je premašio 1,1 milijardu kuna uz suficit od pola milijarde kuna, navela je rekavši kako je u Vukovarsko-srijemskoj županiji od 1500 tvrtki, u sektoru prerađivačke industrije njih 250, od čega je 56 drvoprerađivača. Josip Faletar, član Uprave Spačve, rekao je da je Poljska jedan od primjera zemalja koje imaju jako dobar razvoj gospodarstva. Prema riječima Piotra Ostrowskog, direktora jedne poljske tvrtke, zainteresirani su za suradnju, sirovine i poluproizvode od slavonskog hrasta. M.Kokaj

Borba za održivi razvoj šuma

Tomislav Dubravac, koordinator projekta "Ekološke klimatske promjene i problem obnove šuma hrvatskog lužnjaka Spačvanskog bazena" Hrvatskog šumarskog instituta, rekao je da bi se moglo dogoditi da za 30 godina nećemo imati što sjeći i zato sada moramo biti pametni i izboriti se za održivi razvoj naših šuma.

Možda ste propustili...

VEĆINA WEB-STRANICA NAJVEĆIH HRVATSKIH KOMPANIJA ENERGETSKI JE NEODRŽIVA

Internet je četvrti najveći zagađivač okoliša u svijetu

PADA POTRAŽNJA ZA KEMIJSKIM PROIZVODIMA

Njemačka kemijska industrija je na dnu

Najčitanije iz rubrike