Novosti
NIJE UVIJEK NA ZAČELJU

Slavonski Brod rekorder po smanjenju broja nezaposlenih
Objavljeno 21. rujna, 2016.

Slavonski Brod prednjači među hrvatskim gradovima prema broju smanjenja ukupnog broja nezaposlenih, u Osijeku je rekordno niska nezaposlenost, a broj nezaposlenih pada u cijeloj Osječko-baranjskoj županiji.

U svjetlu nedavno održanih izbora i obećanja političkih stranaka o osiguravanju uvjeta za otvaranje novih radnih mjesta, portal gradonacelnik.hr je provjerio kako je po tom pitanju, odnosno smanjenja broja nezaposlenih, djelovala lokalna vlast. Analizirali su podatke Hrvatskog Zavoda za zapošljavanje od 2012. do 2015. godine, te istražili koji je to grad, odnosno gradska vlast, u prve tri godine mandata bila najuspješnija u borbi protiv nezaposlenosti.

U Osijeku 8760

Visko rangiran na ljestvici, kao ukupno peti, a kao prvi od slavonskih gradova Slavonski je Brod s 43,4 posto manje nezaposlenih. No, kada se gledaju apsolutne brojke, Slavonski Brod je rekorder – u tri godine broj nezaposlenih smanjen je za čak 5154; sa 11.865 na 6711.

- Od 2013. godine do danas, prosječna nezaposlenost smanjuje se kako na području grada tako i Županije brodsko-posavske. U našoj službi govorimo o više faktora, kao prvo o porastu zapošljavanja iz evidencije i u programima javnih radova, potom prestanku prijavljivanja na zavod, preseljenja s područja djelovanja službe te brisanje iz evidencije - pojašnjavaju iz slavonsko-brodskog regionalnog ureda HZZ-a.

Iz podataka koje su nam ustupili vidljivo je kako je “brisanja” bilo najviše zbog zbog nepridržavanja zakonskih odredbi. U 2014. godini iz evidencije je brisano tri tisuće, a prošle godine dvije tisuće osoba.

Osijek je u tri promatrane godine prošao svoj katarzu, 2012. je otvorio s 9000 nezaposlenih, potom se taj broj dosegnuo i 10.200, da bi se prošle godine vratio “u normalu” - prosječno na 8760 nezaposlenih.

Bolje u Belišću

Osječki gradonačelnik Ivan Vrkić u jednom od svojim ranijih razmišljanja, a koja se tiču gospodarskih kretanja u Osijeku je priznao kako se pogriješilo sa strategijom privlačenja stranih investira koja (ipak) nije dovela do priželjkivanih novih radnim mjesta. Umjesto toga sada se okreću domaćim poduzetnicima čiji će se rad i investicije poticati izravno iz gradskog proračuna. To je posve opravdano razmišljanje, jer Osijek se u ovom razdoblju isprofilirao kao nacionalno središte IT industrije. U tom se razdoblju broj tvrtki te branše ovdje se povećao za 76 posto, što je rezultiralo s dvjesto novootvorenih radnih mjesta.

Zapošljavalo se u promatranom razdoblju i u Belišću koje potvrđuje titulu najindustrijskog grada u Osječko-baranjskoj županiji. Ipak sada imaju više nezaposlenih nego na početku 2012. godine (1443/1294).

Dario KUŠTRO
SLAVONSKI BROD

2013.- 5797 nezaposlenih osoba

2014.- 4884 nezaposlenih osoba

2015.- 3746 nezaposlenih osoba

2016.(osam mj.)- 3251 nezaposlena osoba

U VUKOVARU 11 POSTO MANJE NEZAPOSLENIH

U Vukovaru je 2012. godine bilo tri tisuće nezaposlenih, krajem prosinca prošle godine - 2321. To je pak smanjenje za 11 posto u odnosu na 2014. godinu. I Vinkovci stoje sve bolje - ranije 3450 nezaposlenih, sada 2684 osobe. Pokazatelji, ne samo za slavonske, nego i hrvatske gradove, govore kako je opće smanjenje nezaposlenosti rezultat rada gradske uprave i veće poduzetničke aktivnosti. Ono što je dodatno specifično za Slavonije jest i odlazak dijela građana u inozemstvo ili drugi dio Hrvatske u potrazi za radnim mjestima.

Možda ste propustili...