Mozaik
SVJETSKI DAN HODANJA 1. LISTOPADA

Planinari pozivaju na revitalizaciju Osječkog pješačkog puta
Objavljeno 24. rujna, 2016.

Osječki pješački put je osnovan sa svrhom da građane Osijeka izvede iz zatvorenih i skučenih prostora te zagađenog zraka od različitih postrojenja u nezagađene šume i livade bližeg područja u rekreativnom smislu pod lozinkom “Pješke u starost”. Svrha je projekta “Revitalizacija Osječkog pješačkog puta” (OPP) potaknuti građane na tzv. antistresno hodanje u cilju očuvanja zdravlja.

HPD “Bršljan-Jankovac” poklanja građanima grada Osijeka u povodu Dana pješačenja ovakav spektakularni događaj. Nastoji se podići svijest građana naše županije o važnosti provođenja tjelesne aktivnosti u cilju prevencije od bolesti suvremenog doba. Radi promicanja kulture zdravlja planira se revitalizirati OPP koji je osmišljen još davne 1971. godine. Akcija je stavljena u plan Slavonskog planinarskog saveza, a održava se 1. listopada svake godine. Revitalizacijom OPP-a potaknut će se građani na tzv. antistresno hodanje koje je osmišljeno tako da u njemu mogu sudjelovati sve strukturne skupine ljudi: djeca, invalidi, osobe s posebnim potrebama, sportaši, planinari i svi građani grada Osijeka koji za to budu zainteresirani. Iako hodanje često ne doživljavamo kao rekreaciju, činjenica je da redovito hodanje ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Hodanje i uspinjanje planinama jačaju mišiće cijelog tijela, posebno nogu, te pospješuje pokretljivost zglobova. Potiču imunološki sustav, ponajprije sposobnost organizma da se obrani od različitih infektivnih bolesti. Pozitivno djeluje na rad srca i krvotok te pospješuje transport i opskrbljenost krvi kisikom. Pospješuje izmjenu tvari u organizmu i uz ostalo, bez posebnog režima prehrane smanjenje masnoće u tijelu, pa tako i tjelesnu težinu. Relaksira, oslobađa stresa, potiče pozitivne emocije i podiže samopouzdanje. Planinarenje je dakle fizički i psihološki trening za organizam. Ono jača i dušu i tijelo.

Sudionici ture imat će mogućnost evidentirati u svoj dnevnik OPP-a, dokaz da su prošli svih pet kontrolnih točaka u obliku pečata te će svi oni koji budu skupili svih pet pečata u dnevnik biti nagrađeni bedžom koji će im ostati u trajnom vlasništvu u spomen na ishodani OPP. Događaj će se uvrstiti u tradicionalni pohod koji bi se održavao svake godine najmanje jednom. Program je od općeg društvenog interesa za grad Osijek i Osječko-baranjsku županiju jer promiče kulturu planinarenja i izletništva, upoznaje građane s osječkim lokalitetima te omogućuje građanima cijelodnevni boravak u prirodi. Ovo je izvrsna prilika za aktualiziranje jedne od najatraktivnijih pješačkih staza u gradu Osijeku budući da će pješačka staza voditi po najljepšim dijelovima grada Osijeka. Samom akcijom probudit će se svijest svih ljudi o važnosti onoga što sami činimo za svoje zdravlje.

Kupnjom dnevnika OPP-a po simboličnoj cijeni od 10 kn ostvarujete pravo na konzumaciju porcije graha u udičarskom domu. J.Kn.

OPIS PUTA

OPP će uključivti pet kontrolnih točaka. Polazno odredište bit će Trg Ante Starčevića 4, gdje je ujedno i sjedište društva PD “Bršljan-Jankovac” te će to biti i prva kontrolna točka. Druga kontrolna točka bit će u Tvrđi, do koje je udaljenost 1,6 km. Treća KT nalazi se kod restorana Copacabana i do nje udaljenost iznosi 1,3 km. Četvrta je KT smještena kod ZOO restorana, a do koje je udaljenost 2,3 km, odakle će se sudionici kompom prevesti na desnu obalu Drave te uz Dravu pješačiti do ušća rijeke Karašice sve do Udičarskog doma gdje će biti peta kontrolna točka. Od Dravskog mosta do Udičarskog doma ima ukupno 4,6 km. Hodačka će se staza ishodati za oko tri i pol sata.

Tko ne bude želio pješačiti sve do Udičarskog doma, može se vratiti prema Trgu Ante Starčevića. Svi se sudionici nakon posjeta Udičarskom domu mogu vratiti u vlastitoj režiji ili organizirano u pratnji vodiča pješice istim putem u Osijek. Povratak će biti u 15.30, 16.30 i 17.30 sati do kompe na Dravi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike