Tehno
TEST: DORO PHONEEASY 632 I PHONEEASY 530X

Jednostavni pametni
telefoni i za starije
Objavljeno 23. rujna, 2016.

Sigurni smo da svi imate nekoga u poznim godinama unutar uže ili šire obitelji. Takve osobe u velikoj mjeri imaju svojevrsnu odbojnost prema kompliciranim i funkcionalnostima nakrcanim pametnim telefonima, ali i općenito tehnologiji.

No, bez tehnologije danas je teško i bila bi prava šteta ne iskoristi neke od mogućnosti koje ona pruža. Jedna od takvih mogućnosti je i biti uvijek dostupan za svoje najmilije, ali i osjećati se sigurno kada znamo da su nam naši bližnji na raspolaganju jednim klikom na poziv. Upravo ova dva zadatka najbolje će starijim osobama ispuniti Doro PhoneEasy 632 i PhoneEasy 530X – jednostavni pametni telefoni za starije osobe.

Preklopni model

Na test su nam stigla dva modela koji, iako imaju gotovo posve iste zajedničke funkcionalnosti, ponajprije u svojim (skromnim) mogućnostima, razlikuju se po svome izgledu. Prvi model koji smo isprobali je Doro PhoneEasy 632. Radi se o preklopnom mobitelu (clamshell) koji je vrlo jednostavan za korištenje i kojeg vole njegovi korisnici najviše zbog jednostavne funkcije – kada je otvoren veze ima, kada ga sklopite veza je prekinuta.

Kada se samo sjetimo naših preklopnih telefona i njihove popularnosti u nekim prošlim vremenima. No, vratimo se na model Doro, svidio nam se diskretni dodatni ekran koji se nalazi na poklopcu, a koji će prikazati vrijeme, stanje baterije i slične informacije koje mogu biti od koristi. Od funkcionalnosti, one su kod ovakvih telefona očekivano – spartanske i samo najnužnije, ali to je i očekivano i predstavlja cilj ovakvih telefona. Dakle, pozivi, poruke, videozapisi i fotografiranje, i to je nekako to. U pogledu sigurnosti, pametni telefon je opremljen GPS modulom za jednostavnije pronalaženje puta, kamerom i kompasom, a posebnost Doro pametnih telefona je i takozvana Assistant tipka koja se može aktivirati u slučaju nekih zdravstvenih ili drugih problema. Funkcionira tako da će istovremeno pozvati do pet upisanih telefonskih brojeva, poslati SMS-ove, a za lociranje tu je i GPS modul.

Dimenzije telefona zasigurno nisu uvijek bitne pri kupnji ovakvih uređaja, pa ćemo reći da su one klasične. Pri tome mislimo na dimenzije aktualne prije nekih 10 godina kada su telefoni u većoj mjeri bili onakvi kakvih ih zamišljamo sa sjetom. Kvaliteta izrade je na visokoj razini, a dakako kako je riječ o telefonu za starije ističu se poveće tipke i krupan zaslon.

Otporni mališan

Drugi model koji smo uzeli u ruke je Doro PhoneEasy 530X. Telefon takozvanog “čokoladica” izgleda (candy bar), a koji ima nešto veći zaslon od 2,4 inča, a uz to je i vodootporan i otporan na prašinu u skladu s IP54 standardom. Praktički ima sve iste funkcije kao i prethodni model, podsjećamo na tipku Assistant (svojevrsni gumb za pomoć), a koji se nalazi sa stražnje strane.

Sama tipka je malo udubljena, s ciljem kako ne bi slučajno stisnuli i pozvali pomoć. Slanje poruka, telefoniranje i fotografiranje osnovne su mogućnosti i ovog modela, a kao i Doro PhoneEasy 632 kvaliteta izrade i materijali pod prstima su obećavajući. Tipke su i na ovome modelu poveće, jasno s ciljem jednostavnijeg korištenja. Imate li stariju osobu u obitelji – Doro je savršen izbor. Na mala vrata uvest ćete takvu osobu u blagodati današnje tehnologije, no bez stresa.

Marin REŽIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike