Tehno
MARATON-TEST: SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA

Izvrsne performanse i vrhunska kamera
Objavljeno 12. travnja, 2024.
Sa svojim sustavom višestrukih leća i naprednim senzorima, ovaj pametni telefon pruža izvanredne fotografije i videozapise
Svi smo se bar jednom susreli s time – naprvu oduševljenje, a na duže staze razočaranje. Iako ima i obratnih situacija, kada je riječ o pametnom telefonu, nikako ne želimo imati razočaranje, ni na početku ni na duge staze, posebno jer je riječ o uređajima koji mnogi ne mijenjaju tako često (prosječno od dvije do četiri godine). Kako bismo dobili bolji uvid u mogućnosti i dojmove, preuzeli smo Samsung Galaxy S24 Ultra na maraton-test. Uređajem sam se odlučio služiti kao svojim primarnim, a osim što se smatram naprednijim korisnikom, kojem je pametni telefon ujedno i oruđe za rad, sada nakon nešto više od dva mjeseca svakodnevnog korištenja mogu s oduševljenjem reći da je - Samsung Galaxy S24 Ultra položio test!.

Dizajn i kvaliteta izrade


Pametnim se telefonom osim za svaki oblik komunikacije koristim i za rad, zabavu, a broj aplikacija koje sam instalirao i kojima se redovito koristim penje se na stotinjak. Dvije SIM kartice, hrpa dokumenata, nekoliko fintech aplikacija, kao i nekoliko onih za klasično bankarenje, uredske aplikacije, razni walleti, povezani dom i pametni uređaji u njemu, sve do automobila i aparata za kavu. Bilo kako bilo, za mene ništa osim nekog flagshipa ne dolazi u obzir, a kad kažem "nekog", onda pod tim mislim na najbolji - S24 Ultra. Prvo što tražim je odličan izgled i vrhunska kvaliteta, a to sam svakako dobio. Pravi titanij i boja titanija na poleđini mamac su pogleda, a (konačno) ravan (i zadivljujući) zaslon savršeno dopunjuju priču o izgledu. Stoga kao prvu top-stvar stavljam onaj wow faktor, koji S24 Ultra ima i nakon nekoliko mjeseci.


Performanse i brzina


Galaxy S24 Ultra pokreće najnoviji Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3 uparen s 12 GB radne memorije i 512 GB memorije za pohranu, što rezultira iznimnim performansama i brzinom. Kako se od početka ere pametnih telefona privatno koristim samo flagship modelima, brzina i performanse su mi odvjek bili važni i u vrhu prioriteta koje dobivam kupnjom flagshipa. Iako sam i prije imao Samsungove top-modele, nikada do sada nisam imao toliku uglađenost i brzinu kakvu nudi S24 Ultra. Nema nikakvih zastajkivanja ili kašnjenja, čak ni pri zahtjevnim zadatcima i multitaskingu (koji je na ovom telefonu zaista moguć), što čini Galaxy S24 Ultra jednim od najbržih pametnih telefona na tržištu.

Kao što se očekuje od Samsungova flagship modela, kamera Galaxy S24 Ultra je impresivna. Sa svojim sustavom višestrukih leća i naprednim senzorima, ovaj pametni telefon pruža izvanredne fotografije i videozapise u gotovo svim uvjetima osvjetljenja. Toliko dobre da za sve svoje recenzije od sada upotrebljavam samo svoj pametni telefon! Dakle, automobili, uređaji i fotografije, videozapisi koje snimam(o) okinuti su upravo na S24 Ultra.

Baterija i UI


Galaxy S24 Ultra dolazi s već poznatom baterijom kapaciteta 5000 mAh, koja omogućava cijeli dan korištenja, ali od sada i uz naprednu upotrebu. Brzo punjenje i bežično punjenje dodatno olakšavaju održavanje baterije na punoj razini. No ono što me posebno osvaja jest ta sigurnost da ću dan bez problema izdržati na punoj bateriji, od jutra do mraka, čak i duže (tipa dan i pol) ako taj dan nisam pretjerano radio na telefonu. I za kraj svemoćni UI. Umjetna inteligencija zakoračila je na velika vrata u svijet pametnih telefona, a na Samsungu ona je utkana u brojne taskove. Primjerice, u eliminaciji pozadinske buke pri razgovoru (svakako uključite tu opciju na svome S24 Ultra ako još niste), obradu fotografija, pretrage predmeta sa slike itd. Iako nismo jedni od onih koji čitaju upute, za S24 Ultra svakako ih toplo preporučujemo proći.

Nakon dva mjeseca korištenja Galaxy S24 Ultra dokazao se kao izvanredan pametni telefon koji potpunoi zadovoljava očekivanja naprednog korisnika. S impresivnim dizajnom, izvrsnim performansama, vrhunskom kamerom i pouzdanom baterijom te primjenom UI-ja, ovaj uređaj pruža sve što je potrebno za vrhunsko iskustvo pametnog telefona. Iako je cijena nekima visoka, baš kao i u recenziji (koju svakako pročitajte), na kupnju S24 Ultra gledajte kao na investiciju u uređaj koji će vam život učiniti lakšim.
 
Marin REŽIĆ
Nema nikakvih zastajkivanja ili kašnjenja, čak ni pri zahtjevnim zadatcima i multitaskingu