Crna kronika
OPASNO VESELJE

Zatvor do pet godina
za hice u svatovima
Objavljeno 23. rujna, 2016.

OSIJEK

Pucnjava u svatovima, ali i pri proslavama Nove godine, sportskih uspjeha i slično, dio je hrvatskog “folklora”. No, onaj koji povuče obarač, ne razmišlja koliko je to opasno, jer zrno pištolja ili puške nekamo mora i pasti.

Prema Kaznenom zakonu za pucnjavu, odnosno dovođenje u opasnost život i imovinu općeopasnom radnjom ili sredstvom, predviđena je zatvorska kazna od šest mjeseci do pet godina. Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podignulo je optužnicu protiv četvorice muškaraca, trojice 29-godišnjaka i 33-godišnjaka, koji su još 12. prosinca prošle godine ispred svadbenog salona u Dugopolju pucali iz puške i pištolja. Četvorku se optužnicom tereti da su, iako su znali da se na parkiralištu nalazi veći broj uzvanika na svadbenom slavlju i da se u blizini nalaze pristupne ceste poslovne zone, pristali ugroziti tjelesni integritet građana, jer su ispalili iz oružja veći broj metaka rafalnom paljbom u zrak preko pristupnih cesta poslovne zone. Prvookrivljeni 29-godišnjak tereti se da je pucao iz automatske puške spuštajući cijev, nakon čega su ostali okrivljenici repetirali pušku u klečećem položaju i nezakočenu je okretali u smjeru prisutnih osoba, te je predavali jedan drugome.

Prije nepune tri godine u Lužanima, nedaleko od Slavonskog Broda, pri svatovskom veselju eksplodirao je top. Ispred kuće u kojoj se održavala svadba, na travnjaku uz pješačku stazu gdje se nalazio veći broj uzvanika i promatrača svadbene svečanosti, tada 32-godišnjak i 47-godišnjak postavili su top koji su prije toga napunili barutom i papirom te opalili u trenutku kretanja svadbene povorke iz dvorišta. Top se u tom trenutku razletio, a komadi željeza frcali su na sve strane pri čemu je dvoje uzvanika svatova ozlijeđeno teže, a jedna žena lakše.

Iz osječke policije kažu da se pucnjava pri proslavama najčešće ne prijavljuje.

- Ako se pucnjave pri proslavama i događaju, građani ih najčešće ne prijavljuju - doznajemo od Vesne Žnidarić Bolarić iz Policijske uprave osječko-baranjske.

Sandra LACIĆ
KRVAVI SVATOVI U KEŠINCIMA

Velika tragedija potresla je Slavoniju kada je krajem svibnja 2007. godine mladoženjin brat nehotice ubio mladenkinog oca uoči vjenčanja. U dvorištu oca mladoženje pripremalo se meso za svadbu, a došao im je pomoći i otac mladenke. Mladoženjinom bratu iz ruke je ispao pištolj i opalio, a metak je pogodio mladenkinog oca.

šutnja

PUCNJAVA SE NAJČEŠĆE NE PRIJAVLJUJE

Najčitanije iz rubrike